Συνεχίζεται το «θρίλερ» της ένταξης Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκία δεν έχει αποσύρει ακόμη το βέτο της.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι η Συμμαχία βρίσκεται σε επαφή με την Τουρκία για να βρεθεί ένας «ενιαίος τρόπος» να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Εξάλλου, ο Στόλτενμπεργκ χθες, Τετάρτη, μίλησε για επικείμενη συνάντηση αξιωματούχων από Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία, με στόχο την εύρεση λύσης στο ζήτημα.
Σουηδία και Φινλανδία συνεχίζουν τον διάλογο με την Τουρκία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ
Ελσίνκι και Στοκχόλμη τόνισαν χθες ότι θα συνεχίσουν τον διάλογο με την Τουρκία σχετικά με τις προσπάθειές τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν ανέφεραν αν έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την υπέρβαση των αντιρρήσεων της Άγκυρας για την ένταξή τους στη Βορειοατλαντική συμμαχία.
Για την ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτείται ομοφωνία από τα σημερινά 30 κράτη μέλη της Συμμαχίας.
Η Τουρκία λέει ότι δεν έχει λάβει ικανοποιητικές εγγυήσεις για την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Η Τουρκία εξακολουθεί να ασκεί βέτο στην ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία, αναφέροντας ως βασική αιτία την ύπαρξη στα εδάφη τους ομάδων που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές. Η Τουρκία έχει ζητήσει επανειλημμένα «εγγυήσεις» για να μπορέσει να προχωρήσει ο διάλογος, όμως ως τώρα δεν έχει αποδεχτεί τις προτάσεις και τη στάση των άλλων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.
Άλλωστε, αναφερόμενος στο συνεχιζόμενο βέτο της Τουρκίας στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν είπε χθες μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του, ότι η χώρα του δεν έχει λάβει σαφείς προτάσεις που να ικανοποιούν την ανησυχία του για ζητήματα ασφαλείας. «Πώς μπορεί η Τουρκία να εγκρίνει τα αιτήματα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ όταν οι συνεργάτες των τρομοκρατών κυκλοφορούν ελεύθεροι και πραγματοποιούν διαδηλώσεις εκεί;», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία θέλει να δει μια «ειλικρινή» προσέγγιση από τις δύο σκανδιναβικές χώρες όσον αφορά τις ανησυχίες της και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν θα αλλάξει άποψη, αν δεν δει να γίνονται συγκεκριμένα και δεσμευτικά βήματα.
Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι η αντίθεση της Τουρκίας στις προσπάθειες ένταξης της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι δεν αποτελεί «καιροσκοπισμό», αλλά μάλλον ζήτημα εθνικής ασφάλειας.