Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες υποστήριξε ότι μισθοφόροι, χρηματοδοτούμενοι από τις ΗΠΑ, υποδαύλισαν τις ταραχές που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο νησί, μέσω μιας υποτιθέμενης εκστρατείας, σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Χθες στην Κούβα, αυτό δεν ήταν κοινωνική εξέγερση, χθες υπήρξε αταξία, αναταραχές, που προκλήθηκαν από μια επικοινωνιακή επιχείρηση την οποία προετοίμαζαν εδώ και κάποιο καιρό και στην οποία έριξαν εκατομμύρια», είπε ο Ροντρίγκες.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, κατηγόρησε για τις διαδηλώσεις την αμερικανική κυβέρνηση και την «πολιτική της οικονομικής ασφυξίας» που ακολουθεί η Ουάσιγκτον.
Μιλώντας σε Κουβανούς δημοσιογράφους, ο Κανέλ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί «να αντιμετωπίσει και να νικήσει» τις δυσκολίες που οφείλονται στις κυρώσεις, τις οποίες ενίσχυσε ο προηγούμενος Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. «Τι επιδιώκουν; Να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή, να προκαλέσουν διχασμό» μεταξύ των Κουβανών, αλλά επίσης και «την αλλαγή του καθεστώτος», πρόσθεσε.
Η αντίδραση του Τζο Μπάιντεν: Το καθεστώς της Κούβας να ακούσει τον λαό του
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε από την πλευρά του το κουβανικό καθεστώς «να ακούσει τον λαό» και «την έκκλησή του για ελευθερία», αποφεύγοντας τη βία και «κάθε απόπειρα να φιμωθεί ο λαός της Κούβας».
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, εκτίμησε ότι θα ήταν «σοβαρό λάθος» εκ μέρους της Αβάνας να επιρρίψει στις ΗΠΑ την ευθύνη για τις κινητοποιήσεις. «Απλώς, κωφεύουν στη φωνή και τη βούληση του κουβανικού λαού, ενός λαού βαθύτατα κουρασμένου από την καταστολή, που διήρκεσε πάρα πολύ», συνέχισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, εκτιμώντας ότι οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την «κακοδιαχείριση» της πανδημίας και της οικονομίας.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολίασε ότι το αμερικανικό εμπάργκο επιτρέπει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κούβα.
Από τις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε τις κουβανικές αρχές «να επιτρέψουν τις διαδηλώσεις και να ακούσουν τη δυσαρέσκεια των διαδηλωτών».
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι σήμερα επικρατούσε ηρεμία στους δρόμους της Αβάνας, όπου περιπολούσαν αστυνομικοί και στρατιωτικοί. Δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο και οι συγγενείς τους είχαν συγκεντρωθεί έξω από αστυνομικά τμήματα, προσπαθώντας να μάθουν νέα τους.