Μια συνταγή με DNA ιταλικό, που έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στο Tik Tok κυρίως για τη δημιουργική πλευρά, και βγάζει τον καλλιτέχνη που κρύβουμε μέσα μας.
Αν το ψωμί είναι πεπλατυσμένο και λεπτό, συνήθως στην Ιταλία το αποκαλούν φοκάτσια. Επιπλέον, μια κλασική φοκάτσια περιλαμβάνει ελαιόλαδο, τοματίνια ή και ελιές. Αυτή η συνταγή όμως είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης. Φτιάχνουμε με μυρωδικά και λαχανικά λουλουδάτους πίνακες στην επιφάνεια του ψωμιού, με τρόπο που να μη θέλουμε να κόψουμε αυτό το ψωμί-κομψοτέχνημα.
Η συνταγή έχει την τιμητική της στο Tik Tok, με τις καλλιτεχνικές μεταμορφώσεις του κρεμμυδιού, της πιπεριάς και των μυρωδικών να δημιουργούν έναν υπέροχο καμβά που καλωσορίζει την άνοιξη.
Η επιλογή των υλικών για τη σύνθεση του ανθισμένου αγρού στο ψωμί είναι φυσικά δική σου υπόθεση. Γι' αυτό σας παραθέτουμε διάφορες δημιουργίες χρηστών του Instagram, από όπου μπορείτε να πάρετε ιδέες.
Μερικά μυστικά της συνταγής
Όπως και σε κάθε συνταγή για ψωμί, πρέπει να είστε υπομονετικοί και προσεκτικοί με τη μαγιά. Πολύ υψηλή θερμοκρασία στο νερό θα απενεργοποιήσει τη μαγιά και το ζυμάρι δεν θα φουσκώσει επαρκώς. Επίσης, αν δεν αφήσετε στο ψωμί τον χρόνο να διπλασιάσει τον όγκο του, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι όσο αφράτο πρέπει.
Μπορείτε να αφήσετε το ζυμάρι απλωμένο στο ταψί και σκεπασμένο όλη τη νύχτα στο ψυγείο, γεγονός που θα βοηθήσει να ενισχυθούν τα αρώματά του. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να το αφήσετε μισή ώρα εκτός ψυγείου πριν συνεχίσετε τη διαδικασία και το φούρνισμα.
Είναι πολύ σημαντικό να λαδώσετε καλά τα λαχανικά που συνιστούν τα λουλούδια σας, για να μη μαυρίσουν στο ψήσιμο.
Υλικά
- 2 πιπεριές / μια κόκκινη και μια κίτρινη
- 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά
- 6-7 μανιτάρια
- 1 μικρό κολοκυθάκι
- 3-4 κλωνάρια άνηθο
- 450 γρ. χλιαρό νερό μοιρασμένο σε δύο μπολ
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλιά ανθός αλατιού
- 680 γρ. σκληρό αλεύρι για ψωμί
- Ελαιόλαδο για το ταψί και να ραντίσετε την επιφάνεια του ψωμιού
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε το ένα μέρος του χλιαρού νερού με τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε για πέντε λεπτά να αφρίσει. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι από το αλεύρι και ανακατεύουμε να ενωθεί καλά. Συμπληρώνουμε το υπόλοιπο νερό, πάντα χλιαρό, το ελαιόλαδο, αλάτι και τη μισή ποσότητα αλευριού, ζυμώνοντας ώσπου να ενωθούν
- Συνεχίζουμε το ζύμωμα, προσθέτοντας σιγά σιγά το αλεύρι ώσπου το ζυμάρι να ξεκολλά από τα τοιχώματα και να είναι ελαστικό. Καλό είναι να ζυμώσουμε για 5 λεπτά ακόμη ώστε να αναπτυχθεί η γλουτένη στο αλεύρι. Το ζυμάρι είναι έτοιμο, όταν πιέζοντας με το δάχτυλο την επιφάνειά του, αυτό επιστρέφει στην αρχική του θέση
- Γυρίζουμε το αλεύρι σε μπολ, λαδώνουμε ελαφρά την επιφάνειά του, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μιάμιση ώρα περίπου ώσπου να διπλασιαστεί ο όγκος
- Λαδώνουμε καλά ένα ταψί 3x40 εκατοστά περίπου. Λαδώνουμε και τα χέρια μας πριν πιάσουμε τη ζύμη και την απλώσουμε στο ταψί πιέζοντας καλά με τις άκρες των δακτύλων μας. Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 30 λεπτά
- Κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση και ανοίγουμε σαν λουλούδι. Πιέζουμε πάνω στο ζυμάρι. Ανοίγουμε τις πιπεριές σε λωρίδες και στρώνουμε τα μανιτάρια κομμένα στη μέση και τα κλωνάρια άνηθου. Λαδώνουμε καλά τα λαχανικά για να μη μαυρίσουν στον φούρνο
- Πασπαλίζουμε με τον ανθό αλατιού και ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά ή ώσπου να φουσκώσει και να πάρει ωραίο χρώμα