Συμφωνία Ελλάδας – Κίνας για συνεργασία σε ναυτιλία, εμπόριο, τηλεπικοινωνίες, τουρισμό - iefimerida.gr

Συμφωνία Ελλάδας – Κίνας για συνεργασία σε ναυτιλία, εμπόριο, τηλεπικοινωνίες, τουρισμό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την υπογραφή μιας σειράς συμφωνιών συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών και του τουρισμού ανακοίνωσαν Ελλάδα και Κίνα στην κοινή δήλωση που εξέδωσαν μετά την ολοκλήρωση των επίσημων επαφών του Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας Τζανγκ Ντετζιάνγκ.

Οι δύο πλευρές τονίζουν τη βούλησή τους για την εμβάθυνση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας και Κίνας, την εντατικοποίηση στον οικονομικό και εμπορικό τομέα και την ενίσχυση της τουριστικής τους συνεργασίας. Παράλληλα, Ελλάδα και Κίνα βεβαιώνουν την πρόθεσή τους να εργαστούν για μια βιώσιμη, λειτουργική λύση του Κυπριακού. Μεταξύ άλλων, η Κίνα τονίζει πως εκτιμά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και ότι θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει κατανόηση και υποστήριξη προς την Ελλάδα. Τα κυριότερα σημεία της δήλωσης με τον τίτλο «εμβάθυνση συνεργασίας, προώθηση κοινής ανάπτυξης» έχουν ως εξής:

«Κατά τις συναντήσεις τους, οι δύο πλευρές προέβησαν σε ανασκόπηση των καρποφόρων και ιδιαίτερα θετικών εξελίξεων που σημειώθηκαν μέσω των διμερών ανταλλαγών και της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, μετά τη θέσπιση της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης τον Ιανουάριο 2006, και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το σημερινό υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων. Τα δύο μέρη διαπιστώνουν ότι η περαιτέρω εμβάθυνση της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας υπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο χωρών και των δύο λαών.

Οι δύο πλευρές υπογραμμίζουν ότι η αλληλοκατανόηση και η ειλικρινής συνεργασία αποτελούν τη σταθερή βάση των ελληνοκινεζικών σχέσεων. Τα δύο μέρη συμφωνούν να διατηρήσουν τις υψηλού επιπέδου ανταλλαγές και επαφές, να προχωρήσουν σε στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στην νέα εποχή, να εδραιώσουν και να ενισχύσουν περαιτέρω την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να υποστηρίζει η μία την άλλη, στο μέτρο του δυνατού, σε θέματα που άπτονται θεμελιωδών συμφερόντων τους.

H ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την πάγια θέση της υπέρ της αρχής της «Μίας Κίνας», χαιρετίζει τα επιτεύγματα της Κίνας στον τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και σέβεται τον δρόμο ανάπτυξης που επέλεξε η Κίνα να ακολουθήσει ανάλογα με τις δικές της συνθήκες. Η Κίνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο της Ελλάδος ως παράγοντα σταθερότητος στο χώρο της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Τα δύο μέρη επαναβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να εργασθούν για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσεως του Κυπριακού, επί τη βάσει των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέως του ΟΗΕ προς επίτευξη του στόχου αυτού. Η Κίνα εκτιμά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, και θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει κατανόηση και υποστήριξη προς την Ελλάδα.

Τα δύο μέρη θεωρούν αναγκαίο να εντατικοποιήσουν την διμερή συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, να αξιοποιήσουν πλήρως την Μικτή Διυπουργική Επιτροπή, να ενθαρρύνουν την αμοιβαία επενδυτική δραστηριότητα, και να εμβαθύνουν την συνεργασία τους στους τομείς της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών, των υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α. Η Ελλάδα καλωσορίζει και χαιρετίζει την συμμετοχή κινεζικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και δηλώνει την πρόθεσή της να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις και υποστήριξη.

Τα δύο μέρη αντιτίθενται σε κάθε μορφής προστατευτισμό ως προς το εμπόριο και τις επενδύσεις. Η κινέζικη πλευρά ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις της να εισάγουν περισσότερα ελληνικά ανώτερα προϊόντα βάσει των αναγκών της αγοράς. Λαμβανομένου υπ' όψιν ότι η Ελλάδα και η Κίνα είναι οι κατ' εξοχήν χώρες με αρχαία ιστορία και λαμπρό πολιτισμό, αμφότερα τα μέρη συμφωνούν ότι οι πολιτιστικές ανταλλαγές έχουν στέρεα θεμέλια. Τα μέρη εκφράζουν την βούληση να ενισχύσουν την τουριστική συνεργασία, ενθαρρύνοντας τις εκατέρωθεν επισκέψεις των πολιτών τους. Η Κινεζική Κυβέρνηση καλωσορίζει την διοργάνωση από ελληνικής πλευράς εκδηλώσεων τουριστικού περιεχομένου στην Κίνα και δηλώνει την πρόθεσή της να τη συνδράμει ενεργά.

Τα δύο μέρη δηλώνουν την πρόθεσή τους να διατηρήσουν στενή επικοινωνία και συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, των επιστημονικών ερευνών, των ανταλλαγών νέων, της διδασκαλίας γλώσσας κλπ. Τα δύο μέρη υπογραμμίζουν ότι αξιολογούν τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας ως στρατηγικού χαρακτήρα και μακράς προοπτικής και θα εξακολουθήσουν να προωθούν από κοινού την περαιτέρω ανάπτυξη της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ε.Ε.‐Κίνας. Η Κίνα επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ενώ η Ελλάδα επιβεβαιώνει ότι θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει θετικό και εποικοδομητικό ρόλο μέσα στην Ε.Ε. για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ε.Ε.‐Κίνας.

Τα δύο μέρη επαναλαμβάνουν ότι τα κράτη οφείλουν να σέβονται τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου, ώστε να διαφυλαχθεί η παγκόσμια ειρήνη, ευημερία και ανάπτυξη. Τα μέρη θα καταβάλουν κοινές και συνεχείς προσπάθειες να ενισχύσουν τη συνεργασία και συντονισμό, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις σημερινές προκλήσεις και απειλές.

Τα δύο μέρη τάσσονται υπέρ του σεβασμού και της προστασίας της πολιτιστικής πολυμορφίας σε παγκόσμιο επίπεδο και θεωρούν αναγκαίο να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, γόνιμες ανταλλαγές στο πλαίσιο της συμπληρωματικότητας και αρμονική συμβίωση μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. Τα μέρη συμφωνούν ότι ο κινεζικός και ο ελληνικός πολιτισμός αποτελούν κορυφαία πρότυπα του ανατολικού και του δυτικού κόσμου. Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι οι δύο χώρες έχουν σημαντικές δυνατότητες να εργασθούν από κοινού για να υλοποιήσουν την κοινή πρόοδο, στηριζόμενες στην ανανέωση των δεσμών μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών τους.

Τα δύο μέρη υπέγραψαν σειρά συμφωνιών συνεργασίας και επιχειρηματικών συμβολαίων σε τομείς εμπορίου, ναυτιλίας, τηλεπικοινωνίας κ.α.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ