Όλα τα σχολεία στην Ισπανία θα είναι νομικά υποχρεωμένα να σερβίρουν φρούτα και λαχανικά στα γεύματά τους και ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Πρόκειται για τους νέους κανόνες που στοχεύουν στη μείωση των τηγανητών και λιπαρών τροφών που προσφέρονται στα παιδιά.
Οι κανόνες που θεσπίστηκαν με βασιλικό διάταγμα αυτή την εβδομάδα, χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση ως βασικό μέρος της μάχης κατά της παιδικής παχυσαρκίας και θα υποχρεώνουν επίσης τα σχολεία να προσφέρουν χορτοφαγικά και vegan γεύματα.
Παρόλο που η Ισπανία φημίζεται για τη μεσογειακή διατροφή της, περισσότερο από το 40% των Ισπανών παιδιών ηλικίας έξι έως εννέα ετών βρέθηκαν σε μελέτη του 2019 να είναι πάνω από το συνιστώμενο βάρος, ενώ το 17,3% κατατάσσονταν ως παχύσαρκα.
Μελέτη του εθνικού οργανισμού τροφίμων της χώρας το 2023 διαπίστωσε ότι το 37% των σχολείων σέρβιραν μόνο δύο ή λιγότερες μερίδες φρέσκων λαχανικών την εβδομάδα και πολλά σέρβιραν περισσότερες από τις συνιστώμενες μέγιστες δύο μερίδες τηγανητών φαγητών.
Το υπουργείο Καταναλωτικών Υποθέσεων ανέφερε ότι 1.200 σχολεία δεν σέρβιραν ποτέ ψάρι. Ο Pablo Bustinduy, υπουργός Καταναλωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι με το νέο νόμο τουλάχιστον το 45% των φρούτων και λαχανικών που σερβίρονται πρέπει να είναι εποχιακά και, ιδανικά, τοπικής παραγωγής, και το 5% πιστοποιημένα βιολογικά.
Τι θα απαγορεύεται στα σχολεία της Ισπανίας
Τα σχολεία δεν θα επιτρέπεται πλέον να σερβίρουν ποτά με περιεκτικότητα σε ζάχαρη άνω του 5%. Έχουν επίσης τεθεί όρια για τα ποσοστά καφεΐνης, λιπαρών και αλατιού.
Κυβερνητικές μελέτες δείχνουν ότι το 70% των ποτών στα μηχανήματα αυτόματης πώλησης των σχολείων υπερβαίνουν τα συνιστώμενα όρια ζάχαρης και καφεΐνης.
Πίτσες και πίτες που δεν παρασκευάζονται στην κουζίνα του σχολείου μπορούν να σερβίρονται μόνο μία φορά το μήνα και τα τηγανητά θα πρέπει να μαγειρεύονται σε ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο.
Πηγή: Guardian