Οι καύσωνες, που έχουν μετατρέψει σε καμίνι τη νότια Ευρώπη και τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ, θα ήταν «σχεδόν αδύνατο» να συμβούν χωρίς την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με ομάδα επιστημόνων που μελετούν τις πιθανότητες εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων.
Με δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν πληγεί από τους καύσωνες στο βόρειο ημισφαίριο, και τον Ιούλιο να είναι ο πιο ζεστός μήνας παγκοσμίως αφότου τηρούνται τα σχετικά αρχεία, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έπονται, εάν δεν μειώσουμε τις εκπομπές αερίων που θερμαίνουν τον πλανήτη, αναφέρει το France 24.
Σφοδροί καύσωνες έχουν πλήξει τη νότια Ευρώπη, περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, το Μεξικό και την Κίνα αυτόν τον μήνα, με θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών Κελσίου.
Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Οι ακραίες θερμοκρασίες στην Κίνα έγιναν 50 φορές πιο πιθανές λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
«Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής είναι απολύτως συντριπτικός» στην παραγωγή ακραίων καιρικών φαινομένων, δήλωσε η Φριντερίκε Ότο, κλιματολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, η οποία συνέβαλε στη νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την ομάδα World Weather Attribution, μια κοινοπραξία επιστημόνων του κλίματος που μελετούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η κλιματική αλλαγή επέτεινε την πιθανότητα καταγραφής ακραίων θερμοκρασιών σε τέτοιο βαθμό ώστε σφοδροί καύσωνες, όσο αυτοί που σπάνε τα ρεκόρ από την Καταλονία μέχρι το Φοίνιξ της Αριζόνα και την περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας τον φετινό Ιούλιο, να αναμένονται κάθε 15 χρόνια στις ΗΠΑ, κάθε 10 στη νότια Ευρώπη και κάθε πέντε στην Κίνα, διαπιστώνει η έρευνα.
Οι καύσωνες θα γίνουν ακόμη πιο συχνοί -θα συμβαίνουν, δηλαδή, κάθε δύο έως πέντε χρόνια- εφόσον η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανέβει κατά 2 βαθμούς Κελσίου, όπως αναμένεται να συμβεί τα επόμενα 30 χρόνια, εκτός εάν οι χώρες εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για τη Συμφωνία του Παρισιού και μειώσουν γρήγορα τις εκπομπές ρύπων.
«Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη όσον αφορά στις θερμοκρασίες και τα καιρικά φαινόμενα που βλέπουμε. Στον παρελθόν τέτοια φαινόμενα ήταν εξαιρετικά σπάνια», είπε η Ότο σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το NBC.
Τα χειρότερα έπονται…
Η ανάλυση έρχεται να προσθέσει άλλη μια απόδειξη στο πώς οι μεταβολές στις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες μπορούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την εκδήλωση νέων, ακραίων καιρικών φαινομένων.
Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι οι καύσωνες, η ξηρασία και οι φονικές πλημμύρες της φετινής χρονιάς αναμένεται να επιδεινωθούν όσο οι άνθρωποι συνεχίζουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την τόσο μεγάλη χρήση ορυκτών καυσίμων.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να προσαρμοστούν καλύτερα για να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τους καύσωνες, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου η Τζούλι Αρίγκι, του Κέντρου Κλίματος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.
«Είναι γεγονότα που θα πρέπει να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε μέσα στα συστήματά μας», είπε.
Η έρευνα «υπογραμμίζει την ανάγκη τα συστήματά μας να προσαρμοστούν πολύ πιο γρήγορα, επειδή οι κίνδυνοι αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι εμείς προσαρμοζόμαστε», τόνισε η Τζούλι Αρίγκι.