Ένα πιάτο που θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια και αποτελεί σήμα κατατεθέν της Σαρακοστής. Μια συνταγή εύκολη και απλή η οποία μυρίζει μεσογειακή διατροφή και θάλασσα.
Δεν έχουμε ακόμη φτάσει στα μισά της Σαρακοστής και ακόμη κι αν δεν έχετε αποφασίσει να τηρήσετε νηστεία ευλαβικά, κάποιες μέρες αποχής από το κρέας πάντοτε συμβάλουν στην διατήρηση της υγείας του οργανισμού. Από την άλλη, ένα πιάτο με ζυμαρικά, θαλασσινά και αρώματα της Μεσογείου δεν το λες και «αγγαρεία».
Υλικά
- 1 χταπόδι περίπου ενός κιλού
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
- 3-4 μπαχάρια ολόκληρα
- 2 φύλλα δάφνης
- 5 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι ούζο
- 1 κουταλιά πελτέ τομάτας
- 2 τομάτες τριμμένες στον τρίφτη
- Το ξύσμα και το χυμό από 1 λεμόνι
- Μισό κιλό κοφτό μακαρονάκι
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το χοντροκόβουμε. Προσθέτουμε 2 κουταλιές λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι να γυαλίσει 2-3 λεπτά
- Ξεπλένουμε το χταπόδι, το καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε επίσης για 3-4 λεπτά να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε τον πελτέ να καεί και να πάει παντού. Τέλος σβήνουμε με το ούζο και το αφήνουμε να εξατμιστεί
- Συμπληρώνουμε την τριμμένη τομάτα, περίπου 1 ½ λίτρο καυτό νερό (για να μην κόψουμε τον βρασμό), προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και τα φύλλα δάφνης με τα μπαχάρια. Ανακατεύουμε.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί για τρία τέταρτα περίπου
- Στη συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα το μακαρονάκι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατίζουμε. Ανακατεύουμε προσεκτικά ανά διαστήματα ώσπου να πιει το φαγητό τα υγρά τουλάχιστο
- Σερβίρουμε αν θέλουμε με φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι, δενδρολίβανο) και λίγο έξτρα φρέσκο ελαιόλαδο
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο