Έπειτα από ένα έντονο και βαρύ γεύμα, ένα αέρινο γλυκό έρχεται πάντα να ισορροπήσει τη γεύση. Αυτή η κλασική συνταγή για κρέμα καραμέλας είναι ιδανική για τέτοιες περιστάσεις.
Η αλήθεια είναι πως όταν πρόκειται για γλυκό, υπάρχουν οι ορκισμένοι φίλοι της σοκολάτας και εκείνοι που επιλέγουν πιο βελούδινες και απαλές υφές. Σε περιπτώσεις όμως που το γεύμα είναι βαρύ και έντονο, πάντα μια πιο αέρινη συνταγή για επιδόρπιο είναι ιδανική.
Μερικά μυστικά της συνταγής
Η κρέμα αυτή πήζει χάρη στο αυγό, γι’ αυτό θα δείτε πως χρειάζονται τόσα αυγά και κρόκοι για να γίνει. Η κλασική συνταγή χρειάζεται απλά προσοχή στην παρασκευή, προκειμένου να μην κάψετε την καραμέλα και να μην ψήσετε τα αυγά με το γάλα.
Πάντοτε σε μια καραμέλα ή ένα σιρόπι, καλό είναι να μην ανακατεύουμε το σιρόπι, προκειμένου να πάρετε ένα πιο βελούδινο αποτέλεσμα.
Θα δείτε πως το ψήσιμο θέλει επίσης προσοχή και χαμηλή θερμοκρασία, αν θέλετε το αποτέλεσμα να είναι πιο βελούδινο.
Υλικά
- 140 γρ ζάχαρη
- 3 κουταλιές κρύο
- 500ml γάλα
- 3 μεγάλα αυγά, συν 2 κρόκοι
- 100 γρ ζάχαρη
- Εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κουταλιές λικέρ εσπεριδοειδών
Εκτέλεση
- Βάζουμε 140 γρ ζάχαρη σε αντικολλητικό σκεύος μαζί με το νερό. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά να λιώσει ώσπου να μην υπάρχουν κόκκοι
- Δυναμώνουμε τη φωτιά ώσπου να κάνει φουσκάλες η καραμέλα. Προσέχουμε να μην ανακατέψουμε. Αφού πάρει έντονο καστανό χρώμα αποσύρουμε από τη φωτιά
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140 βαθμούς στον αέρα. Γυρίζουμε την καραμέλα σε πυρίμαχα φορμάκια
- Ζεσταίνουμε το γάλα να αχνίσει. Χτυπάμε με αυγοδάρτη τα αυγά και τους κρόκους σε μπολ μαζί με τη ζάχαρη να ενωθούν
- Προσθέτουμε με σταθερή ροή το μείγμα των αυγών στο ζεστό γάλα ανακατεύοντας διαρκώς. Περνάμε το μείγμα από σήτα και προσθέτουμε τη βανίλια και το λικέρ.
- Μοιράζουμε στα φορμάκια που έχουμε στρώσει με καραμέλα. Βάζουμε τα φορμάκια σε ένα ταψί και γεμίζουμε ως τη μέση με χλιαρό νερό.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά, ώσπου να σταθεί η κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 4 ώρες, ιδανικά και όλο το βράδυ.
- Ξεφορμάρουμε τις κρέμες για να αποκαλυφθεί η καραμέλα και σερβίρουμε