Συχνά έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε τις αγκινάρες α λα πολίτα. Αυτή η συνταγή όμως θα σας αποδείξει πως το λαχανικό αυτό είναι εξαιρετικό και ωμό, ως σαλάτα.
Οι αγκινάρες είναι ένα λαχανικό μάλλον παρεξηγημένο στην Ελλάδα. Η πιο συνηθισμένη συνταγή, παρότι απολαυστική, θέλει τις αγκινάρες να βράζουν στην κατσαρόλα με πατάτες και άλλα λαχανικά στην κλασική εκδοχή α λα πολίτα.
Ωστόσο, οι τρυφερές αγκινάρες που θα βρείτε αυτή την εποχή στη λαϊκή μπορούν να γίνουν μια απολαυστική σαλάτα, που θα εντυπωσιάσει και τον πιο απαιτητικό. Η επιλογή των συνοδευτικών είναι σίγουρα δική σας υπόθεση.
Μερικά μυστικά της συνταγής
Το μαρινάρισμα της αγκινάρας θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε για περισσότερο καιρό το λαχανικό στο ψυγείο σας. Μπορείτε, αντί για λεμόνι, να δοκιμάσετε να τις μαρινάρετε και με ένα καλό ξίδι από κρασί.
Αν θέλετε να πάρετε φρέσκες αγκινάρες και να τις καθαρίσετε, δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πώς θα το κάνετε με επιτυχία, σύμφωνα με τις οδηγίες του Πάνου Ιωαννίδη. Άλλωστε ένα λάθος στο καθάρισμα της αγκινάρας στοίχισε την παραμονή και στη Μαρίνα στο επεισόδιο του «MasterChef 5» το περασμένο Σάββατο.
Υλικά
- 400 γρ. καρδιές αγκινάρας, κομμένες στα τέσσερα
- Για τη μαρινάδα: Το χυμό από 1 λεμόνι
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι πιπέρι
- 1 κουταλάκι ρίγανη, βασιλικό και θυμάρι ξερό
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- Για τη σαλάτα: 1 φλιτζάνι τοματίνια κομμένα στη μέση
- 1 ματσάκι ρόκα
- ½ μαρούλι
- ½ φλιτζάνι πράσινες ελιές κομμένες σε φέτες
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- ½ κουταλιά λευκό ξίδι
- ½ κουταλιά φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
- ½ κουταλιά μπούκοβο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Για να μαρινάρουμε τις αγκινάρες. Ανακατεύουμε το λεμόνι με το λάδι και προσθέτουμε αλατοπίπερο και τα μυρωδικά με το σκόρδο σε σακούλα τροφίμων με ζιπ (που κλείνει). Προσθέτουμε τις αγκινάρες και ανακινούμε καλά
- Γυρίζουμε το περιεχόμενο σε ένα γυάλινο βάζο, σκεπάζουμε και ανακινούμε και πάλι ώστε να καλυφθούν οι αγκινάρες με τη μαρινάδα. Φυλάμε στο ψυγείο
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Στραγγίζουμε τις αγκινάρες και τις προσθέτουμε στο μπολ με τις ελιές
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το λάδι, το ξίδι, τη φρέσκια ρίγανη και το μπούκοβο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά
- Περιχύνουμε με το ντρέσιγνκ τη σαλάτα και σερβίρουμε