Συνταγή για ονειρικά, νοσταλγικά πτι φουρ -Γεμιστά με μαρμελάδα και βουτηγμένα στη σοκολάτα - iefimerida.gr

Συνταγή για ονειρικά, νοσταλγικά πτι φουρ -Γεμιστά με μαρμελάδα και βουτηγμένα στη σοκολάτα

Ενα βουνό από αφράτα γλυκίσματα πτι φουρ
Ενα βουνό από αφράτα γλυκίσματα πτι φουρ / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυτά τα αρωματικά, τραγανά γλυκά σάντουιτς ήταν ο μόνος λόγος που σαν παιδιά θέλαμε να πάμε «επίσκεψη» σε κάποιον συγγενή μας, συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας. Και τώρα που μεγαλώσαμε πια, βρήκαμε τη συνταγή για να τα φτιάχνουμε μόνοι μας...

Συχνά, αυτά τα μικρά γλυκίσματα που τρίβονται στο στόμα, τα συναντούσαμε σε άφθονες ποσότητες μέσα σε χρωματιστά χάρτινα κουτιά που τα «φόρτωναν» για δώρο, παλιότερα, πριν οι επιλογές στα ζαχαροπλαστεία γίνουν αμέτρητες, όλοι όσοι πήγαιναν επίσκεψη για καφέ (ή τσάι και συμπάθεια).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς πήραν το όνομά τους τα πτι φουρ

Διαβάζουμε πως πτι φουρ -φυσικά, ο όρος είναι γαλλικός- ονομάζονταν στη Γαλλία όλα εκείνα τα γλυκίσματα που έμπαιναν στους πελώριους ξυλόφουρνους τελευταία.

Συγκεκριμένα, οι μάγειρες της εποχής, που δεινοπαθούσαν να ανάψουν τους πελώριους φούρνους, φρόντιζαν να αξιοποιούν στο έπακρο τη ζέστη τους που τόσο δύσκολα καθιστούσαν εφικτή. Έτσι, υπολόγιζαν πάντα στα τελειώματα του ψησίματος να βάζουν τα μικρά αυτά γλυκίσματα, ντελικάτα και αφράτα, που ήθελαν χαμηλή θερμοκρασία.

Στην Ελλάδα βέβαια, πτι φουρ συνηθίζουμε να λέμε τα περίφημα «βουτήματα» που πουλούσαν οι φούρνοι και συνήθως μετουσιώνονταν σε αυτά τα μπισκοτάκια βουτύρου, τα γεμιστά με μαρμελάδα και βουτηγμένα σε σοκολάτα.

Μερικά μυστικά της συνταγής

Καλό είναι να επιλέξετε ένα καλό κορνέ για να κάνετε εύκολα τη δουλειά σας στο «κόψιμο» των πτι φουρ, καθώς αν κάθε μπισκοτάκι πάρει παραπάνω πάχος θα χαθεί η ιδανική αναλογία γέμισης και σοκολάτας στη συναρμολόγηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μπισκοτάκια ψήνονται πολύ γρήγορα και δεν παίρνουν ιδιαίτερο χρώμα, οπότε μην ξεγελαστείτε και τα παραψήσετε στο φούρνο. Επίσης, καλό είναι να αφήσετε τα μπισκότα να κρυώσουν πριν τα γεμίσετε μην διαλυθούν.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, παραλείποντας το baking powder από τα υλικά της συνταγής.

Υλικά

  • 450 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 4 αυγά
  • 200 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 κουταλιά baking powder
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 150 γρ. σοκολάτα γάλακτος λιωμένη
  • Τρούφα σοκολάτα
  • 100 γρ. μαρμελάδα βερύκοκο αραιωμένη με ένα κουταλάκι ρούμι ή κονιάκ

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το βούτυρο που έχει μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με τη ζάχαρη άχνη στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε να ομογενοποιοηθούν. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα ένα ενώ χτυπάμε το μείγμα.
  • Συνεχίζουμε προσθέτοντας το κορν φλάουρ, το baking powder, το αλεύρι, τη βανίλια και το αλάτι και χτυπάμε ώσπου να ενωθούν σε μια ζύμη. Η ζύμη παραμένει αρκετά μαλακή
  • Γυρίζουμε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και κόβουμε μπισκότα 7-8 εκατοστών σε μήκος σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 12 λεπτά
  • Αφού κρυώσουν απλώνουμ στην πεπλατυσμένη τους επιφάνεια (αυτή που ακουμπούσε στο ταψί) μια καλή ποσότητα μαρμελάδας. Στο μεταξύ έχουμε λιώσει τη σοκολάτα και βουτάμε το μπισκότο από τη μία πλευρά
  • Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα μπισκότα, βυθίζοντας αν θέλουμε την πλευρά της λιωμένης σοκολάτας και στην τρούφα. Αφήνουμε τη σοκολάτα να σταθεί και φυλάμε σε κουτί που κλείνει καλά.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ