Τα πρώτα μπουκάλια με κρασί Beaujolais Nouveau του 2024 κυκλοφορούν και ανοίγουν την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου!
Ένα λαϊκό κρασί της εργατικής τάξης στη Γαλλία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που δεν διεκδικεί θέση στο ράφι για παλαίωση.
Το Beaujolais Nouveau είναι -όπως αναφέρεται και στο όνομά του- φρέσκο, ένα κόκκινο ξηρό κρασί με φίνα αρώματα και απαλές τανίνες. Συνδυάστε το Beaujolais Nouveau με κοκκινιστά κρέατα, ψητά λουκάνικα, αλλαντικά, πικάντικα τυριά.
«le beaujolais nouveau est arrivé!»
Παίρνει το όνομά του από την κοινότητα Beaujolais της Νότιας Βουργουνδίας και από την τεχνική παραγωγής του όπου οι ρώγες των σταφυλιών τοποθετούνται αυτούσιες στις δεξαμενές και ζυμώνουν ολόκληρες. Παράγεται από σταφύλια της ποικιλίας Gamay.
Ευκολόπιοτο, πίνεται δροσερό και πρόκειται για ένα value for money κρασί που συνδυάζει το τέλειο μάρκετινγκ ώστε να μπορείτε να βρείτε ετικέτες, σε χαμηλές τιμές, σε όλα τα σούπερ μάρκετ.
«le beaujolais nouveau est arrivé!» με αυτή την έκφραση αναγγέλλεται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο η άφιξη του νέου κόκκινου κρασιού από τη συγκεκριμένη περιοχή
Εδώ και πάνω από 50 χρόνια, η τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη είναι γιορτή που ξεκινά στην Γαλλία και απλώνεται σε όλο τον κόσμο.
Ο σομελιέ Γιάννης Παππάς μάς μυεί στο Beaujolais Nouveau
Το Beaujolais είναι λαμπερό, απαλό, πίνεται δροσερό, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόκκινα κρασιά, και έχει διάρκεια ζωής περίπου έξι μήνες.
Ποικιλία Gamay (προφέρεται γκαμέ) αγαπημένη του σομελιέ Γιάννη Παππά, ενός εκ των ιδιοκτητών του δημοφιλούς ομώνυμου wine bar των Εξαρχείων.
Ο οινοχόος Γιάννης Παππάς, μυημένος στο Beaujolais Nouveau μιλάει στο iefimerida για τις ιδιαιτερότητες της οινοποίησης, τα αρώματα και τις προκλήσεις στο στόμα, και προτείνει πέντε μπουκάλια που αναδεικνύουν τον χαρακτήρα του κρασιού.
Albert Bichot - Beaujolais Nouveau
Ένας παραγωγός με αμπέλια στις κορυφαίες περιοχές με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης της Βουργουνδίας. Πριν μερικά χρόνια αποφάσισε να φτιάξει και το δικό του Beaujolais Nouveau. Ένα πολύ τυπικό παράδειγμα μιας ολόφρεσκης εκδοχής της ποικιλίας. Φρέσκα βατόμουρα, φράουλες, ελαφρύ σώμα και πολύ λεπτές, σχεδόν ανύπαρκτες τανίνες στο στόμα.
Chateau Cambon - Beaujolais Nouveau
Αυτό το Beaujolais Nouveau είναι λίγο διαφορετικό, μιας και είναι ήπιων οινολογικών παρεμβάσεων. Η βασική τεχνική οινοποίησης, maceration carbonique ή αλλιώς ανθρακική διαβροχή, παραμένει. Όμως εδώ έχουμε σταφύλια βιολογικής ή βιοδυναμικής καλλιέργειας, άγριες ζύμες,
ελάχιστη χρήση θειωδών, καθόλου φιλτράρισμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί πιο ζουμερό, πιο ζωηρό.
Marcel Lapierre - Beaujolais Village
Ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς του Beaujolais και ένας εκ των τεσσάρων πρωτεργατών των φυσικών κρασιών (Gang of Four). Γνωστός για το Cru του Morgon, ωστόσο το Beaujolais Village του είναι ένα πεντανόστιμο κρασί με αρώματα κόκκινων μούρων, κερασιών και λεβάντας,
ενώ οι τανίνες και η οξύτητα ισορροπούν υπέροχα μεταξύ τους.
Christophe Pacalet - Fleurie
Το Fleurie είναι ένα από δέκα Cru του Beaujolais, και όπως προδίδει το όνομά του είναι το πιο ανθικό από όλα (fleur), με το χαρακτηριστικό άρωμα της βιολέτας να υπερισχύει στα περισσότερα Fleurie.
Jean Foillard - Morgon “Cote du Py”
Ο Foillard είναι ο δεύτερος εκ των τεσσάρων (Gang of Four) και ένας από τους σπουδαιότερους και σημαντικότερους παραγωγούς της Γαλλίας. Στα Beaujolais Cru, όπως και στο προηγούμενο της λίστας, έχουμε πιο πολλές
εντάσεις στον φρουτώδη χαρακτήρα, πιο δυναμικές και καθαρές τανίνες, και σίγουρα, πιο μεγάλες συγκινήσεις.
Στην υγεία μας! Με μέτρο, πίνουμε συνετά, δεν οδηγούμε.