Τα συστατικά ενός επιτυχημένου τραπεζιού για σήμερα Τσικνοπέμπτη δεν είναι άλλα από καλή παρέα, εκλεκτά κρεατικά εδέσματα και εξαιρετικής ποιότητας κόκκινο κρασί. Έχετε όμως αναρωτηθεί γιατί η συνοδεία μιας καλοψημένης μπριζόλας από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί αποτελεί απαράβατο κανόνα;
Ο κλασικός αυτός συνδυασμός φαίνεται ότι έχει επιστημονική εξήγηση.
Οι τανίνες που περιέχουν τα κόκκινα και τα μαύρα σταφύλια, οι οποίες ευθύνονται για τη στυφή γεύση του κόκκινου κρασιού μειώνουν την αίσθηση λιπαρότητας τροφών, όπως η μπριζόλα και τα άλλα κόκκινα κρέατα (λουκάνικα, παϊδάκια κλπ.).
Άρα ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ουσιαστικά «καθαρίζει» το στόμα, το αναζωογονεί και περιορίζει τη λιγωτική γεύση που προκαλεί το λίπος.
Το σημαντικότερο όφελος όμως που αποκομίζει κάποιος από τον συνδυασμό κόκκινου κρέατος και κόκκινου κρασιού είναι η εξουδετέρωση των βλαβερών ουσιών που σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ υποστηρίζουν ότι αν πίνουμε κόκκινο κρασί μαζί με την μπριζόλα, περιορίζουμε σημαντικά τις πιθανότητας να εμφανίσουμε καρκίνο.
Αυτό επειδή το κόκκινο κρασί «ακυρώνει» τις βλαβερές ουσίες που παράγονται στο στομάχι κατά τη διάσπαση του κόκκινου κρέατος.
Σε πειράματα που έκαναν, οι ερευνητές χώρισαν τρωκτικά σε δύο ομάδες και στη συνέχεια χορήγησαν στην πρώτη σκέτο κόκκινο κρέας, και στη δεύτερη κόκκινο κρέας εμποτισμένο με κόκκινο κρασί. Η προσθήκη κρασιού μείωνε σημαντικά τα επίπεδα δύο τοξικών χημικών ουσιών που απελευθερώνονταν από το κρέας κατά την πέψη.
Η θετική επίδραση του κόκκινου κρασιού οφείλεται πιθανά στις πολυφαινόλες, τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων.
Επίσης άλλη μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα του Καναδά υποστηρίζει ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί πριν τον ύπνο βοηθά στο αδυνάτισμα, καθώς η κατανάλωσή του ισοδυναμεί με αποτελέσματα που κάποιος μπορεί να επιτύχει με μία ώρα στο γυμναστήριο. Χαράς ευαγγέλια για σήμερα Τσικνοπέμπτη που το βραδινό φαγητο θα έχει την τιμητική του.
Τι κρασί να επιλέξω για σήμερα Τσικνοπέμπτη;
Λουκάνικα, παϊδάκια, μοσχαρίσιες, χοιρινές… μέχρι και πικάνια θέλουν Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Κοτσιφάλι, Μανδηλαριά, Καμπερνέ, Μερλό, Σιράχ και αντίστοιχα δημιουργικά παντρέματα.
Για όσους τολμήσουν και περάσουν στα γλυκά, μια μαυροδάφνη, θα «φτιάξει» το στόμα τους. Έστω και σκέτη, ως ιδανικό φινάλε!