Μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης έγιναν σε πολλές περιοχές της Κούβας, καθώς ένα κύμα διαμαρτυρίας έχει σηκωθεί τις τελευταίες ώρες.
Στα όσα συμβαίνουν πήρε θέση το γραφείο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, το οποίο επισημαίνει ότι είναι αναγκαίο να διασφαλισθεί το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και των συγκεντρώσεων στη νησιωτική χώρα. Τη σχετική δήλωση έκανε σήμερα ο αναπληρωτής του επίσημου εκπροσώπου του κ. Γκουτέρες, Φαρχάν Χακ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.
«Παρακολουθούμε αυτό που γίνεται. Θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, θα γίνουν σεβαστά», δήλωσε ο κ. Χακ, προσθέτοντας ότι προς το παρόν δεν ετοιμάζονται να θέσουν το ζήτημα της Κούβας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε στείλει το μήνυμα πως στέκεται δίπλα στον λαό της Κούβας, καθώς και ότι συμπαραστέκεται στις εκκλήσεις του για ελευθερία και την απαλλαγή του από τη δίνη της πανδημίας του κορωνοϊού και τις δεκαετίες καταστολής.
Κούβα: «Η δυσαρέσκεια του κόσμου οφείλεται στις κυρώσεις των ΗΠΑ»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, απέδωσε στις αμερικανικές κυρώσεις, που ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια, τις οικονομικές επιπτώσεις, τις περικοπές σε φάρμακα και τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, οι οποίες προκάλεσαν τις ασυνήθιστες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας το περασμένο Σαββατοκύριακο. Παράλληλα, υποστήριξε ότι στόχος της Ουάσιγκτον ήταν να προκαλέσει κοινωνικές ταραχές.
Αυτές οι διαδηλώσεις ήρθαν την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κατάσταση από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ υπάρχει και η έξαρση της πανδημίας στη χώρα.
Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν κυρίως από τα Social Media, καθώς στο κομμουνιστικό καθεστώς της Κούβας επιτρέπονται μόνον οι διαδηλώσεις που αφορούν το κομμουνιστικό κόμμα.
Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν κατά του καθεστώτος. Οι διαδηλωτές φώναζαν «κάτω η δικτατορία» και να «φύγουν», με ξεκάθαρους αποδέκτες την ηγεσία της χώρας. Οι διαδηλώσεις αναμεταδόθηκαν από το Facebook και το Twitter.
Η πανδημία έφερε βαθιά οικονομική κρίση
Ο κορωνοϊός είχε καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία της Κούβας. Χιλιάδες πολίτες περιμένουν επί ώρες για τρόφιμα, ενώ μεγάλη έλλειψη υπάρχει και στα φάρμακα. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας.
Οι διαδηλώσεις που έγιναν την περασμένη Κυριακή σε διάφορες πόλεις της Κούβας δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται «ειρηνικές διαμαρτυρίες», πολλές ενέργειες των διαδηλωτών ήταν εγκληματικές, είπε ο Κουβανός πρόεδρος σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εκεί. Οι Κουβανοί είναι αναγκασμένοι να ζουν για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Ο δημοσιογράφος Μιγκέλ Ντίας Κανέλ έριξε ευθύνες για την κρίση στις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν επί Τραμπ και παρέμειναν επί Μπάιντεν. «Αν θέλετε οι άνθρωποι να ζουν καλύτερα, άρετε πρώτα το εμπάργκο», ήταν τα λόγια του.
Από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας αφήνουν να εννοηθεί ότι οι κινητοποιήσεις είναι κατευθυνόμενες από τρίτες δυνάμεις. Αυτό υποστήριξε και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, δηλώνοντας τη στήριξή του στην κυβέρνηση της χώρας.
Ο Ντίας Κανέλ είπε ότι πριν από τις διαδηλώσεις που έγιναν με την παρότρυνση των ΗΠΑ εναντίον της κυβέρνησης της χώρας, ξεκίνησε μια ευρείας κλίμακας ενημερωτική καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που είχε στόχο τον διχασμό της κοινωνίας. Εξαιτίας αυτής της καμπάνιας, σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και πολίτες που είχαν δίκαια αιτήματα προς την ηγεσία της χώρας έπεσαν θύματα προκλήσεων.
Επίσης, ο Κουβανός πρόεδρος είπε ότι οι εμπνευστές των διαδηλώσεων στην Κούβα επέλεξαν για τη διοργάνωσή τους μια στιγμή κατά την οποία η χώρα βιώνει ένα από τα πιο δύσκολα στάδια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Την Κυριακή η κρατική τηλεόραση της Κούβας μετέδωσε ότι σε μερικές πόλεις της χώρας σημειώθηκαν ταραχές, και όσοι συμμετείχαν προέβησαν σε λεηλασίες καταστημάτων. Νωρίτερα, στην πόλη Σαν Αντόνιο ντε λος Μπάνιος, που βρίσκεται 24 χιλιόμετρα νότια της Αβάνας, είχαν αρχίσει μαζικές διαδηλώσεις.
Στην πόλη έσπευσε ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος κάλεσε τους υπερασπιστές της κουβανικής επανάστασης να βγουν στους δρόμους και να αποτρέψουν προκλήσεις εναντίον της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «πάντα όσοι υποστήριζαν τον αποκλεισμό και ήταν μισθοφόροι της αυτοκρατορίας των γιάνκηδων ζητούν να γίνει ''ανθρωπιστική παρέμβαση'', ενώ παράλληλα διαδίδουν ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους η κυβέρνηση δεν μπορεί τάχα να ελέγξει τη δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση».