Η Κολομβία σχεδιάζει να μεταφέρει αεροπορικώς σε νέα φυσικά ενδιαιτήματα στο Μεξικό και την Ινδία δεκάδες από τους λεγόμενους «ιπποπόταμους του Εσκομπάρ», απογόνους του ενός αρσενικού και των τριών θηλυκών παχύδερμων που περιλάμβανε αρχικά ο ιδιωτικός ζωολογικός κήπος του διαβόητου βαρώνου των ναρκωτικών.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κολομβίας υπάρχουν κάπου 130 με 160 ιπποπόταμοι, που εξαπλώθηκαν πέραν των ορίων του πρώην ράντσου του Πάμπλο Εσκομπάρ, της Χασιέντα Ναπόλες, που βρίσκεται περίπου 250 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Μπογκοτά και αναπαράγονται ανεξέλεγκτα.
Τα πρώτα αμφίβια τετράποδα αποτελούσαν μέρος της συλλογής εξωτικών ζώων που είχε συγκεντρώσει ο Εσκομπάρ τη δεκαετία του 1980, αλλά μετά το θάνατό του το 1993 από τα πυρά αστυνομικών, οι Αρχές μετέφεραν τα περισσότερα από τα υπόλοιπα ζώα, όχι όμως και τους ιπποποτάμους, καθώς ήταν δύσκολη η μεταφορά τους. Μη έχοντας φυσικούς εχθρούς στην άγρια κολομβιανή φύση, οι ιπποπόταμοι πολλαπλασιάστηκαν και κατέκλυσαν τη λεκάνη του ποταμού Μαγκνταλένα συνιστώντας περιβαλλοντική πρόκληση και πηγή ανησυχίας για τους κατοίκους της περιοχής αναγκάζοντας τις Αρχές να στειρώσουν δεκάδες εξ’ αυτών.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature ο αριθμός των «ιπποποτάμων της κοκαϊνης» θα μπορούσε να φθάσει τους 1.500 μέσα σε δύο δεκαετίες. Και λόγω της περιορισμένης επιτυχίας του προγράμματος ελέγχου αναπαραγωγής τους οι Αρχές κατέστρωσαν το σχέδιο μεταφοράς 70 ιπποποτάμων σε φυσικά ενδιαιτήματα στην Ινδία και το Μεξικό, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας, όπου βρίσκεται το πρώην ράντσο του Εσκομπάρ, Ανιμπάλ Γκαβιρία.
Γιατί επελέγησαν το Μεξικό και η Ινδία για την μεταφορά των ιπποποτάμων του Εσκομπάρ
Συνολικά 70 παχύδερμα – αρσενικά και θηλυκά – αναμένεται να μεταφερθούν στην Ινδία (60) και στο Μεξικό (10). Ο τεχνικός όρος αυτής της επιχείρησης είναι «μετατόπιση», εξήγησε ο κυβερνήτης σε συνέντευξή του στo Blu Radio, καθώς θα περιλαμβάνει τη μετακίνηση των ιπποποτάμων από μια χώρα που δεν ήταν ο φυσικός βιότοπός τους σε μια άλλη που δεν ήταν επίσης ο φυσικός τους βιότοπος.
Στόχος είναι να μεταφερθούν οι ιπποπόταμοι «σε χώρες όπου οι υπηρεσίες θα μπορούν να τους υποδεχθούν και να τους (στεγάσουν) σωστά και να ελέγξουν την αναπαραγωγή τους», είπε ο Γκαβιρία, συμπληρώνοντας ότι «δεν επετράπη» η επιστροφή των παχύδερμων στην Αφρική καθώς ενυπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τα ίδια τα ζώα και το τοπικό οικοσύστημα, όπως εξήγησε στο CNN η Μαρία Αγχέλα Ετσεβέρι, καθηγήτρια Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζαβεριάνα.
«Κάθε φορά που μετακινούμε ζώα ή φυτά από το ένα μέρος στο άλλο, μετακινούμε επίσης τα παθογόνα τους, τα βακτήρια και τους ιούς τους. Και θα μπορούσαμε να φέρoυμε νέες ασθένειες στην Αφρική, όχι μόνο για τους ιπποπόταμους που βρίσκονται εκεί έξω στη φύση, αλλά νέες ασθένειες για ολόκληρο το αφρικανικό οικοσύστημα», συμπλήρωσε.
Πέρα από τη μείωση του αριθμού των ιπποποτάμων στην Κολομβία, οι Αρχές ελπίζουν να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τον υπόλοιπο πληθυσμό τους, που λειτουργεί ως πόλος έλξης για τους τουρίστες. Οι ιπποπόταμοι θα μεταφερθούν αεροπορικώς μέσα σε ειδικά κατασκευασμένα κουτιά, είπε ο κυβερνήτης και δεν θα τους ναρκώσουν στην αρχή. Αλλά η «καταστολή έκτακτης ανάγκης» είναι δυνατή εάν ένα από τα ζώα εκνευριστεί στη διάρκεια της πτήσης. Η μετατόπιση πιθανώς να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, εάν επισπευσθούν οι απαραίτητες άδειες, ειδικά από το Κολομβιανό Γεωργικό Ινστιτούτο, είπε ο Γκαβιρία.