Συνταγή για αχνιστή, παραδοσιακή κοτόσουπα -Ολα τα μυστικά για να θυμίζει το πιάτο της γιαγιάς - iefimerida.gr

Συνταγή για αχνιστή, παραδοσιακή κοτόσουπα -Ολα τα μυστικά για να θυμίζει το πιάτο της γιαγιάς

Μπολ με αχνιστή κοτόσουπα αυγολέμονο
Μπολ με αχνιστή κοτόσουπα αυγολέμονο / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η λέξη σούπα στην Ελλάδα είναι συνώνυμη της κοτόσουπας και αυτή είναι η απόλυτα κλασική συνταγή για να την ετοιμάσετε τώρα που δροσίζει ο καιρός.

Πριν ακόμη μυηθούμε στις βελουτέ, στις μανιταρόσουπες και τα χειμωνιάτικα πιάτα με κρέμα γάλακτος, η συνταγή για σούπα ισοδυναμούσε με ένα και μόνο πιάτο. Χωριάτικο κοτόπουλο, ρύζι και αυγολέμονο σε μια από τις πιο κλασικές συνταγές της ελληνικής κουζίνας... Με μια λέξη: Κοτόσουπα!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μερικά μυστικά της συνταγής

Φυσικά, η κοτόσουπα μπορεί να διανθιστεί με διάφορα λαχανικά και μπαχαρικά. Μια πολύ κλασική επιλογή είναι η προσθήκη καρότου, μαϊντανού ή ακόμη και δάφνης στον ζωμό καθώς βράζει.

Άλλες λιγότερο συνηθισμένες επιλογές είναι το πράσο, με λίγο φρέσκο μάραθο, αλλά και μερικά στικ σέλερι.

Επίσης, μπορείτε να κάνετε την κοτόσουπα με κριθαράκι και όχι ρύζι. Αν επιλέξετε κάτι τέτοιο, έχετε κατά νου να προσαρμόσετε τον χρόνο βρασμού στο ζυμαρικό, ο οποίος ενδεχομένως να είναι μικρότερος. Κρατήστε κατά νου πως όσο περισσότερο ρύζι ή ζυμαρικό προσθέσετε, τόσο πιο πηχτή θα γίνει η σούπα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορείτε να ζητήσετε από τον χασάπη να σας κόψει το κοτόπουλο σε μεγάλα κομμάτια, για να μπορέσετε να το διαχειριστείτε καλύτερα στην κατσαρόλα.

Υλικά

  • 1 μέτριο κοτόπουλο (1 με 1 ½ κιλό)
  • Νερό (περίπου 8 φλιτζάνια)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι καρολίνα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Για το αυγολέμονο: 2 αυγά
  • Τον χυμό από ένα μεγάλο ζουμερό λεμόνι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σκεπάζουμε με νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση και αφαιρούμε τους αφρούς που βγαίνουν στην επιφάνεια. Όταν το νερό παραμείνει διαυγές, χωρίς αφρούς, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κοτόπουλο να βράσει για 40 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τα κομμάτια κοτόπουλου σε πιατέλα και περνάμε τον ζωμό από ένα μεγάλο σουρωτήρι, προκειμένου να φύγουν υπολείμματα και κομμάτια από μικρά κόκαλα.
  • Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο να γυαλίσουν. Γυρίζουμε τον ζωμό, προσθέτουμε το ρύζι και μπόλικο πιπέρι και βράζουμε ώσπου να γίνει το ρύζι (συμβουλευτείτε τις οδηγίες της συσκευασίας).
  • Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Παίρνουμε με μια κουτάλα λίγο-λίγο από τον ζωμό της σούπας και ρίχνουμε στο μπολ με το αυγολέμονο με σταθερή ροή και ανακατεύοντας διαρκώς. Επαναλαμβάνουμε ώσπου να πάρουν θερμοκρασία τα αυγά και γυρίζουμε το περιεχόμενο του μπολ στην υπόλοιπη κατσαρόλα.
  • Σερβίρουμε όσο είναι ζεστή, με το κοτόπουλο στο πλάι. Μπορούμε, αν θέλουμε, να ξεψαχνίσουμε το κοτόπουλο και να το προσθέσουμε στο πιάτο.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ