Taste Atlas: Ένα ελληνικό κρασί στην 5η θέση των 100 καλύτερων μοσχάτων του κόσμου - iefimerida.gr

Taste Atlas: Ένα ελληνικό κρασί στην 5η θέση των 100 καλύτερων μοσχάτων του κόσμου

Ενα ποτήρι Μοσχάτο είναι ιδανικό για ανατρεπτικό wine pairing
Ενα ποτήρι Μοσχάτο είναι ιδανικό για ανατρεπτικό wine pairing / shutterstock

Ένα ελληνικό κρασί που οδηγεί σε ένα ταξίδι αισθήσεων μεταξύ έντονων αρωμάτων και μεστής, απολαυστικής γλυκύτητας πρωταγωνιστεί σε λίστα του Taste Atlas.

Το Samos Nectar από υπερώριμο, λιαστό μοσχάτο σταφύλι που παλαιώνει έξι χρόνια σε δρύινα βαρέλια «αποθεώνεται» από τον παγκόσμιο ταξιδιωτικό οδηγό Taste Atlas, καθώς κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα των 100 καλύτερων κρασιών του κόσμου της συγκεκριμένης ποικιλίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Eίναι δε το μόνο ελληνικό κρασί που εμφανίζεται στην πρώτη δεκάδα της διεθνούς αυτής κατάταξης, αποδεικνύοντας τον πολυδύναμο χαρακτήρα του μοσχάτου Σάμου και τη διαχρονική ποιότητα των κρασιών που παράγονται από Muscat Blanc à Petits Grains.

Κρασιά της οικογένειας του σταφυλιού Muscat

Όπως αναφέρει το Taste Atlas για τη λίστα των συγκεκριμένων κρασιών, το Muscat Blanc à Petits Grains είναι μια από τις παλαιότερες και πιο αξιόλογες ποικιλίες της οικογένειας του σταφυλιού Muscat. Γνωστή για τους μικρούς καρπούς και τις σφιχτές συστάδες της, η ποικιλία εκτιμάται ιδιαίτερα για τις αρωματικές της ιδιότητες και την ευελιξία της στην οινοποίηση.

Τα κρασιά που παράγονται από αυτό το σταφύλι κυμαίνονται από ξηρά έως γλυκά, ακόμα και αφρώδη. Αυτή η ευελιξία το καθιστά βασικό σταφύλι σε πολλές διάσημες οινοπαραγωγικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Στη Γαλλία, το Muscat Blanc à Petits Grains χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ξηρών και γλυκών κρασιών. Στην Ιταλία, είναι γνωστό ως Moscato Bianco και είναι το σταφύλι πίσω από το Moscato d'Asti, ένα ελαφρώς αφρώδες, γλυκό κρασί που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και είναι έντονα αρωματικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ελλάδα το μοσχάτο της Σάμου είναι ένα έντονο κρασί, με χαρακτήρα και μεγάλες δυνατότητες για wine pairing.

Τα πρώτα 10 κρασιά στη λίστα του Taste Atlas

1. Barolo – Ιταλία
2. Vintage Port – Πορτογαλία
3. Châteauneuf-du-Pape – Γαλλία
4. Conegliano Valdobbiadene Prosecco – Ιταλία
5. Samos Nectar – Ελλάδα
6. Ribera del Duero – Ισπανία
7. Tawny Port – Πορτογαλία
8. Rías Baixas – Ισπανία
9. Montepulciano d’Abruzzo – Ιταλία
10. Amarone della Valpolicella – Ιταλία

Samos Nectar, το «κρασί των θεών»

Το Samos Nectar, του ΕΟΣ Σάμου, έχει χρώμα βαθύ κεχριμπαρένιο με χάλκινες ανταύγειες που μαρτυρούν την παλαίωσή του. Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα σταφίδας, αποξηραμένων φρούτων, μελιού, καβουρντισμένης κανέλας και ξηρών καρπών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη γεύση ανακαλύπτει κανείς στοιχεία καραμέλας βουτύρου, σταφίδας, καρυδιού, ώριμου πορτοκαλιού, ακόμα και γαρύφαλλου, μπλεγμένα με μοναδική γλυκύτητα και «ντυμένα» με μια ξεχωριστή μεταλλικότητα που δίνει μία εντελώς νέα διάσταση στο σύνθετο και πλούσιο αυτόν οίνο, που είναι «φυσικώς γλυκύς».

κρασι
Ένα κρασί κατάλληλο για γλυκόξινα χοιρινά, πάπια, με γλυκό ή ως επιδόρπιο

Στο στόμα επιφυλάσσει μια αναπάντεχη φρεσκάδα, που του εξασφαλίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Στην ιδανική θερμοκρασία των 12-14 °C, το Samos Nectar παίρνει τον έλεγχο του ουρανίσκου.

Ένα κρασί για αναπάντεχους συνδυασμούς

Συνθέτει ένα αρμονικό και ισχυρό σύνολο που μπορεί άνετα να συνοδεύσει πληθωρικά γλυκόξινα φαγητά, π.χ. αγριογούρουνο με κυδώνι, πάπια με πορτοκάλι κ.ά., «δυνατά» γλυκά όπως ο μπακλαβάς και η καρυδόπιτα, επιδόρπια σοκολάτας και καραμέλας ή με καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι, επίσης, το καταλληλότερο για το «κλείσιμο» ενός επαγγελματικού δείπνου, ως επιδόρπιος οίνος που κουβαλά την οινική παράδοση ενός τόπου με μακραίωνη αμπελουργική σοφία!

Ακόμη, συνδυάζεται με έντονα τυριά, όπως stilton (μπλε και λευκό), ωριμασμένες κεφαλογραβιέρες και διάφορα καπνιστά τυριά.

κρασι
Samos Nectar: Στην 5η θέση των 100 καλύτερων κρασιών του κόσμου

Ένα κρασί του ΕΟΣ Σάμου

Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου είναι ένας ιστορικός οινοποιητικός Συνεταιρισμός που ιδρύθηκε το 1934 μετά από επανειλημμένες κινητοποιήσεις των αγροτών της Σάμου. Από τότε μέχρι και σήμερα συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο της σταφυλικής παραγωγής των καλύτερων αμπελοτεμαχίων του νησιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι ένας από τους παλαιότερους Συνεταιρισμούς της Ελλάδας και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας μας.

Το σαμιώτικο μοσχάτο κρασί, με εκατοντάδες διεθνείς διακρίσεις, αποτελεί βασικό οινικό πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές σε περισσότερες από 25 χώρες και στις πέντε ηπείρους.

Η ποικιλία με τα χίλια αρώματα…

H ποικιλία-βασιλιάς είναι το Άσπρο Μοσχάτο Σάμου («muscat blanc à petits grains») ή αλλιώς «μοσχούδι». Πρόκειται για μια ευγενή ποικιλία αμπέλου, αρκετά διαδεδομένη σε ολόκληρη τη Mεσόγειο. Aν και απαντάται και σε άλλα μέρη της Eλλάδας και του κόσμου, όπου επίσης παράγει γλυκούς οίνους, μόνο στη Σάμο εκδηλώνεται ο καλύτερος χαρακτήρας του.

Το Άσπρο Μοσχάτο καλύπτει το 98% του αμπελώνα της Σάμου. Το υπόλοιπο μοιράζονται οινοποιήσιμες ερυθρές ποικιλίες, το «ρητινό», το «φωκιανό» και ο «αυγουστιάτης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ