Το αληθινό πρόσωπο ενός από τους κολοσσούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, του Δάντη Αλιγκέρι, δημιουργού της «Θείας Κωμωδίας» έφερε στο φως ένα επαναστατικό πρότζεκτ.
Χάρη στις επίμονες προσπάθειας του ειδικού στις 3D απεικονίσεις Βραζιλιάνου γραφίστα Σίσερο Μοράες και των συνεργατών του, που χρησιμοποίησαν το κρανίο του Δάντη και περιγραφές του Βοκάκιου, για πρώτη φορά εδώ και 700 χρόνια η ανθρωπότητα μπορεί να αντικρίσει το πρόσωπο του Ιταλού ποιητή, το όραμα του οποίου για τη μεταθανάτια ζωή διαμόρφωσε την εικόνα πολλών στη Δύση για τον Παράδεισο, την Κόλαση και το Καθαρτήριο και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης εδώ και αιώνες.
Μέχρι πρότινος το πραγματικό πρόσωπο του Δάντη καλυπτόταν από μυστήριο, καθώς οι προσωπογραφίες του δημιουργήθηκαν πολύ μετά τον θάνατό του στη Ραβένα το 1321 μ.Χ. βάσει πληροφοριών που περιέχονταν στη βιογραφία του από τον Βοκάκιο, ότι «ήταν δηλαδή ένα άτομο μετρίου αναστήματος, κάπως σκυφτό με μακρύ πρόσωπο, γαμψή μύτη και μάλλον μεγάλα μάτια», όπως είπε ο Μοράες. Ωστόσο, επεσήμανε ο ίδιος, «ο Βοκάκιος δεν γνώρισε προσωπικά τον Δάντη και βασίστηκε σε μαρτυρίες ατόμων από το περιβάλλον του ποιητή».
Έτσι ο Βραζιλιάνος γραφίστας και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν μια ψηφιακή ανασύνθεση του κρανίου του Δάντη βάσει μιας ανάλυσης των οστών του που είχε γίνει το 1921 των οστών του, ενισχυμένης με δεδομένα από ένα άρθρο του 2007 για το πρόσωπό του.
Η περίπλοκη μέθοδος για την ανασύνθεση της μορφής του Δάντη
Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές ψηφιακής ανακατασκευής, η ομάδα ξεκίνησε μια σχολαστική διαδικασία προσέγγισης του προσώπου του Δάντη, μια εργασία που απαιτούσε μια σύνθεση στατιστικών δεδομένων που προέρχονται από σύγχρονη τομογραφία και αναλύσεις υπερήχων με τις λεπτές αποχρώσεις της ανατομικής παραμόρφωσης.
Το αποτέλεσμα αυτής της αυστηρής επιστημονικής διαδικασίας ήταν διπλό: μια αναπαράσταση σε κλίμακα του γκρι που προσφέρει μια αντικειμενική άποψη των χαρακτηριστικών του Δάντη, χωρίς υποκειμενικά στοιχεία όπως το χρώμα των μαλλιών και των ματιών, και μια χρωματισμένη εκδοχή, εμποτισμένη με τις ερμηνευτικές πινελιές που ζωντανεύουν τον ποιητή στο μάτια του θεατή.
Η αντανάκλαση μιας ιδιοφυίας
Το ανακατασκευασμένο πρόσωπο του Δάντη αποκαλύπτει έναν άνδρα με κρανίο μεγαλύτερο του μέσου όρου, ένα φυσικό χαρακτηριστικό που έχει προκαλέσει ενδιαφέρον και συζήτηση μεταξύ μελετητών και ενθουσιωδών.
Ενώ μερικοί συσχετίζουν το μεγέθους του κρανίου με την πνευματική ικανότητα, το πρότζεκτ αυτό απομακρύνεται από τέτοιες εικασίες, εστιάζοντας αντ' αυτού στην αναμφισβήτητη ιδιοφυΐα των λογοτεχνικών συνεισφορών του Δάντη.
Η Θεία Κωμωδία, με τις περίπλοκες απεικονίσεις της στα διάφορα βασίλεια της μετά θάνατον ζωής, αποτελεί απόδειξη της απαράμιλλης φαντασίας και διορατικότητας του Δάντη, ιδιότητες που αντικατοπτρίζονται τώρα στα ψηφιακώς αποδομένα χαρακτηριστικά του προσώπου του.
Η αποκάλυψη της μορφής του Δάντη πέρα από ένα ακαδημαϊκό επίτευγμα συνιστά και φόρο τιμής στη διαρκή κληρονομιά ενός δημιουργού που πέρα από την τεράστια συνεισφορά του στη λογοτεχνία διαμόρφωσε κατά πολλούς και τη γλωσσική και πολιτιστική ταυτότητα της ίδιας της Ιταλίας. Για τον Μοράες, το έργο του είναι επίσης ένας βαθιά προσωπικός φόρος τιμής, ένα νεύμα στην ιταλική καταγωγή του στις γλωσσικές παραδόσεις που διατηρεί η οικογένειά του.