Η Χαμάς κρατά 100 Ισραηλινούς πολίτες ομήρους στη Γάζα. Αιχμάλωτοι πολέμου, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, μια κατάσταση όμως που δεν είναι πρωτοφανής για το Ισραήλ.
«Το Ισραήλ δεν είναι άγνωστο στις κρίσεις ομηρίας», σημειώνει ο ειδικός ανταποκριτής σε θέματα ασφσαλείας του BBC Φρανκ Γκάρντνερ και θυμίζει το επεισόδιο με την ομηρία στο αεροπλάνο το 1976, λέγοντας ότι τότε έδειξε στον κόσμο ότι είχε την ικανότητα και τη βούληση να χρησιμοποιήσει τις ειδικές δυνάμεις του για την επίλυση τέτοιων καταστάσεων.
Ομως, όπως γράφει, αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι διαφορεετικό.
«Υπολογίζεται ότι 100 Ισραηλινοί πολίτες κρατούνται από μαχητές της Χαμάς στη Γάζα αφού συνελήφθησαν και σύρθηκαν πέρα από τα σύνορα.
Πιστεύεται ότι ανάμεσά τους βρίσκονται στρατιωτικοί αξιωματικοί, πολίτες, γυναίκες και παιδιά. Η Χαμάς είναι απίθανο να τους έχει συγκεντρώσει όλους σε ένα μέρος.
Αντίθετα, θα έχουν κατανεμηθεί σε όλη την πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας, πιθανότατα σε υπόγεια κελάρια, ενώ τους έχουν αφαιρέσει τα κινητά τηλέφωνα και όλες τις ψηφιακές συσκευές, ώστε να μην μπορούν να επικοινωνήσουν ή να μην είναι δυνατό να αποκαλυφθεί η τοποθεσία τους.
Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έχουν δημιουργήσει μια ομάδα για την επίληση του ζητήματος, αλλά κάθε προσπάθεια διάσωσης εμπεριέχει κινδύνους.
Η Γάζα είναι τόσο πυκνοκατοικημένη που ακόμη και μια μυστική προσέγγιση τη νύχτα είναι απίθανο να περάσει απαρατήρητη από τους Παλαιστίνιους. Επιπλέον, μια πιθανή χερσαία εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων μπορεί να απελευθερώσει κάποιους αλλά να θέσει σε κίνδυνο άλλους. Και οι διαπραγματεύσεις, αν ξεκινήσουν, θα μπορούσαν εύκολα να διαρκέσουν χρόνια».
Παρόμοια και η ανάλυση του ανταποκριτή του Sky News στη Μέση Ανατολή Αλιστάρ Μπουνκάλ.
Υπάρχουν λίγες επιλογές που έχει στη διάθεσή του το Ισραήλ για να απελευθερώσει τους 130 ομήρους που λέγεται ότι κρατούνται από τη Χαμάς, γράφει. «Η Γάζα είναι μια πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή που συνήθως περιγράφεται ως η μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή στον κόσμο. Οι όμηροι θα έχουν διασκορπιστεί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, σε διαμερίσματα, κτίρια γραφείων και στο δίκτυο των τούνελ της. Το Ισραήλ θα βασιστεί στις πληροφορίες του στην περιοχή για να βρει πού βρίσκονται και μπορεί να ελπίζει στο γεγονός ότι η Χαμάς ενδέχεται να απελευθερώσει γυναίκες και παιδιά ως "ένδειξη καλής θέλησης"».
Και προσθέτει: «Εκτός αυτού, εξετάζετε στρατιωτικές επιλογές: Ενδεχομένως μια χερσαία εισβολή.Αλλά αυτό θα είναι απίστευτα βίαιο, πολύ αιματηρό, θα έχει τεράστιο κόστος για τους Ισραηλινούς. Έχουν ήδη πάνω από 600 νεκρούς σε 24 ώρες. Θα θελήσει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου να πάρει αυτό το ρίσκο για ακόμη περισσότερες ζωές;».