Σουηδία: Πώς η κόντρα της πρωθυπουργού με την αντιπολίτευση μπορεί να δυναμιτίσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ - iefimerida.gr

Σουηδία: Πώς η κόντρα της πρωθυπουργού με την αντιπολίτευση μπορεί να δυναμιτίσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον
Η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo / Geert Vanden Wijngaert
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια κόντρα που έχει ξεσπάσει τρεις μήνες πριν τις εκλογές στη Σουηδία μεταξύ της πρωθυπουργού και της αντιπολίτευσης ίσως υπονομεύσει τις προσπάθειες της Στοκχόλμης να ξεπεράσει το τουρκικό βέτο προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Μαγκνταλένα Άντερσον απείλησε να παραιτηθεί αν η υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής στην ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Ιουνίου, δίνοντας έτσι ρόλο – κλειδί σε μια βουλευτή κουρδικής καταγωγής, καθώς η αντιπολίτευση χρειάζεται μία ακόμη ψήφο για να περάσει η πρόταση μομφής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον κατατέθηκε λόγω της δυσαρέσκειας για τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση ενός κύματος εγκληματικότητας σε προάστια πόλεων της Σουηδίας, αλλά όπως σημειώνει το Bloomberg, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που βλέπουν την πλάτη των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, προσπαθούν να παραμερίσουν την κουβέντα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ επαναφέροντας στην προεκλογική ατζέντα εσωτερικά θέματα. «Έχουμε έναν πόλεμο πολύ κοντά μας και η αίτησή μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι σε μια ευαίσθητη φάση, Το να παίζουμε πολιτικά παιχνίδια σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στη χώρα», δήλωσε σήμερα η Άντερσον.

«Κόκκινο πανί» για την Τουρκία η ύπαρξη κουρδικής καταγωγής βουλευτίνας στη Σουηδία

Η κόντρα της πρωθυπουργού με την αντιπολίτευση έρχεται σε μια περίοδο που η Τουρκία επιμένει στις απειλές για βέτο στην ενταξιακή πορεία της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, απαιτώντας – ειδικά από τη Στοκχόλμη – να λάβει μέτρα κατά κουρδικών οργανώσεων που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.

Η παρουσία της κουρδικής καταγωγής Αμινέχ Κακαμπαβέχ στη βουλή της χώρας – και μάλιστα ξανά σε ρόλο κρίσιμο για την Άντερσον – αναμένεται να εκνευρίσει ακόμη περισσότερο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρεσβευτής στη Σουηδία, Χακί Εμρέ Γιουντ, φέρεται να είπε τον περασμένο μήνα σε συνέντευξή σε σουηδικό μέσο ενημέρωσης ότι η Στοκχόλμη θα πρέπει να εκδώσει την Κακαμπαβέχ, «αν αυτό είναι δυνατό». Αργότερα, όμως, σε συνέντευξή του στο σουηδικό ραδιόφωνο έκανε λόγο για παρεξήγηση, καθώς η Τουρκία δεν προέβαλε τέτοια αξίωση, ούτε μπορεί να ζητήσει την έκδοση της Κακαμπαβέχ, που έχει τις ρίζες της στο Ιράν και ουδέποτε υπήρξε Τουρκάλα υπήκοος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κακαμπαβέχ είχε και πάλι ρόλο κλειδί πέρυσι στις διαδικασίες για τον διορισμό της πρωθυπουργού και με αντάλλαγμα την υποστήριξή της, συμφώνησε με το κόμμα της Άντερσον να επεκτείνει τη συνεργασία του με την κουρδική οργάνωση PYD της Συρίας. «Όσο παραμένει σε ισχύ η συμφωνία μας, δεν θα στηρίξω την πρόταση μομφής», δήλωσε χθες η Κακαμπαβέχ. Κι η πρωθυπουργός της Σουηδίας υπογράμμισε σήμερα ότι το κόμμα της «σέβεται πάντα τις συμφωνίες, ό,τι κι αν γίνει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ