Διατροφολόγος εξηγεί ποιο είναι το πιο συχνό λάθος στο μαγείρεμα ζυμαρικών που τα κάνει πιο παχυντικά - iefimerida.gr

Διατροφολόγος εξηγεί ποιο είναι το πιο συχνό λάθος στο μαγείρεμα ζυμαρικών που τα κάνει πιο παχυντικά

Ζυμαρικά με μανιτάρια
Φωτογραφία: Shuttertock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα ζυμαρικά είναι αναμφίβολα από τις τροφές που είναι στο τοπ των προτιμήσεων, της πλειοψηφίας του πλανήτη.

Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση, είναι το γεγονός ότι η «μαμά» των ζυμαρικών, η Ιταλία, είναι από τις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά υπέρβαρων στην Ευρώπη, παρόλο που το 44% των κατοίκων της τα τρώει σχεδόν κάθε μέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό είναι ένα γεγονός που έχει προξενήσει εντύπωση σε διατροφολόγους, με την Τζούλια Φαρέ, να εξηγεί το πώς οι Ιταλοί έχουν καταφέρει να απολαμβάνουν τα ζυμαρικά χωρίς να παχαίνουν.

Δεδομένου ότι μιλάμε για τρόφιμο πλούσιο σε υδατάνθρακες, έχει «δαιμονοποιηθεί» από τους διατροφολόγους και τους γιατρούς για την αύξηση του βάρους. Ομως, οι Ιταλοί έχουν… βρει τον τρόπο να τα τρώνε πολύ συχνά και να αποφεύγουν την παχυσαρκία.

Πώς γίνεται αυτό; Η Φαρέ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο κατανάλωσής τους. Σε πολλές χώρες υπάρχει η συνήθεια να συνδυάζουν τα ζυμαρικά με ψωμί, κάτι που αυξάνει σημαντικά τη θερμιδική τους αξία. Το άλλο πρόβλημα είναι η ποσότητες σε ένα πιάτο, καθώς πολύ συχνά υπερβαίνουμε την σωστή ποσότητα, ξεφεύγοντας σε θερμίδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μία από τις βασικές διαφορές μπορεί να είναι το πώς καταναλώνεται αυτό το πιάτο. Για αρχή, στην Ιταλία δεν συνοδεύουν τα ζυμαρικά με ψωμί. Επίσης, η μερίδα είναι σημαντική, τρώνε το πολύ 80 γραμμάρια ζυμαρικών ανά άτομο», εξήγησε.

Ενα άλλο λάθος στο οποίο στάθηκε η διατροφολόγος, είναι οι σάλτσες στα μακαρόνια. Για παράδειγμα, οι Ιταλοί αποφεύγουν τις τηγανητές σάλτσες ή όσες περιέχουν κρέμα γάλακτος.

«Χρησιμοποιούν φρέσκα φυσικά υλικά, κυρίως λαχανικά, που μαγειρεύονται χωρίς τηγάνισμα και χωρίς προσθήκη ζάχαρης», είπε η Φαρέ, με την υποσημείωση ότι κι αυτές θα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ. 

Τέλος, ένα άλλο σημείο στο οποίο στάθηκε η διατροφολόγος, είναι ο τρόπος μαγειρέματος των Ιταλών που τα αφήνουν να βράσουν «al dente», δηλαδή να είναι λίγο πιο σκληρά ή λιγότερο ψημένα, κατά 1-2 λεπτά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αυτόν τον τρόπο, οι υδατάνθρακες των ζυμαρικών απορροφώνται διαφορετικά από τον οργανισμό, κάτι που βοηθά στο να απολαύσει κανείς τα οφέλη τους χωρίς να επιβαρυνθεί σε θερμίδες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ζυμαρικά μαγείρεμα διατροφολόγος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ