Πονοκέφαλος στο ΥΠΟΙΚ -Συσσωρεύονται νέα χρέη φορέων του Δημοσίου προς ιδιώτες - iefimerida.gr

Πονοκέφαλος στο ΥΠΟΙΚ -Συσσωρεύονται νέα χρέη φορέων του Δημοσίου προς ιδιώτες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αντιμέτωπο με δύο προβλήματα βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών, όσον αφορά στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου έναντι τρίτων. Από τη μια, οι αιτήσεις πληρωμών από τα υπουργεία προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «φρέναραν» πριν φτάσουν στο στόχο των 8 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να έχουν διοχετεύσει στην αγορά το σύνολο των 6,8 δισ. ευρώ που εκταμίευσε το ΓΛΚ, ενώ από την άλλη μεριά, τα στοιχεία που καταφτάνουν από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, δείχνουν ότι παρά τις σαφείς οδηγίες και τις μνημονιακές δεσμεύσεις συσσωρεύονται νέες οφειλές προς τους ιδιώτες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου το συνολικό ποσό των τελικών πληρωμών προς τους ιδιώτες ανέρχεται, περίπου, στα 6,2 δισ. ευρώ, δηλαδή άνω των 3 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, έχουν εξοφληθεί οι οφειλές των νοσοκομείων προς ιδιώτες και οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων σχεδόν στο σύνολό τους. Ενδεικτικά, μέχρι το τέλος του έτους, έχουν χορηγηθεί 33.054 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, οι ΟΤΑ έχουν εξοφλήσει περίπου το 71,3% των συνολικών οφειλών τους, και ο ΕΟΠΥΥ, συμπεριλαμβανομένων και των προκάτοχων φορέων, έχει ήδη αποπληρώσει το 55,7% των συνολικών οφειλών του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ