Μακαρόνια με κιμά -Η απόλυτη συνταγή για το πιο διάσημο πιάτο με ζυμαρικά - iefimerida.gr

Μακαρόνια με κιμά -Η απόλυτη συνταγή για το πιο διάσημο πιάτο με ζυμαρικά

Συνταγή για μακαρόνια με κιμά
Συνταγή για μακαρόνια με κιμά / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τι θα απαντούσε κανείς αν του έδιναν τη λέξη μακαρόνια; 9 στους 10 (το αποδεικνύει και η Google) θα αναφέρονταν στη συνταγή για μια μακαρονάδα με κιμά.

Βασισμένη στη διάσημη ιταλική συνταγή για σπαγγέτι α λα μπολονέζ, μια μακαρονάδα με κιμά έχει πολιτογραφηθεί «Ελληνίδα», με προσθήκες και αφαιρέσεις που έδωσαν πιο μεσογειακό, πολίτικο χρώμα στο πιάτο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εμείς κρατάμε το καρότο, αφαιρούμε το σέλερι από την ιταλική «μαμά» συνταγή και συνδυάζουμε όλα εκείνα τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά που συνήθως βάζει μια παλιά νοικοκυρά σε ένα πιάτο με μακαρόνια με κιμά.

Μερικά μυστικά της συνταγής

Για να γίνει ωραίος ο κιμάς, είναι σημαντικό να τον τσιγαρίσουμε καλά. Μπορείτε, με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής να σπάσετε τον κιμά σε όσο πιο μικρούς σβόλους, εκεί που δεν γίνεται με την ξύλινη κουτάλα, την ώρα που τον σοτάρετε στην κατσαρόλα.

Μια καλή ιδέα για καλύτερη διαχείριση των υλικών είναι να δουλέψουμε σε στάδια. Μπορούμε για παράδειγμα να σοτάρουμε καλά τον κιμά και να τον αποσύρουμε από το σκεύος για να διαχειριστούμε τα λαχανικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μπαχαρικά στον κιμά είναι πολλά και διάφορα. Οι παλιότερες έβαζαν σίγουρα κανέλα και γαρίφαλο, ενώ αν η συνταγή είχε και πολίτικες καταβολές περιελάμβανε και μπαχάρι. Μπορείτε να επιλέξετε μόνο εκείνα που σας αρέσουν...

Σήμερα, επειδή δεν μας αρέσει να βρίσκουμε «σκληρά» κομμάτια στο φαγητό μας, ούτε να σκεπάζει ένα άρωμα όλες τις γεύσεις, έχουμε το απόλυτο τρικ. Δένουμε ξύλο κανέλας, δάφνη, ρίγανη και ότι άλλο χρησιμοποιούμε και τα ρίχνουμε στη σάλτσα σε διχτάκι (πρέπει να αντέχει στη ζέστη και να μην είναι συνθετικό). Τα αποσύρουμε από την κατσαρόλα όταν το φαγητό είναι έτοιμο.

Υλικά

  • Μισό κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια (80γρ)
  • 2 καροτάκια τριμμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 πρέζα κύμινο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3-4 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2-3 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
  • 150 (περίπου 1 ποτήρι κρασιού) κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλιά πελτέ τομάτας
  • 500 γρ τομάτες κονκασέ
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πακέτο μακαρόνια με κιμά

Εκτέλεση

  • Βάζουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα βαθύ σκεύος και ρίχνουμε τον κιμά. Σπάμε πολύ καλά να κάνει όσο πιο μικρούς σβόλους γίνεται και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά να πάρει ωραίο χρώμα. Αποσύρουμε σε μπολ
  • Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κύμινο και τον πελτέ τομάτας και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη
  • Γυρίζουμε στο σκεύος τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα να ενωθούν τα υλικά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί. Προσθέτουμε την τομάτα και όσο νερό χρειαστεί (ζεστό) να σκεπαστούν τα υλικά
  • Τέλος προσθέτουμε μπαχάρι, κανέλα, δάφνη και ρίγανη δεμένα σε δίχτυ και σκεπάζουμε το φαγητό. Αφήνουμε να σιγοβράσει για τουλάχιστον 30’ λεπτά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά
  • Ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ