Μισογεμάτο ή μισοάδειο μπορεί να δει κανείς το «ποτήρι» του Προϋπολογισμού του 2014, το Προσχέδιο του οποίου κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή, καθώς ενώ από τη μια προβλέπει μικρότερη ύφεση το 2013, επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014 και πρωτογενές πλεόνασμα έναν χρόνο νωρίτερα, από την άλλη περιέχει τη πλήρη επίπτωση των φορολογικών μέτρων και των περικοπών που ψηφίστηκαν την Άνοιξη ως μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2016.Συγκεκριμένα, για το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη 0,6%, ενώ για το 2013 εκτιμάται ότι η ύφεση θα περιοριστεί στο 4% (φαίνεται ότι η Τρόικα δεν πείστηκε από τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου που κατέβαζε την ύφεση στο 3,8%). Το πρωτογενές πλεόνασμα την επόμενη χρονιά εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2,8 δισ ευρώ, αλλά προβλέπεται ότι από φέτος με τις πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις θα καταγραφεί πλεόνασμα 300 εκατ. ευρώ. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών δεν κρύβουν, δε, τη δυσφορία τους για το ότι η Τρόικα επέμεινε στο να μην συμπεριληφθούν τα έσοδα από τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών, παρά το ότι η EUROSTAT θεωρεί ότι μετράνε κανονικά στο αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης.
Κάπου εδώ παύουν, όμως, τα καλά νέα. Τα έσοδα από άμεσους φόρους υπολογίζονται στα 19,1 δισ ευρώ, δηλαδή περίπου 2,1 δισ ευρώ παραπάνω από φέτος. Μόνο από το φόρο εισοδήματος αναμένεται αύξηση εσόδων κατά 1,3 δισ ευρώ, καθώς θα έχουμε τη πλήρη επίπτωση από τη μείωση στα οικογενειακά επιδόματα, το "ψαλίδι" στις φοροαπαλλαγές, τη νέα κλίμακα για μισθωτούς- συνταξιούχους- ελεύθερους επαγγελματίες- ακίνητα, που θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση των δηλώσεων του 2014. Όσον αφορά στους έμμεσους φόρους, εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 24 δισ ευρώ.
Δραστικές θα είναι οι περικοπές στις πρωτογενείς δαπάνες- δηλαδή στις πληρωμές για μισθούς, συντάξεις, επιχορηγήσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης- οι οποίες στόχος είναι να περιοριστούν στα 40,3 δισ ευρώ, δηλαδή περίπου 3,4 δισ ευρώ χαμηλότερα από φέτος. Είναι ενδεικτικό ότι περίπου 2,3 δισ ευρώ θα περικοπούν από τα κονδύλια για τη κοινωνική ασφάλιση και τη περίθαλψη, μεταξύ των οποίων και του ΕΚΑΣ που θα καταβάλλεται από τη 1η Ιανουαρίου του 2014 μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.