Τρία δυνατά νέα opening στην ελληνική γαστρονομική σκηνή θα συζητηθούν πολύ τους επόμενους μήνες και δίνουν ήδη το στίγμα γι' αυτό το καλοκαίρι.
Η ελληνική γαστρονομική σκηνή είναι πλέον ένας βασικός πυλώνας στη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε η εστίαση από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα τελευταία δύο χρόνια γίνονται σημαντικά πράγματα: Μεγάλοι σεφ, νέα εστιατόρια, δυνατές αφίξεις και συνεργασίες που γράφουν ιστορία και αναβαθμίζουν ποιοτικά τον χώρο.
Πέρυσι, νέα εστιατόρια με δυνατές υπογραφές «επαναλανσάρισαν» την παρουσία της Σαντορίνης στον γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας.
Παράλληλα, μετακινήσεις σεφ αλλά και νέα εστιατόρια, μικρά ή μεγαλύτερα, με ωραία, έξυπνα concept μοίρασαν ξανά την τράπουλα, δημιουργώντας ένα νέο γαστρονομικό hype, γεννώντας τάσεις και βάζοντας νέες γειτονιές και περιοχές της Αθήνας στο παιχνίδι. Το 2023 προβλέπεται ακόμα πιο δυνατό. 'Ήδη, τρεις νέες, αξιοσημείωτες αφίξεις μάς δίνουν μια πρώτη γεύση.
Το νέο εστιατόριο του Έκτορα Μποτρίνι στη Μύκονο: Στο ξενοδοχείο Katikies Mykonos
Μετά τη μεγάλη επιτυχία του εστιατορίου Botrini’s Santorini στο ξενοδοχείο Katikies στην Οία, ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Έκτορας Μποτρίνι ετοιμάζεται για μία δημιουργική, γαστρονομική απόβαση στη Μύκονο, με το εστιατόριο Botrini’s Mykonos.
Ο διάσημος Ελληνοϊταλός δημιουργός, ως executive chef όλων των εστιατορίων στα resorts του ομίλου, θα εγκαινιάσει έναν χώρο υψηλής γαστρονομίας στο μαγευτικό σκηνικό του ξενοδοχείου Katikies, πάνω από την ηλιόλουστη παραλία του Αγίου Ιωάννη, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μυκόνου.
Σε ένα κοσμοπολίτικο σκηνικό, με μοντέρνα κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, εξωτική boho-chic ατμόσφαιρα, το εστιατόριο θα απευθύνεται τόσο στους ενοίκους του πολυτελούς ξενοδοχείου όσο και στους επισκέπτες του νησιού.
Η δημιουργική κουζίνα του Έκτορα Μποτρίνι, η οποία επιβραβεύεται με συνεχείς διακρίσεις από τον απαιτητικό οδηγό Michelin, θα σερβίρεται με φόντο το καταγάλανο αιγαιοπελαγίτικο τοπίο και θα αποτελείται από δύο μενού: ένα degustation και ένα à la carte. Τα πιάτα θα συνοδεύονται από έναν μεγάλο κατάλογο με ελληνικές και διεθνείς ετικέτες κρασιού, υπό την επιμέλεια του Γιάννη Καρακάση MW (Master of Wine).
Πηγή έμπνευσης και για τα δύο μενού θα είναι ο φυσικός πλούτος του Αιγαίου, η θάλασσα και οι θησαυροί της -φρέσκα ψάρια και θαλασσινά-, αλλά και τοπικά υλικά από την ενδοχώρα του νησιού. Ο Έκτορας Μποτρίνι δίνει έμφαση πάντα στην καλή πρώτη ύλη, την οποία σε όλα του τα εστιατόρια διαχειρίζεται δημιουργικά, σχεδιάζοντας πιάτα σαν μικρά έργα τέχνης, που ξεχωρίζουν για τη γεύση αλλά και τη μινιμαλιστική υψηλή αισθητική τους.
Το καλό ιταλικό εστιατόριο Nepul'è της Βάρης ανοίγει το Μάιο και στην Τήνο
H δημιουργική ιταλική τρατορία της Μάγκυς Ταμπακάκη και του Ιταλού συζύγου της Francesco Granata, που εδώ και τρία χρόνια παραδίδει με συνέπεια μαθήματα αυθεντικής ναπολιτάνικης κουζίνας στη Βάρη, ετοιμάζεται να σαλπάρει αυτό το καλοκαίρι στην Τήνο.
Χωρίς αυτό να επηρεάσει τη λειτουργία του αθηναϊκού εστιατορίου, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό για όλη τη θερινή σεζόν καλοκαίρι, το ζευγάρι συμφώνησε με το ξενοδοχείο Aiolis Tinos Suites, ένα πολύ όμορφο πέτρινο συγκρότημα, στο χωριό Τριαντάρος, με μοντέρνα κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και cosy διακόσμηση με modern classic έπιπλα, έργα τέχνης και κομμάτια design.
Σε έναν χώρο με πολύ δυνατή θέα, το Nepul'è της Τήνου, σε μια βεράντα που μοιάζει με παρατηρητήριο το οποίο απολαμβάνει την ομορφιά της Τήνου αλλά και του πελάγους από ψηλά, θα σερβίρει γνήσια ιταλική κουζίνα, δημιουργικά παντρεμένη με τοπικά στοιχεία, εμπλουτίζοντας την κουζίνα του Nepul'è, όπως τη γνωρίζουμε από τη Βάρη, με τηνιακά προϊόντα.
Η Τήνος, η οποία φημίζεται για τον πλούσιο μεσογειακό γαστρονομικό της χαρακτήρα, συνομιλεί ευθέως με την αυθεντική κουζίνα του ιταλικού Νότου που εκπροσωπεί το ζεύγος Ταμπακάκη-Granata.
Όπως είχε δηλώσει η Μάγκυ Ταμπακάκη σε συνέντευξή της στο iefimerida, η ελληνική και η ναπολιτάνικη κουζίνα έχουν αρκετά κοινά: «Σίγουρα τα ναπολιτάνικο ραγού είναι πολύ κοντά στο δικό μας κοκκινιστό, με τη διαφορά ότι εκείνοι το συνοδεύουν με χοντρό μακαρόνι κι εμείς με πατάτες τηγανιτές. Στη Νάπολη χρησιμοποιούν πολύ τα κοκκινιστά και από τα παραδοσιακά πιάτα τους είναι τα κοκκινιστά κεφτεδάκια. Όλα τους τα πιάτα είναι πολύ κοντά σε αυτό που λέμε εμείς “σπιτικό φαγητό”».
Οι λάτρεις τόσο του νησιού όσο και του Nepul'è περιμένουμε το αποτέλεσμα με μεγάλο ενδιαφέρον.
Το νέο τηνιακό εστιατόριο θα ανοίξει τις πόρτες του στις 26 Μαΐου, όπως ανακοίνωσαν οι δημιουργοί του Nepul'è.
Νέο premium εστιατόριο κρεατοφαγίας στη Γλυφάδα από τον πρώην head chef του Nusr-Et στη Μύκονο
Στην πολύβουη οδό Κύπρου στη Γλυφάδα, στην πλατεία Εσπερίδων, το σημείο όπου χτυπά πλέον η καρδιά της πιο ζωηρής, νεανικής γαστρονομίας των νοτίων προαστίων, έρχεται μια άφιξη που έχει ήδη συζητηθεί πολύ: ένα πολυτελές, premium steak house, το DB One, από τον πρώην head chef του εστιατορίου Nusr-Et στη Μύκονο και το Ντουμπάι, τον Ulas Tunc.
O σεφ είναι πολύ έμπειρος στην hi-end κρεατοφαγική σκηνή, αφού θήτευσε στα εστιατόρια του διάσημου Τούρκου, κουρδικής καταγωγής, Νουσρέτ Γκιοκτσέ, γνωστού ως Salt Bae για τον τρόπο με τον οποίο έριχνε το αλάτι στο κρέας και τις χρυσές tomahawk, που τρέλαναν το Instagram σε όλο τον κόσμο και τον έκανε viral στα κοινωνικά δίκτυα με αστεία meme.
Το νέο εστιατόριο θα δίνει έμφαση σε πιάτα με ποιοτικό κρέας, στις πολύ ιδιαίτερες κοπές, αλλά και στα δυνατά cocktails. Παράλληλα, θα διαθέτει μια πλούσια κάβα με πολλές ετικέτες κρασιού, ώστε να καλύπτει όλα τα γούστα.