Τουλάχιστον 100 διαδηλωτές, ακτιβιστές και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί σε όλη την Κούβα από την Κυριακή, σύμφωνα με την εξόριστη οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων Cubalex, ενώ η Αβάνα επιρρίπτει την ευθύνη για τις πρωτοφανείς διαμαρτυρίες που ξέσπασαν το σαββατοκύριακο στη χώρα στην πολιτική «οικονομικής ασφυξίας» που ακολουθούν οι ΗΠΑ.
Κάποιοι συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις, ενώ άλλοι όταν προσπάθησαν να φύγουν από τα σπίτια τους, διευκρίνισε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της. Στους δρόμους της Αβάνας είχε επανέλθει η ηρεμία χθες, Δευτέρα, αν και υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία και το Καπιτώλιο, όπου περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί την προηγούμενη ημέρα, είχε αποκλειστεί. Συχνές ήταν οι διακοπές της σύνδεσης στο διαδίκτυο από τα κινητά τηλέφωνα, που είναι ο μόνος τρόπος πρόσβασης στο διαδίκτυο που έχουν στη διάθεσή τους οι Κουβανοί.
«Αυτή τη στιγμή η Αβάνα έχει στρατιωτικοποιηθεί»
Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι ανησυχεί σχετικά με αναφορές που έλαβε για «διακοπές στο ίντερνετ, αυθαίρετες συλλήψεις, υπερβολική χρήση βίας, συμπεριλαμβανομένων πυρών της αστυνομίας σε διαδηλωτές». Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες για χρήση όπλων. Η εταιρεία παρατήρησης του διαδικτύου Kentik ανακοίνωσε ότι κατέγραψε μια διακοπή της σύνδεσης στο ίντερνετ περίπου 30 λεπτών σε όλη τη χώρα την Κυριακή γύρω στις 16:00 τοπική ώρα, της οποίας ακολούθησαν για ορισμένες ώρες κάποιες επαναλαμβανόμενες διακοπές.
«Ως πολύ πρόσφατα, οι μεγάλες διακοπές στο ίντερνετ ήταν πολύ σπάνιες», δήλωσε ο Νταγκ Μάντορι, ο διευθυντής του Kentik για την ανάλυση του ίντερνετ. «Οι διακοπές στο ίντερνετ είναι κάτι καινούργιο στην Κούβα το 2021», σημείωσε. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τις διαδηλώσεις και ζήτησε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και των ειρηνικών συναθροίσεων. Χιλιάδες διαδηλωτές από την Αβάνα ως το Σαντιάγο κατέβηκαν στους δρόμους την Κυριακή στις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Κούβα εδώ και δεκαετίες.
Αυτοί διαμαρτύρονταν κατά της δεινής οικονομικής κρίσης στη χώρα και διαχείρισης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αλλά πολλοί προχώρησαν κι άλλο, ζητώντας το τέλος του κομμουνισμού και φώναζαν «Ελευθερία». «Γίνεται αδύνατο να ζήσεις εδώ», δήλωσε ο 21χρονος Μάικελ, ένας κάτοικος της Αβάνας, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα το επώνυμό του φοβούμενος αντίποινα. «Δεν ξέρω αν αυτό θα μπορέσει να ξαναγίνει, διότι αυτήν την στιγμή η Αβάνα έχει στρατιωτικοποιηθεί». «Ωστόσο, ο φόβος εγκαταλείπει τους Κουβανούς», προσέθεσε. Άλλοι δήλωσαν στο Reuters ότι ελπίζουν να μην γίνουν άλλες διαδηλώσεις, εκφράζοντας φόβους για βία, και σημείωσαν ότι θα προτιμούσαν να υπάρξει περισσότερος διάλογος.
Oι ΗΠΑ στο πλευρό του λαού της Κούβας
Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν εν μέσω της βαθύτερης οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε ποτέ η Κούβα μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και μια αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού που οδήγησε κάποια νοσοκομεία στα πρόθυρα της κατάρρευσης σε μια χώρα που είναι υπερήφανη για το υγειονομικό της σύστημα. Η σκλήρυνση από τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στην Κούβα εδώ και δεκαετίες και η πανδημία ενέτειναν τις ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, όπως και τις διακοπές ρεύματος. Τις ταραχές υποδαυλίζει μια μειονότητα αντεπαναστατών, δήλωσε ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ σε ένα άνω των τεσσάρων ωρών τηλεοπτικό του διάγγελμα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες επέρριψε την ευθύνη σε μισθοφόρους χρηματοδοτούμενους από τις ΗΠΑ.
Από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Κούβας που θαρραλέα διεκδικεί το δικαίωμά του στις ειρηνικές διαμαρτυρίες, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Κουβανοί αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να επιρρίπτουν την ευθύνη για τις διαδηλώσεις στις αμερικανικές κυρώσεις. «Αυτό θα ήταν σοβαρό λάθος επειδή θα έδειχνε ότι απλώς δεν ακούνε τις φωνές και την βούληση του κουβανικού λαού», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος Ντίας-Κανέλ καταφέρθηκε κατά της, όπως την χαρακτήρισε, υποκρισία της Ουάσινγκτον, η οποία εκφράζει την ανησυχία της την ώρα που αυτή πυροδοτεί την κρίση στην Κούβα με το εμπορικό της εμπάργκο.