Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα σχέδιο της συμφωνίας στην οποία οι αντιπρόσωποι στη σύνοδο κορυφής COP27 στο Σαρμ ελ-Σέιχ ελπίζουν να καταλήξουν τις επόμενες ημέρες.
Ζητείται συναίνεση για το ταμείο «απωλειών και ζημιών»
Το κείμενο-σχέδιο συμφωνίας της COP27, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δεν περιλαμβάνει την προτεινόμενη λύση σε ένα από τα πιο επίμαχα ζητήματα της συνόδου, τις οικονομικές ρυθμίσεις για «απώλειες και ζημιές», που θα παράσχουν κεφάλαια σε αναπτυσσόμενες χώρες που υποφέρουν από καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Αντίθετα αναφέρει πως οι αντιπρόσωποι εξακολουθούν να επιδιώκουν να επιτύχουν μια συναίνεση στο ζήτημα αυτό, το οποίο περιελήφθη για πρώτη φορά στην επίσημη ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής - κάτι που θεωρήθηκε σημαντική πρόοδος σε ένα θέμα που διχάζει εδώ και καιρό της ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Έκτοτε ωστόσο οι συνομιλίες για το τι πρέπει να γίνει δεν έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.
COP27: Η πρόταση της ΕΕ για το Ταμείο Απωλειών και Ζημιών
Αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ, η Ευρωπαϊκή Ένωση διατύπωσε μια πρόταση με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Guardian, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, είπε πως, ακούγοντας το γκρουπ των αναπτυσσόμενων χωρών της G77 και τη σημασία που δίνουν για την παγίωση του Ταμείου Απωλειών και Ζημιών, τελικά συμφωνεί υπό όρους.
Παρά τις ενστάσεις που αφορούσαν ειδικά το χρόνο που απαιτείται για να προχωρήσει η πρωτοβουλία, όπως ανέφερε ο Τίμερμανς, η ΕΕ το αποδέχεται ως ένα μέρος μιας «συμφωνίας-πακέτου».
Στην πρόταση αναφέρεται πως το Ταμείο αυτό (που θα κατηύθυνε πόρους προς τους πιο ευάλωτους μέσω μιας ευρείας βάσης δωρητών) δεν θα λειτουργούσε αποκομμένο, αλλά ως μέρος ενός «μωσαϊκού» λύσεων που περιλαμβάνουν για παράδειγμα τη μεταρρύθμιση των αναπτυξιακών τραπεζών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian. Σημειώνεται, άλλωστε, η μέχρι τώρα απροθυμία ΗΠΑ και Κίνας να συμβάλλουν στη συγκρότηση ενός τέτοιου Ταμείου.
Στο βρετανικό μέσο επίσης τονίζεται η μεγαλύτερη δέσμευση που επιζητεί η ΕΕ σχετικά με τα εθνικά πλάνα για τον περιορισμό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε συμφωνία με το στόχο του περιορισμού αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.
Το αίτημα του αναπτυσσόμενου κόσμου πάνω από 30 χρόνια
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό το Ταμείο Απωλειών και Ζημιών αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των μικρών νησιωτικών κρατών και των ευάλωτων στην κλιματική αλλαγή χωρών για πάνω από 30 χρόνια, που όμως τίθεται επί τάπητος με πολύ μεγαλύτερη ζέση κατά την τελευταία δεκαετία.
Από τον ανεπτυγμένο Βορρά, οι χώρες/περιοχές που τάχθηκαν άμεσα υπέρ του Ταμείου είναι η Δανία, που έχει υποσχεθεί περί τα 13,5 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με ανάλυση του Guardian, η Σκοτία και η περιοχή της Βαλλονίας.
Αναφορά στο στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας
Σε ό,τι αφορά, τώρα, το σχέδιο κειμένου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στο οποίο, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιλαμβάνεται αναφορά πως εκπονήθηκε στις 03:30 π.μ., κάτι που αντανακλά την ένταση των τελικών διαπραγματεύσεων, επαναλαμβάνονται σημεία - κλειδιά της περυσινής συμφωνίας COP26 στη Γλασκώβη και της συμφωνίας του 2015 στο Παρίσι για τον περιορισμό της ανόδου των θερμοκρασιών στον πλανήτη.
Στο εν λόγω κείμενο αναφέρεται πως η διάσκεψη «υπογραμμίζει και πάλι τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού να διατηρηθεί η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα πριν από τη βιομηχανική επανάσταση και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα».