Διανύουμε ήδη τα πρώτα εικοσιτετράωρα της Σαρακοστής, μια περίοδο αποχής από το κρέας και τα ζωικά παράγωγα. Αν σκέφτεστε να τηρήσετε ευλαβικά τηνηστεία, δείτε τι μπορείτε να κάνετε.
Η αποχή από το κρέας και τα λιπαρά για ένα εύλογο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι μια πολύ καλή αφορμή για να βελτιώσετε την υγεία, αλλά και το σωματικό σας βάρος.
Οι ειδικοί σημειώνουν πως με τη νηστεία μειώνεται η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, βελτιώνεται το επίπεδο χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, ενώ βελτιώνεται και η λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Τα οφέλη της νηστείας και συνταγές για να την ακολουθήσετε
Συνήθως, η περίοδος της νηστείας συνοδεύεται από μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, μια πρακτική που μπορεί να συμβάλει και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Τα τρόφιμα της νηστείας φαίνεται πως είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, κυρίως γιατί σε αυτά ανήκουν, εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά, δημητριακά, ζυμαρικά και ξηροί καρποί.
Για παράδειγμα, μια απολαυστική σαλάτα πλιγούρι με μπόλικα μυρωδικά και λαχανικά είναι ιδανική για ένα ελαφρύ βραδινό στη νηστεία και προσφέρει όλα όσα χρειάζεται ο οργανισμός.
Οι «παγίδες» της νηστείας και πώς θα τις αποφύγετε
Φυσικά, μια παρατεταμένη περίοδος νηστείας μπορεί να οδηγήσει σε… παγίδες. Για παράδειγμα, αν τα τρόφιμα που επιλέγετε περιορίζονται σε απλούς υδατάνθρακες και αμυλούχες τροφές, τότε είναι πολύ πιθανό να προσλαμβάνετε περισσότερες θερμίδες και τελικά να δείτε άνοδο στον αριθμό της ζυγαριάς.
Μια αρωματική συνταγή για θρεπτικά όσπρια σε ένα πιάτο που εξυμνεί τη μεσογειακή διατροφή είναι μια έξυπνη επιλογή, που ισορροπεί μεταξύ σαλάτας και κυρίως πιάτου και θα προσφέρει ξεχωριστή γεύση την περίοδο της νηστείας.
Το μυστικό στο μαγείρεμα εδώ είναι να επιλέγετε σύνθετους υδατάνθρακες, το οποίο πολύ απλά μεταφράζεται σε δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης. Μια στροφή στην παράδοση μπορεί να σας δώσει τη λύση στο συγκεκριμένο θέμα, επιλέγοντας σιτάρι, πλιγούρι, βρώμη και όσπρια.
Τι θα λέγατε να ετοιμάσετε ένα κλασικό, παραδοσιακό γλυκό που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω; Σιτάρι, όσπρια και ξηροί καρποί, αρωματική κανέλα και ζάχαρη σε μια γλυκιά σούπα-όνειρο για την περίοδο της νηστείας.
Πού θα βρείτε την πρωτεΐνη και τον σίδηρο
Ένα άλλο δύσκολο θέμα κατά την περίοδο της νηστείας είναι η πρόσληψη πρωτεΐνης. Βασική πηγή πρωτεΐνης κατά την περίοδο της νηστείας αποτελούν τα θαλασσινά, τα όσπρια, τα μανιτάρια, το σουσάμι και οι ξηροί καρποί.
Τέλος, οι ειδικοί συνιστούν την τακτική κατανάλωση λαχανικών, όπως μπρόκολο, σπανάκι, και οσπρίων, όπως φακές και φασόλια, βασικές πηγές σιδήρου, όταν από το τραπέζι λείπει το κρέας.
Μια πολύ καλή επιλογή συνταγής που συνδυάζει σπανάκι και ρύζι, το οποίο βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, είναι το παραδοσιακό και θρεπτικό σπανακόρυζο.
Ωστόσο, επειδή ο σίδηρος φυτικής προέλευσης απορροφάται δύσκολα ή σε μικρό ποσοστό, συνιστάται η παράλληλη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως πιπεριές, εσπεριδοειδή, λαχανάκια Βρυξελλών.