Για την ανάγκη αγαστής συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, των εμπλεκόμενων φορέων και της Πολιτικής Προστασίας έκανε λόγο από τα Χανιά, όπου και βρέθηκε σήμερα, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.
Με στόχο τη θωράκιση του νομού Χανίων αλλά και τον προγραμματισμό και συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα του Φεβρουαρίου 2018, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, τα στελέχη πολιτικής προστασίας και αυτοδιοικητικοί συμφώνησαν πως το κυριάρχο είναι ο σωστός συντονισμός και ο κάθε ένας να γνωρίζει το ρόλο του.
Ο κ. Χαρδαλιάς είπε μάλιστα πως: «Πρέπει να δουλέψουμε όλοι σε τέσσερα επίπεδα που είναι η πρόληψη η ετοιμότητα η αντιμετώπιση και αποκατάσταση…. Ως πολιτική Προστασία είμαστε σε επαφή και με τις 52 περιφέρειες και έχει αξία η πολιτική προστασία να αναλάβει την ευθύνη της μιας και χρειάζεται συνεργασία και σοβαρότητα και νηφαλιότητα αλλά και να αναλάβει και ο καθένας τις ευθύνες του. Το μεγάλο πρόβλημα στην πολιτική προστασία δεν είναι το ποιος κάνει τι. Αυτό περιγράφεται κωδικοποιημένα, και αναγράφετε παντού. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ποιος παρακολουθεί, το αν αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος το κάνει την ώρα που πρέπει, στους χρόνους που πρέπει, για ξνα μην καταρρεύσει ο μηχανισμός».
Ο γενικός γραμματέας, ανέφερε σχετικά με τα παράπονα που υπάρχουν για τα έργα μετά τις καταστροφές του Φεβρουαρίου 2018: «Θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει μαγικό χαρτί για να λύσουμε τις αρρυθμίες τις παθογένειες που ταλαιπωρούν τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας και σε αυτή τη φάση αυτό που είναι ότι η δουλειά επίπεδο δήμων και περιφέρειας» Επισήμανε μάλιστα ότι και χρήματα υπάρχουν αναπορρόφητα και μελέτες υπάρχουν και έργα, δυστυχώς όμως υπάρχουν ζητήματα διαδικασιών τα οποία πρέπει να επιλυθούν για να είμαστε πιο ευέλικτοι. Για τον Γενικό Γραμματέα είναι επίσης πολύ σημαντικό για θέματα Πολιτικής Προστασίας και σε κάθε κρίσιμη στιγμή «…κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να δημιουργεί δική του ατζέντα. Την ατζέντα τη δημιουργούν οι αυτοδιοικητικοί, η πολιτική προστασία, η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και οι εμπλεκόμενοι φορεία».
Στη συνεδρίαση ο κ. Χαρδαλιάς ενημερώθηκε για τον σχεδιασμό που υπάρχει από την πολιτική προστασία ώστε αν χρειαστεί να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που μπορεί υπάρξουν κατά την διάρκεια του φετινού χειμώνα. Συζητήθηκε μάλιστα ο σοβαρός για πολλούς προβληματισμός σχετικά με το ότι ορισμένες υπηρεσίες λειτουργούν παρεμποδίζοντας τις διαδικασίες έργων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. «Υπάρχουν ζητήματα στα Χανιά βρισκόμαστε όμως σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση τον αντιπεριφερειάρχη και τις αρμόδιες υπηρεσίες έτσι ώστε όλα να προχωρήσουν», είπε ο γενικός γραμματέας, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής έκανε λόγο για τα εμπόδια που υπάρχουν μέχρι να συμβασιοποιηθεί και να ξεκινήσει ένα έργο αλλά και για τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν στην αυτοδιοίκηση να είναι όσο αποτελεσματική θα ήθελε.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, σε 15 μέρες θα παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα είναι: «… η συνολική μας πρόταση που θα αφορά στις πλημμύρες ενώ ταυτόχρονα εργαζόμαστε για το κομμάτι των πυρκαγιών, μιας και έχουμε δεσμευτεί ότι στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου θα έχουμε ετοιμάσει το επόμενο αντιπυρικό σχέδιο και αυτό το κάνουμε όχι μόνο για να δείξουμε ότι είμαστε σε ετοιμότητα αλλά για να καλέσουμε τους εμπλεκόμενους φορείς να δουλέψουν πάνω στο σχέδιο αυτό, να συνεργαστούν, ώστε η επόμενη αντιπυρική περίοδος να μας βρει ακόμα πιο έτοιμους», ανέφερε ο γ.γ που επισήμανε επίσης ότι τον ερχόμενο Ιανουάριο «…θα είμαστε έτοιμοι ως πολιτική προστασία να δώσουμε και το σχέδιο που αφορά στους σεισμούς». Όλα αυτά είπε ο κ. Χαρδαλιάς δεν μπορεί να λειτουργήσουν αποσπασματικά, πρέπει να δουλέψουν σε επίπεδο υποδομής και να δουλέψουμε σε τέσσερα επίπεδα που είναι η πρόληψη η ετοιμότητα η αντιμετώπιση και η βραχεία αποκατάσταση». Είπε χαρακτηριστικά επίσης: «Πολλές φορές τα παθήματα γίνονται μαθήματα και έχει μία άξια να εμπεδώσουμε μία λογική που δεν θα περιμένουμε απλά να έχει συμβεί ένα φαινόμενο αλλά θα πρέπει να λειτουργούμε proactive ».