Δικαστήριο στην Κολομβία ενέκρινε χθες το κυνήγι των ιπποποτάμων, που είχε φέρει στο χώρα της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του 1980 ο βαρώνος των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ.
Το Διοικητικό Δικαστήριο της Cundinamarca έδωσε προθεσμία τριών μηνών στο υπουργείο Περιβάλλοντος της Κολομβίας προκειμένου να εκδώσει «έναν κανονισμό που προβλέπει μέτρα για την εξάλειψη του είδους», που επηρεάζει την «οικολογική ισορροπία» της περιοχής.
Στην πατρίδα τους, την Αφρική, οι ιπποπόταμοι ευθύνονται για τους περισσότερους θανάτους ανθρώπων από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο ζώο, αλλά στην Κολομβία έχουν γίνει τουριστικό αξιοθέατο, αν και προκαλούν ολοένα και μεγαλύτερα προβλήματα στην τοπική κοινότητα κοντά στο παλιό ράντσο του Εσκομπάρ στην πολιτεία Antioquia με ειδικούς να προειδοποιούν ότι σύντομα μπορεί να εξαπολύουν φονικές επιθέσεις.
166 ιπποπόταμοι κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι στην περιοχή του ποταμού Μαγκνταλένα της Κολομβίας
Μετά τον θάνατο του Εσκομπάρ οι ιπποπόταμοι του ιδιωτικού του ζωολογικού κήπου το έσκασαν και κατέφυγαν σε μια περιοχή με πυκνή βλάστηση χωρίς θηρευτές με αποτέλεσμα να αναπαραχθούν με την πάροδο των χρόνων και ο πληθυσμός τους σήμερα να φθάνει τους 166.
Τα βάρους δύο τόνων παχύδερμα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στην περιοχή γύρω από την κοίτη του ποταμού Μαγκνταλένα, όπου έχουν αναφερθεί επιθέσεις ιπποποτάμων κατά ψαράδων.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να απειλήσουν πληθυσμούς ντόπιων ζώων, όπως oι μανάτοι (θαλάσσιες αγελάδες), μολονότι ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων και εργαζόμενοι στην ντόπια βιομηχανία τουρισμού αντιτίθενται στο κυνήγι των ιπποποτάμων.
Το δικαστήριο διευκρίνισε ότι τα μέτρα για την εξάλειψη της απειλής των ιπποπόταμων θα πρέπει να περιλαμβάνουν «ελεγχόμενο κυνήγι και στείρωση».
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ήδη ανακοινώσει πέρυσι σχέδια για στείρωση μέρους του πληθυσμού των παχύδερμων, ενώ παράλληλα θα υποβάλλει άλλους σε ευθανασία, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας περιορισμού του αυξανόμενου πληθυσμού τους. Οι στειρώσεις έχουν προχωρήσει με αργό ρυθμό, μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί κανένας ιπποπόταμος σε ευθανασία, ενώ ναυάγησαν και τα σχέδια για τη μεταφορά των ζώων στο Μεξικό, την Ινδία ή τις Φιλιππίνες.