Οι προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ εξαρτώνται από την απάντησή τους στην Τουρκία, δηλώνει προκλητικά ο βοηθός του Ερντογάν.
Η πρόοδος στις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της στρατιωτικής συμμαχίας στη Μαδρίτη αυτόν τον μήνα εξαρτάται από την ανταπόκρισή τους στα αιτήματα της Τουρκίας, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν.
Η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη δυτική αμυντική συμμαχία τον περασμένο μήνα ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισαν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, η οποία κατηγόρησε τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι υποστηρίζουν και φιλοξενούν Κούρδους μαχητές και άλλες ομάδες που θεωρεί τρομοκράτες.
Ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία δήλωσαν ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία θα συνεχιστούν προς επίλυση των μεταξύ τους διαφορών, Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε την Τετάρτη ότι η Άγκυρα δεν έλαβε προτάσεις για τα αιτήματά της από τις δύο χώρες. Στα αιτήματα περιλαμβάνονται η διακοπή της υποστήριξης σε ομάδες που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικές, την έκδοση υπόπτων που αναζητούνται από την Τουρκία και την άρση του εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα.
Εκπρόσωπος Ερντογάν: Το ΝΑΤΟ δεν είναι τουριστική συμμαχία
Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ερντογάν και επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα El Pais ότι ο τρόπος με τον οποίο η Φινλανδία και η Σουηδία θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Τουρκίας θα καθορίσει εάν μπορεί να σημειωθεί πρόοδος πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29-30 Ιουνίου, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.
«Εξαρτάται από το τι κάνουν η Σουηδία και η Φινλανδία», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Όταν δούμε πρόοδο στα αιτήματά μας, τότε η διαδικασία θα προχωρήσει. Το ΝΑΤΟ δεν είναι τουριστική, ούτε οικονομική συμμαχία. Είναι συμμαχία ασφάλειας, που σημαίνει ότι πρέπει να παρέχει ασφάλεια σε όλα τα μέλη του εξίσου και δίκαια».
Στόλτενμπεργκ: Συνάντηση αξιωματούχων των τριών πλευρών στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το θέμα
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα ότι θα συγκαλέσει ανώτερους αξιωματούχους από τη Φινλανδία, τη Σουηδία και την Τουρκία στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν το θέμα.
Σημειώνεται ότι η προσπάθεια για ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτεί υποστήριξη από καθένα από τα 30 μέλη του. Η Τουρκία, η οποία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια, έχει πει ότι δεν θα αλλάξει τη θέση της εάν οι σκανδιναβικές χώρες δεν κάνουν «συγκεκριμένα βήματα» σχετικά με τις ανησυχίες της.