Δοκιμάσαμε και προτείνουμε 10+1 φίνα Ασύρτικα κρασιά για το τραπέζι της 28ης - iefimerida.gr

Δοκιμάσαμε και προτείνουμε 10+1 φίνα Ασύρτικα κρασιά για το τραπέζι της 28ης

κρασι στρειδια
Eνα Ασύρτικο αποθεώνει τις γεύσεις των θαλασσινών / shutterstock

Ασύρτικο κρασί, ευωδιαστό, μουδιάζει ελαφρώς τα ούλα, αφήνει μακρά επίγευση και τυλίγει μέσα στο στόμα μπουκιές από ψάρι και θαλασσινά.

Το Ασύρτικο, ποικιλία που έγινε γνωστή από τα κρασιά της Σαντορίνης, ευδοκιμεί υπέροχα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και το κυριότερο, δεν μιμείται τα χαρακτηριστικά του νησιού.

Το πέτρωμα, η χωροταξία στο αμπέλι, τα ύψη, η γειτνίαση με λίμνες ή θάλασσες, δίνει στο Ασύρτικο τα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου. Μία κρεμώδη, όξινη επίγευση που ταιριάζει εξαιρετικά με το τραπέζι της 28ης, τον μπακαλιάρο, τα θαλασσινά και τις αλοιφές της ημέρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

*Τα περισσότερα από τα παρακάτω Ασύρτικα κρασιά τα δοκιμάσαμε σε masterclass με τον ελληνα Master Of Wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη

10+1 Ασύρτικα για το τραπέζι της 28ης

Βάλαμε 10 Ασύρτικα κρασιά στο ποτήρι μας + 1 ρετσίνα από Ασύρτικο και τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα

Κτήμα Παυλίδη -Emphasis Assyrtiko

Πρασινοκίτρινες ανταυγες με έντονα τα λεμονάτα αρώματα, γκρέιπφρουτ, πορτοκαλιού και λευκών λουλουδιών σε ένα φόντο μεταλλικότητας. Αρώματα που παραμένουν στο στόμα. Ενα κρασί από τον αμπελώνα της Δράμας το οποίο διακρίνεται για τον όγκο και την τονισμένη του οξύτητα. Το φίνο τελείωμα ακολουθείται από επίγευση διαρκείας. Συνοδεύει ελληνικά καλοκαιρινά πιάτα, ψάρια, σαλάτες, αλλά και ζυμαρικά, ριζότο. Επιδέχεται παλαίωση 4-5 ετών

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη -Chateau Julia

Το πολυδύναμο αιγαιοπελαγίτικο Ασύρτικο φυτεύτηκε για πρώτη φορά στη Δράμα το 1979 από τον Κώστα Λαζαρίδη και από τότε έγινε αναπόσπαστο τμήμα της οινικής της ταυτότητας στο Κτημα Κωστα Λαζαρίδη

Λαμπερό, αχνόξανθο, με διακριτικές πράσινες ανταύγειες. Φινετσάτη μύτη, με περάσματα χαμομηλιού, λεμονανθών και τσακμακόπετρας. Μεστό, καλοδομημένο και επίμονο, καταφέρνει να δίνει συγχρόνως την αίσθηση του πλούτου και της ζωντάνιας. Μακρύ τελείωμα, με λεμονάτες μνήμες. Ενα κρασί για το τραπέζι της 28ης που μπορεί να συνοδεύσει ψάρια τηγανητά, φάβα και ντοματοκεφτέδες, αλλά και ένα κουνέλι κρασάτο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πόρτο Καρράς -Assyrtiko Mainland

Από το μεγαλύτερο ενιαίο βιολογικό αμπελώνα στην Ελλάδα, όπου καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά το Ασύρτικο, σε ηπειρωτικό έδαφος, στα τέλη της δεκαετίας του ‘60.

Λαμπερό, έντονο χρώμα, φίνα αρώματα εσπεριδοειδών και χαρακτηριστική ορυκτότητα. Τραγανό στη γεύση, με υψηλή οξύτητα. Μέρος του οίνου ωριμάζει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Συνδυασμοί με φαγητό, οπωσδήποτε θαλασσινά και όστρακα, οπωσδήποτε λιπαρά ψάρια και ένα πλατό με κίτρινα τυριά ωρίμανσης ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Nico Lazaridi -Cavalieri Ασύρτικο

Το Cavalieri Assyrtiko είναι ένα ξεχωριστό κρασί, που προέρχεται από επιλεγμένα αμπελοτόπια χαμηλής στρεμματικής απόδοσης από τη διάσημη λευκή Ελληνική ποικιλία , μέρος της οποίας ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για 6 μήνες.

Βαθύ λεμονί χρώμα. Έντονη μύτη με αρώματα εσπεριδοειδών, λευκόσαρκα φρούτα, βοτανικές νότες σε συνδυασμό με νότες μελιού και γιασεμιού που φανερώνουν την σύντομη παραμονή σε δρύινα βαρέλια με παρουσία λεπτών οινολασπών. Διαθέτει πλούσιο σώμα, με ευχάριστα υψηλή οξύτητα και μακρά επίγευση. Αν και λευκό, πίνεται ευχάριστα για τα επόμενα 4-5 χρόνια από τον τρύγο. Σερβίρεται στους 8-13˚C και συνοδεύει φρέσκες σαλάτες, λιπαρά ψάρια και θαλασσινά, όξινες σάλτσες αλλά και sushi.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Kτήμα Τέχνη Οίνου -Πλάνο Ασύρτικο

Το Πλάνο Ασύρτικο μας προσφέρει την αυστηρότητα της πέτρας και το ιώδιο της θάλασσας. Λεμονάτος και παράλληλα αλμυρός χαρακτήρας. Η πρώτη ύλη προέρχεται από έναν ενιαίο αμπελώνα στην Καλή Βρύση, στις ανατολικές παρυφές του Όρους Μενοίκιο. Η ετικέτα με το μοιρογνωμόνιο και το όνομα Πλάνο, προέρχονται από τις καταβολές του πολιτικού μηχανικού Γιάννη Παπαδόπουλου και του αρχιτέκτονα μηχανικού Γιάννη Καλαϊτζίδη, ιδρυτών του Κτήματος. Ένα κρασί που ταιριάζει ιδανικά με πιάτα όπως λαυράκι carpaccio, ταρτάρ καραβίδας και κυδώνια αχνιστά, αλλά και με φιλέτα ψαριών όπως φαγκρί, λυθρίνι και πέρκα. Ιδανικό επίσης για να συνοδέψει sushi και δημιουργική κουζίνα ακριβείας με καθαρές γεύσεις και έμφαση στη λεπτομέρεια. Ένα κρασί που θα ανταμείψει περισσότερο όσους το παλαιώσουν για τουλάχιστον 4-5 χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κτήμα Λειβαδιώτη

Ενα Ασύρτικο από τη Μαραθούσα Χαλκιδικής. Έντονο και πολύπλοκο με κρυστάλλινη καθαρότητα. Εντυπωσιακό, πρασινόλευκο χρώμα με ανοιχτές, χρυσές ανταύγειες και πολύπλοκα αρώματα γιασεμιού και εξωτικών φρούτων. Συνοδεύει τέλεια ψάρια, θαλασσινά, ζυμαρικά και λευκά κρέατα.

Κτήμα Κυρ-Γιάννη -Ταρσανάς

Το Ασύρτικο ‘Ταρσανάς’ του Κτήματος Κυρ Γιάννη παράγεται από το αμπελοτόπι #10 που βρίσκεται στον αμπελώνα της Σαμαρόπετρας, στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου. Είναι μια από τις παλαιότερες φυτεύσεις της ποικιλίας στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία ακολουθούνται πρακτικές βιολογικής καλλιέργειας, παράλληλα με την πιστοποιημένη ολοκληρωμένη διαχείρισή του αμπελώνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα. Μύτη έντονη με αρώματα ώριμου ροδάκινου, βερίκοκου και εσπεριδοειδών, καθώς και νότες βανίλιας. Υψηλή οξύτητα που δένει αρμονικά με το γεμάτο, κρεμώδες στόμα, με εξαιρετική ενσωμάτωση του βαρελιού. Μακριά επίγευση. Συνδυάζεται με μεσογειακά πιάτα με βάση το ψάρι και τα θαλασσινά, πράσινες δροσερές σαλάτες όπως και πιάτα της Ιαπωνικής κουζίνας.

Κτήμα Βογιατζή -Λευκοτσικνιάς

Ασυρτικο από το Bελβεντό της Κοζάνης με την σφραγίδα του Γιάννη Βογιατζή.Ο Λευκοτσικνιάς που κοσμεί την ετικέτα είναι ένα είδος ερωδιού που συναντάμε στη λίμνη Πολυφύτου στο Βελβεντό.
Ενα κρασί με αρωματική μύτη με λεμονοανθούς, φλούδα πορτοκαλιού, ανανά και λίγο μέλι. Ένα ωραίο κρασί για ψάρια αλλά και ένα ριζότο θαλασσινών ή λαχανικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κτήμα Βιβλία Χώρα -Αρετή

Προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη Παγγαίο. Παράγεται από την ποικιλία Ασύρτικο, που καλλιεργείται στην περιοχή Αμπέλια, σε εδάφη ασβεστολιθικά και αργιλώδη. Η μύτη του εκφραστική, με αρώματα εσπεριδοειδών, λεμονιού, πορτοκαλιού, νεραντζιού που δένουν αρμονικά με ορυκτές και μεταλλικές νότες. Συνοδεύει πιάτα ψαρικών και θαλασσινών και λευκά κρέατα με ελαφριές σάλτσες. Σερβίρεται στους 12 οC και επιδέχεται παλαίωση 10 ετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κτήμα Κοκοτού -Ασύρτικο, Πέρδικα στ’Aμπέλι

Ενα Ασύρτικο από τον Αττικό αμπελώνα στη Σταμάτα του Κτήματος Κοκοτού, όπου ...τριγυρίζει η Πέρδικα της ετικέτας, με δυνατότητα παλαίωσης έως και δύο χρόνια. Ζωηρό, λαμπερό χρώμα, ισορροπημένο, με χαρακτήρα εσπεριδοειδών, όπου επικρατούν αρώματα λεμονανθού, αχλαδιού και τροπικών φρούτων. Στο στόμα είναι καλοδομημένο με ευχάριστη δροσιστική οξύτητα και μακρά επίγευση. Ιδανικό για ψάρια στη σχάρα, θαλασσινά, λευκά κρέατα, ζυμαρικά, ψητά λαχανικά.

Κτήμα Αλφα - Οικοσύστημα Ασύρτικο Single Block Αγία Κυριακή

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το αμπελοτεμάχιο Αγία Κυριακή του Κτήματος Αλφα στην περιοχή Αμυνταίου σε υψόμετρο 535 μέτρων. Κρυστάλλινο και λαμπερό υποκίτρινο-ξανθό χρώμα, με πρασινωπές ανταύγειες. Μύτη έντονη και πλούσια, πολύπλοκη, τυπική της ποικιλίας, με αρώματα εσπεριδοειδών, ανθικό υπόβαθρο και λευκά πυρηνόκαρπα. Εξαιρετική δομή, λιπαρότητα και οξύτητα που συντελεί στην διάρκεια των αρωμάτων και της επίγευσης.

Οινοποιείο Κεχρής -Δάκρυ του πεύκου

Μία ρετσίνα για τα τηγανητά ψαράκια της 28ης από Ασύρτικο 100% από την περιοχή της Γουμένισσας. Η ρετσίνα που άλλαξε τα δεδομένα στην κατηγορία της, τοποθετώντας το παραδοσιακό ελληνικό κρασί πλάι στα εκλεκτότερα προϊόντα του παγκόσμιου αμπελώνα. Η πρώτη ρετσίνα με εντυπωσιακό δυναμικό παλαίωσης έως και 10 χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ