Σε μια λίαν επιμελημένη εκστρατεία παραπλάνησης του Ισραήλ επιδόθηκε για τουλάχιστον δύο χρόνια η Χαμάς προκειμένου να πιάσει στον ύπνο τον ισχυρότερο στρατός στη Μέση Ανατολή.
Πηγή προσκείμενη στη Χαμάς αποκάλυψε στο Reuters πτυχές της «εκστρατείας παραπλάνησης» του Ισραήλ, προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία η επίθεση, που μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει τον θάνατο άνω των 700 Ισραηλινών και τη σύλληψη δεκάδων ομήρων, μια στρατηγική με διπλό άξονα: να μη διαρρεύσουν τα στρατιωτικά της σχέδια και να πείσει τους Ισραηλινούς ότι δεν ήθελε πόλεμο.
Η Χαμάς «παρίστανε ότι δεν θέλει πόλεμο»
«Η Χαμάς χρησιμοποίησε μια άνευ προηγουμένου τακτική πληροφοριών τους τελευταίους μήνες για να παραπλανήσει το Ισραήλ δίνοντας δημοσίως την εντύπωση ότι δεν επιθυμούσε μάχη ή αντιπαράθεση με το Ισραήλ, ενώ προετοιμαζόταν για τη μαζική επιχείρηση», είπε η πηγή.
Βάσει όσων αποκαλύπτει αυτή η πηγή καθώς και άλλες τρεις από τις υπηρεσίες Ασφαλείας του Ισραήλ το Reuters παρουσιάζει το σχέδιο προετοιμασίας της επίθεσης που έπιασε ανήμερα του εβραϊκού Σαββάτου και μεγάλης εβραϊκής γιορτής στον ύπνο τις ισραηλινές Αρχές, που κάνουν λόγο για τη «δική μας 11η Σεπτεμβρίου», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού (IDF) ταγματάρχης Νιρ Ντινάρ.
Μαχητές της Χαμάς εκπαιδεύονταν σε κοινή θέα
Το Ισραήλ νόμιζε ότι διατηρούσε υπό έλεγχο την εξαντλημένη από τις μάχες Χαμάς παρέχοντας οικονομικά κίνητρα σε εργαζόμενους από τη Γάζα, την ώρα που μαχητές της ισλαμικής οργάνωσης έκαναν ασκήσεις σε κοινή θέα, είπε η πηγή κοντά στην οργάνωση του Ισμαήλ Χανίγιε.
Ιδιαίτερη εντύπωση για την αδράνεια των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών προκαλεί η αποκάλυψη ότι η Χαμάς προετοιμαζόμενη για την επίθεση είχε στήσει έναν εικονικό ισραηλινό οικισμό μέσα στη Γάζα, όπου οι μαχητές της εκπαιδεύονταν στη διείσδυση και κατάληψή του. «Σίγουρα τους είδε το Ισραήλ, αλλά είχαν πειστεί ότι η Χαμάς δεν επιθυμούσε να εμπλακεί σε αντιπαράθεση», είπε η πηγή.
Αντίθετα η Χαμάς προσπαθούσε να πείσει το Ισραήλ ότι αυτό που την ενδιέφερε περισσότερο ήταν να αποκτήσουν εργαζόμενοι από τη Λωρίδα της Γάζας των δύο εκατ. κατοίκων πρόσβαση σε θέσεις εργασίας στην άλλη πλευρά των συνόρων, στο Ισραήλ ή τη Δυτική Όχθη, όπου οι μισθοί στις οικοδομές, στα χωράφια ή τον τομέα των υπηρεσιών είναι ενίοτε δεκαπλάσιοι από εκείνους στη Γάζα.
«Νομίζαμε ότι το γεγονός ότι έρχονταν να δουλέψουν και να γυρίσουν με χρήματα στη Γάζα θα δημιουργούσε ένα επίπεδο ηρεμίας. Κάναμε λάθος», δήλωσε εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού στο Reuters. «Μας έκαναν να πιστέψουμε ότι ήθελαν χρήματα κι όλο αυτό το διάστημα έκαναν ασκήσεις», πρόσθεσε πηγή από τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας.
Ηγετικά στελέχη της Χαμάς αγνοούσαν τα σχέδια της επίθεσης
Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας παραπλάνησης η Χαμάς απείχε την τελευταία διετία από στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ, ακόμη κι όταν η «Ισλαμική Τζιχάντ» εξαπέλυσε σειρά επιθέσεων. Η αποχή αυτή ώθησε υποστηρικτές της Χαμάς, αλλά και Παλαιστίνιους στην ελεγχόμενη από τον Μαχμούντ Αμπάς και τη Φατάχ Δυτική Όχθη, να την επικρίνουν ότι το μόνο που ένοιαζε την ηγεσία της ήταν να περνά ζωή χαρισάμενη σε πολυτελή ξενοδοχεία και βίλες σε αραβικές πρωτεύουσες.
Μια άλλη πηγή των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο πρακτορείο ότι για κάποιο διάστημα το Ισραήλ πίστευε ότι ο Γιαχία αλ Σινουάρ, ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, εστίαζε με τη διαχείριση της καθημερινότητας στην αποκλεισμένη Λωρίδα «παρά στον φόνο Εβραίων». Στο μεταξύ το Ισραήλ επικεντρώθηκε περισσότερο στη σύναψη συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.
Δεδομένης της ικανότητας των υπηρεσιών Πληροφοριών του Ισραήλ να διεισδύουν σε ισλαμιστικές οργανώσεις ένας βασικός πυλώνας του σχεδίου της Χαμάς ήταν να μη διαρρεύσουν τα σχέδια της επίθεσης. Ακόμη και πολλά ηγετικά στελέχη της Χαμάς τα αγνοούσαν, είπε η πηγή, όπως και η περίπου χίλιοι μαχητές, που αγνοούσαν τον ακριβή σκοπό των ασκήσεων μέχρι που η επίθεση μπήκε στο τελικό της στάδιο.
Πώς οργάνωσε και εξαπέλυσε την επίθεσή της η Χαμάς
Κι όταν έφθασε το Σάββατο, η επίθεση της Χαμάς εκδηλώθηκε σε τέσσερις φάσεις: πρώτα με το μπαράζ των ρουκετών κατά του Ισραήλ και την ταυτόχρονη διείσδυση -ακόμη και με αλεξίπτωτα πλαγιάς – των μαχητών της στην άλλη πλευρά των συνόρων, προκειμένου να διασφαλίσουν την περιοχή, ώστε στη δεύτερη φάση άλλη ομάδα να γκρεμίσει με εκρηκτικά και μπουλντόζες τμήματα του τείχους που χωρίζει τη Γάζα από τους εβραϊκούς οικισμούς για να περάσουν κι άλλοι μαχητές με μοτοσικλέτες και οχήματα στο νότιο Ισραήλ.
Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν στη συνέχεια στο αρχηγείο του Ισραηλινού στρατού στη νότια Γάζα και κατέστρεψαν τα συστήματα επικοινωνιών, ώστε να μην ειδοποιήσει το προσωπικό τους διοικητές του, ενώ το τελευταίο σκέλος της επίθεσης περιλάμβανε τη σύλληψη ομήρων και τη μετακίνησή τους στη Γάζα.