Η κυβέρνηση της Κίνας χαιρέτισε την τελική ανακοίνωση της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27), που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι μένει ακόμη «πολύς δρόμος» σε ό,τι αφορά τη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
«Το παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης για το Κλίμα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει», δήλωσε η Μάο Νινγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Αιχμές» Κίνας για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή
Κυρίως «η απουσία ενός ξεκάθαρου οδικού χάρτη» για τη χρηματοδότηση από τις πλούσιες χώρες της βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής «δεν συμβάλλει στη δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ του βορρά και του νότου», πρόσθεσε.
«Οι ανεπτυγμένες χώρες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να παρέχουν κάθε χρόνο 100 δισεκ. δολάρια για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών», προκειμένου οι τελευταίες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε η Μάο.
COP27: Η Κίνα εξακολουθεί να θέλει να λογίζεται ως ανατπυσσόμενη οικονομία
Η Κίνα ωστόσο «αποδίδει μεγάλη σημασία σε αυτή τη σύνοδο και στηρίζει ενεργά την Αίγυπτο, η οποία εκπλήρωσε με επιτυχία τον ρόλο της χώρας οικοδέσποινας».
Ο μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως, η Κίνα, είχε απορρίψει στη διάρκεια της συνόδου την ιδέα ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται πλέον αναπτυσσόμενη χώρα, αν και εδώ και πολλά χρόνια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία.
COP27: Η ιστορική συμφωνία για τις αποζημιώσεις στις φτωχές χώρες που είναι ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή
Σημειώνεται πως η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα κατέληξε με μια συμφωνία που εγκρίθηκε επί της αρχής από την Ολομέλεια. Ο πρόεδρος της COP27, ο αιγύπτιος Σαμέχ Σούκρι, παρακάλεσε τις αντιπροσωπείες να εγκρίνουν «το σχέδιο αποφάσεων που θα σας παρουσιάσω», καθώς όλος ο κόσμος «μας παρακολουθεί». «Σας παροτρύνω όλους να αρθείτε στο ύψος των προσδοκιών που εναποτέθηκαν σε εμάς από τη διεθνή κοινότητα, ειδικά από εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι παρότι συνέβαλαν λιγότερο στην κλιματική αλλαγή».
Το κείμενο τονίζει την «άμεση ανάγκη νέων, επιπρόσθετων, προβλέψιμων και επαρκών οικονομικών πόρων για να βοηθηθούν οι αναδυόμενες χώρες που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες» στις συνέπειες, «οικονομικές και μη», της κλιματικής αλλαγής.
Σε αυτούς τους πόρους αναφέρεται ρητώς πως θα συγκαταλέγεται το μελλοντικό «ταμείο κάλυψης των απωλειών και των ζημιών» των αναπτυσσόμενων χωρών, κάτι που ζητούσαν μετ’ επιτάσεων οι αντιπροσωπείες τους.
Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της απόφασης, δηλαδή της δημιουργίας του ταμείου και της συγκέντρωσης των κεφαλαίων, αναμένεται να οριστούν από ειδική επιτροπή και να τεθούν προς έγκριση στην COP28, στα τέλη του 2023, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.