Απόγονοι των ιπποποτάμων που εισήγαγε παράνομα στην Κολομβία τη δεκαετία του 1980 ο Πάμπλο Εσκομπάρ έχουν πολλαπλασιαστεί ανεξέλεγκτα και το τελευταίο διάστημα επιτίθενται και σε ανθρώπους.
Οι ιπποπόταμοι του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών, που σκοτώθηκε το 1993 στο Μεντεγίν της Κολομβίας, το έσκασαν από τον ιδιωτικό του κήπο και κατέφυγαν σε κοντινά ποτάμια. Χωρίς φυσικούς εχθρούς στη χώρα της Λατινικής Αμερικής αναπαράχθηκαν και πλέον οι Αρχές τους έχουν κηρύξει χωροκτητικό είδος που απειλεί το οικοσύστημα.
Ο ζωολογικός κήπος Hacienda Napoles του Εσκομπάρ εξελίχθηκε σε πόλο έλξης τουριστών μετά τον θάνατό του. Οι περισσότεροι από τους ιπποπόταμους ζουν, όμως, πλέον ελεύθεροι στα ποτάμια και αναπαράγονται ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Κολομβίας να ξεκινήσει τη στείρωσή τους το φθινόπωρο.
«Είναι πολύ επικίνδυνοι. Οι ιπποπόταμοι άρχισαν να επιτίθενται σε ανθρώπους», δήλωσε κάτοικος της περιοχής στο αμερικανικό δίκτυο Fox News, ενώ άλλοι χαρακτήρισαν «επιθετικά» και «απρόβλεπτα» τα παχύδερμα, σημειώνοντας ότι αν βρεθούν στο δρόμο σου, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να κρυφτείς.
Εκστρατεία στείρωσης των ιπποποτάμων του Εσκομπάρ
«Δίνουμε μάχη με το χρόνο για να προλάβουμε μια μόνιμη καταστροφή στο περιβάλλον και το οικοσύστημα», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος της Κολομβίας, Σουζάνα Μουχάμαντ στους New York Times.
Σύμφωνα με τις Αρχές δύο αρσενικοί κι ένας θηλυκός ιπποπόταμος υποβλήθηκαν χειρουργικά σε στείρωση τον Νοέμβριο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας των Αρχών να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθυσμό των ζώων που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα σε ορισμένα ποτάμια.
Το σχέδιο προβλέπει τη στείρωση 40 ιπποπόταμων το χρόνο, τη μεταφορά ορισμένων σε άλλες χώρες και πιθανώς ευθανασία. Η διαδικασία της στείρωσης είναι χρονοβόρα καθώς είναι περίπλοκος ο εντοπισμός και η σύλληψη επιθετικών ζώων βάρους τριών τόνων, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του αρμόδιου γραφείου για την προστασία του Περιβάλλοντος, Νταβίντ Ετσεβερί Λόπεζ.
Οι τέσσερις ιπποπόταμοι του Εσκομπάρ έφθασαν πλέον τους 169
Οι βροχοπτώσεις στην περιοχή έχουν περιπλέξει τις προσπάθειες αιχμαλωσίας των ιπποπόταμων: περισσότερο γρασίδι σημαίνει ότι «έχουν υπερπροσφορά τροφής, οπότε είναι ακόμη πιο περίπλοκη η σύλληψή τους με δόλωμα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι υπάρχουν πλέον 169 ιπποπόταμοι στην Κολομβία - από περίπου 80 το 2021 - , ειδικά στη λεκάνη του ποταμού Μαγκναλένα, και εκτιμά ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, ίσως φθάσουν τους χίλιους μέχρι το 2035!
Όταν ανακοινώθηκε το σχέδιο για πρώτη φορά , το υπουργείο Περιβάλλοντος τόνισε ότι η διαδικασία είναι δαπανηρή καθώς κάθε στείρωση κοστίζει περί τα 9.800 δολάρια και ενέχει κινδύνους για τον ιπποπόταμο, συμπεριλαμβανομένων αλλεργικών αντιδράσεων στην αναισθησία ή θανάτου, καθώς και κινδύνους για το υγειονομικό προσωπικό που θα επιχειρήσει τη διαδικασία.
Ειδικοί έχουν επισημάνει ότι η στείρωση ίσως να μην επαρκεί για να μπει ένα φρένο στον πολλαπλασιασμό των ιπποπόταμων. Τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχέδιο μεταφοράς ορισμένων εξ αυτών στις Φιλιππίνες, το Μεξικό και την Ινδία – ειδικά στην τελευταία θα μπορούσαν να σταλούν έως και 60 παχύδερμα.
Ο ζωολογικός κήπος του Εσκομπάρ
Αξιοποιώντας την τεράστια περιουσία που απέκτησε από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών ο Πάμπλο Εσκομπάρ δημιούργησε τον δικό του ζωολογικό κήπο στη Hacienda Napoles. καθώς αξιωματούχοι του Puerto Triunfo είχαν απορρίψει τα σχέδιά του για έναν ζωολογικό κήπο στην πόλη επειδή υπήρχε ήδη ένας στο Μεντεγίν.
Ένας από τους λόγους που τον ώθησαν να δημιουργήσει τον ζωολογικό κήπο ήταν ότι άλλοι βαρώνοι ναρκωτικών είχαν μια μεγάλη συλλογή άγριων ζώων στα κτήματά τους. Έτσι το αφεντικό του καρτέλ του Μεντεγίν αγόρασε κάπου 1.900 άγρια ζώα από ζωολογικό κήπο του Ντάλας των ΗΠΑ έναντι δύο εκατομμυρίων δολαρίων.
Εκείνο που τον ενοχλούσε, ωστόσο, ήταν ότι διέθετε μόνον έναν αρσενικό ιπποπόταμο και γι’ αυτό διέταξε ένα από τα πρωτοπαλίκαρά του να του βρουν κι άλλους. «Πρέπει να αγοράσεις άλλον έναν ιπποπόταμο γιατί γέρνει η Κιβωτός του Νώε», είπε ο Εσκομπάρ. «Τηλεφωνήστε στο Μαϊάμι και ζητήστε τους να μου στείλουν τώρα με αεροπλάνο έναν θηλυκό ιπποπόταμο».
Σιγά σιγά η συλλογή των ιπποπόταμών του έφθασε τους τέσσερις καθώς ο αρσενικός απέκτησε «χαρέμι» με τρία θηλυκά. Μετά τον θάνατο του Εσκομπάρ ορισμένα από τα ζώα μεταφέρθηκαν σε ζωολογικούς κήπους, όμως άλλα διέφυγαν και πολλαπλασιάστηκαν.