Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα υλικά για τυλιχτές δημιουργίες, μετά τις πίτες για σουβλάκι. Αν και συνήθως τις αγοράζουμε έτοιμες, δεν φαντάζεστε πόσο εύκολη είναι η συνταγή για να τις φτιάξετε μόνοι στο σπίτι.
Με ένα λεπτό ξεροψημένο φύλλο τορτίγιας μπορείτε να φτιάξετε τις λεγόμενες «αραβικές» πίτες, γεμισμένες με ό,τι εσείς επιθυμείτε.
Μια τορτίγια, όμως, μπορεί να γίνει και βάση για λαχταριστή και ελαφριά πίτσα. Για την ακρίβεια, αν είστε εξοικειωμένοι με το άνοιγμα φύλλου για πίτα, τότε θα δείτε πως τόσο τα υλικά όσο και η διαδικασία μοιάζουν πολύ.
Μερικά μυστικά της συνταγής
Μπορείτε, αν θέλετε, να συνδυάσετε κίτρινο και αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ή ακόμη και αλεύρι καλαμποκιού, για να αλλάξετε τη γεύση στην τορτίγια. Καλό είναι να μείνετε όσο πιο πιστοί στις αναλογίες μπορείτε.
Όσο ψήνετε τις τορτίγιες φροντίστε να σκεπάζετε τις ήδη ψημένες για να μην κρυώσουν και κυρίως προκειμένου να μην ξεραθούν.
Οι τορτίγιες που βγαίνουν από την παρακάτω συνταγή είναι 6, οπότε είναι βέβαιο πως θα καταναλωθούν εν ριπή οφθαλμού. Ωστόσο, αν επιθυμείτε να τις αποθηκεύσετε, μπορείτε να τις φυλάξετε σε σακούλα τροφίμων και στην κατάψυξη.
Υλικά
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις / Επιπλέον για το άνοιγμα του φύλλου
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- 150 ml χλιαρό νερό
Εκτέλεση
- Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο και το αλάτι σε ένα μπολ. Συμπληρώνουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά
- Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε το ζυμάρι για πέντε λεπτά, ώσπου να είναι μαλακό και να μην κολλάει στα χέρια. Βάζουμε πάλι στο μπολ, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε για ένα τέταρτο να ξεκουραστεί
- Κόβουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια και με έναν πλάστη ανοίγουμε σε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορούμε. Ιδανικά, θα πρέπει να πάρουμε μια τορτίγια 20 εκατοστών
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι αντίστοιχου μεγέθους και ψήνουμε μία-μία τις τορτίγιες για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά. Συνεχίζουμε με όλες τις τορτίγιες