Πρόσφατα σε μία τυφλή γευστική δοκιμή κρασιών η παρέα αποθέωσε μία ευρείας κατανάλωσης ετικέτα, ενώ αν βλέπαμε τί πίναμε, πιθανόν να μην το δοκιμάζαμε.
Φυσικά και η ποιότητα ενός κρασιού μπορεί να συμβαδίζει με την υψηλή τιμή στο ράφι για τον καταναλωτή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένα φθηνότερο κρασί δεν μπορεί να ειναι καλης ποιότητας, εύγευστο, κατάλληλο να συνοδέψει τα καθημερινά αλλά και γιορτινά τραπέζια των ημερών.
Κρασιά ποιότητας σε φιλικές τιμές
Επισκεφτήκαμε την ΟιΝοτικά, την έκθεση του Κρητικού αμπελώνα που ταξίδεψε στην Αθήνα με 11 γηγενείς ποικιλίες, 7 ζώνες ΠΟΠ, 6 ζώνες ΠΓΕ και 28 Οινοποιεία. Οι λάτρεις του κρασιού είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πάνω από 300 ετικέτες από κρητικές και διεθνείς ποικιλίες, νέες και παλιές εσοδείες, αλλά και να ανακαλύψει το Βιδιανό, το Λιάτικο, το Θραψαθήρι, το Ρωμέικο, τη Βηλάνα και άλλους θησαυρούς του Κρητικού Αμπελώνα.
Πορφυρά κόκκινα, λεμονένια λευκά, γαστρονομικά κρασιά, κρασιά για κάθε ώρα και συνδυασμό στην πλειονότητά τους σε προσιτές, για κάθε τσέπη, τιμές.
Τα περισσότερα από τα κρασιά που δοκιμάσαμε, λευκά, ροζέ και κόκκινα κοστίζουν 8-10 ευρώ. Μάλιστα αν αναζητήσετε κρασιά από τον συνεταιρισμό στο Ηράκλειο που μπορούν να έρθουν, μέσω e-shop, στο σπίτι σας, θα βρείτε ενδιαφέρουσες ετικέτες που οι τιμές τους αρχίζουν από τα 6 ευρώ.
Δοκιμάσαμε και προτείνουμε Value for money κρασιά της Κρήτης
Eρωφίλη, Ημίξηρο Ενωση Ηρακλείου
Μόνο κρασιά σε αξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής, μπορεί να βρει κάποιος στον συνεταιρισμό της Ενωσης Ηρακλειου. Η Ένωση Ηρακλείου διαθέτει ένα Οινοποιείο με μακρά ιστορία στον χώρο του κρασιού. Η αρχή έγινε το 1927, όταν ο αγροτικός κόσμος του νομού οραματίστηκε να δημιουργήσει έναν συνεταιρισμό, προσφέροντας στο τραπέζι μας υψηλής ποιότητας κρασιά από 100% κρητικά σταφύλια και κυρίως από γηγενής ποικιλίες της Κρήτης.
Ερωφίλη ροζέ στο ποτήρι μας, premium ημίξηρο λιάτικο, εμπνευσμένο από το ομότιτλο έργο του Γεώργιου Χορτάτση. Ένα κρασί με πολυπλοκότητα, στιβαρό σώμα, ισορροπημένη οξύτητα και μεγάλη επίγευση, φραουλένια αρώματα, κεράσι και βύσσινο.
Συνδυάζεται άριστα με οστρακοειδή, ασιατική κουζίνα, σούσι, αποξηραμένα φρούτα, λαδερά φαγητά, ομελέτες. Δοκιμάστε τη και μόνη της, ως απεριτίφ!
Λιάτικο Ληνός, Μονή Τοπλού
Ληνός, oίνος ερυθρός ξηρός , βιολογικός , Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Λασίθι. Η επιγραφή στον ληνό (πατητήρι) της Μονής, χτισμένο το 1709, αποτελεί απόδειξη ότι η γηγενής ποικιλία Λιάτικο καλλιεργείται στους αμπελώνες της Μονής Τοπλού. Μέχρι και σήμερα, αυτό το αρχαίο κρητικό κόκκινο κρασί καλλιεργείται βιολογικά και εμφιαλώνεται με μεγάλη τεχνογνωσία στο Οινοποιείο της Μονής, αναδεικνύοντας τα μοναδικά του χαρακτηριστικά. Ενα κρασί με νότες βύσσινου, δέρματος και σταφίδας.
Πλούσιο και γεμάτο σώμα, με γεύσεις ώριμων κόκκινων φρούτων και δαμάσκηνου, συνδυασμένες με νότες μπαχαρικών. Μακρά και πολύπλοκη η επίγευσή του, συνδυάζεται ευκολα με κόκκινα κρέατα, πλούσιες σάλτσες πιάτα με μανιτάρια. Μάλιστα το umami των μανιταριών ενισχύει τις νότες δέρματος και μπαχαρικών του κρασιού.
Ενα κρασί που μπορεί να ωριμάσει στη φιάλη μέχρι 10 χρόνια. Καθώς παλαιώνει, αναπτύσσει πιο πολύπλοκα αρώματα και γεύσεις, ενισχύοντας την πολυπλοκότητα και τη δομή του.
Thèse 11 Limited Edition, Κτήμα Μιχαλάκη
Στο κέντρο της Κρήτης, ψηλά στους λόφους που η φύση απλώνεται τριγύρω τους και η ιστορία ξεδιπλώνεται από τους υγρούς και δροσερούς ανέμους του Αιγαίου, θα βρείτε τους αμπελώνες και το οινοποιείο Μιχαλάκη.
Προτείνουμε ένα κρασί ροζέ με ποικιλιακή σύνθεση Κοτσιφάλι-Syrah-Grenache Noir. Χρώμα απαλό ροζέ κοραλί με ροζ ανταύγειες. Μέτρια προς υψηλή ένταση στη μύτη, με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, όπως κερασιού, φράουλας και κράνου, καθώς και εσπεριδοειδών με κυρίαρχο το γκρέιπφρουτ. Ζωηρός ανθικός και βοτανικός χαρακτήρας όπου ξεχωρίζουν αρώματα γιασεμιού, δενδρολίβανου, θυμαριού, και φύλλων τομάτας και σέλερι. Στο στόμα είναι ξηρό, το αλκοόλ είναι ισορροπημένο, η οξύτητα είναι τονισμένη, με μέτριο σώμα και μπαχαρένια επίγευση.
Θα το συνδυάσετε με φασολάκια, γεμιστά, κοκκινιστή μελιτζάνα, μανιτάρια, μπαρμπούνια τηγανιτά, φιλέτο τόνου, φιλέτο σολομού, vegan πιάτα.
Ενα ροζέ με δυναμική παλαίωσης μέχρι και 3 χρόνια.
Prinos λευκό, οινοποιείο Διαμαντάκης
Η περιοχή που βρίσκεται το οινοποιείο Διαμαντάκης εκτείνεται νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, ανεβαίνοντας προς το Ψηλορείτη. Στον Prino ενωσαν δύο λευκές ποικιλίες σταφυλιού ώστε να δημιουργήσουν ένα κρασί που να συνδυάζει έντονο και πολύπλοκο αρωματικό μπουκέτο χάρη στην αρωματική Malvasia di Candia αλλά και πολυσύνθετη, πλούσια γεύση χάρη στο Chardonnay.
Λαμπερό κίτρινο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες. Το πλούσιο αρωματικό μπουκέτο εκπλήσσει μόλις το πλησιάσετε στη μύτη. Φρουτώδες και έντονο, με κυρίαρχο το άρωμα ροδάκινου, ανανά αλλά και άνθους λεμονιάς. Στο στόμα, ισορροπημένη οξύτητα και μακριάς διάρκειας επίγευση αφήνοντας μια γεμάτη, φρέσκια και φρουτώδη αίσθηση.
Σερβίρεται στους 10οC και συνοδεύει μικρά ψάρια, θαλασσινά, πουλερικά, σαλάτες αλλά και φρούτα. Ενα κρασί με βιδωτό πώμα, για κάθε στιγμή.
Vidiano, οινοποιείο Τιτάκη
Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε ΚΡΗΤΗ) / Βιδιανό (100%)
Η οικογένεια Τιτάκη δραστηριοποιείται μέσα στην καρδιά της ζώνης των οίνων ΟΠΑΠ ΠΕΖΑ, εδώ και τρείς γενιές. Χρώμα ανοικτό λεμονί με πράσινες ανταύγειες. Στη μύτη, διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών, λευκών και πηρυνόκαρπων φρούτων (lime, μήλο ,αχλάδι, βερίκοκο, ροδάκινο) και νύξεις λευκών ανθέων (γιασεμί) και βοτάνων (χαμόμηλο) . Στο στόμα το κρασί είναι φινετσάτο και ισορροπημένο, με τονισμένη οξύτητα και μια αλμυρή ορυκτή αίσθηση. Το σώμα του πλούσιο και λιπαρό.
Ταιριάζει με σκληρά τυριά, πίττες, αυγολέμονα, κρύες σούπες, μανιτάρια σχάρας, συνταγές ζυμαρικών με ελαφριές λευκές σάλτσες. Με θαλασσινά: αχνιστά χτένια, μύδια, σουπιά λαδολέμονο, καλαμάρια, ριζότο, γυαλιστερές, μικρά ψαράκια, ceviche αλλά και κοτόπουλο σχάρας, αρνάκι και κατσικάκι στο φούρνο, ψητό απάκι.
Μαρέτα Ροζέ Οινοποιείο DAF WINES
Το οικογενειακό οινοποιείο Daf wines βρίσκεται στην ημιορεινή περιοχή Δαφνές από όπου πήρε και το όνομά του.
Ενας οίνος Ροζέ Ημίξηρος, με λαμπερό ρουμπινένιο χρώμα. Στη μύτη αρώματα από ώριμα φρούτα και γλυκά μπαχαρικά.
Ο άγριος χαρακτήρας από το Μαντηλάρι τιθασεύτηκε από το Γκρενά Ρούζ δημιουργώντας ένα ισορροπημένο κρασί με στρογγυλή και μακριά επίγευση.
Συνοδεύει Ταϊλανδέζικη κουζίνα, σούσι, γλυκόξινα πιάτα και αποξηραμένα φρούτα. Τη σειρά Μαρέτα θα τη βρείτε γύρω στα 6 ευρώ το μπουκάλι.
Δάφνιος Ροζέ, Ξηρός οίνος Δουλουφάκη
Το οινοποιείο Δουλουφάκη βρίσκεται στο χωριό Δαφνές, λίγα χιλιόμετρα νότια από το Ηράκλειο Κρήτης. Η παραγωγή βασίζεται σε κρητικές γηγενείς ποικιλίες (Βηλάνα, Βιδιανό,Μοσχάτο Σπίνας, Ασύρτικο, Malvasia, Μαντηλάρι, Λιάτικο και Κοτσιφάλι) αλλά και διεθνείς (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Sangiovese και Syrah).
Ο Δάφνιος, ροζέ ξηρό από Λιάτικο και Βιδιανό, στο ποτήρι μας. Ελκυστικό ανοιχτό-ροζ χρώμα με αποχρώσεις στο χρώμα του ξερού κρεμμυδιού. Αρώματα γιασεμιού, κόκκινων φρούτων και αστεροειδούς γλυκάνισου. Οξύτητα στο στόμα με πιπεράτες νότες.
Σερβίρεται σε θερμοκρασία 11-13°C και είναι έξοχος συνοδός της μεσογειακής κουζίνας. Συνδυάστε το με πιάτα που περιέχουν ντομάτα, μπάμιες με κοτόπουλο, μελιτζάνες ιμάμ, γεμιστά, λαδερά, αλλά και πίτσα ή καρμπονάρα. Ταιριάζει απόλυτα με μια αστακομακαρονάδα, καραβιδομακαρονάδα ή απολαύστε το μόνο του.
ΚΩΔΙΞ ερυθρός, Κτήμα Ζαχαριουδάκη
Tο Κτήμα Ζαχαριουδάκη βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Ορθή Πέτρα σε υψόμετρο 500 μ., βόρεια του αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας, στον οικισμό Πλουτή.
ΚΩΔΙΞ ερυθρός ξηρός Βιολογικός Οίνος, Syrah 60%, Κοτσιφάλι 30%, Merlot 10%. Πολυποικιλιακό ερυθρό κρασί που κερδίζει τις εντυπώσεις. Βελούδινο και ευγενές αλλά ταυτόχρονα δυνατό και γεμάτο. Βαθύ ρουμπινί χρώμα, αρώματα βανίλιας, ξηρού δαμάσκηνου, σύκου, ξηρών καρπών. Πλούσιο στρογγυλό στόμα με βελούδινες ώριμες τανίνες και μακρά επίγευση.
Είναι ένα κρασί φαγητού που πίνεται εύκολα κι ευχάριστα. Απολαύστε το με κόκκινο κρέας, πικάντικες σάλτσες, μία ωραία φασολάδα, κίτρινα τυριά και αλλαντικά.
PRAXIS II, Μοσχάτο Σπίνας, οινοποιείο Χαραλαμπάκη
Το Praxis που βρίσκουμε στην ετικέτα έχει μία ιδιαίτερη σημασία. Όπως στην αρχαία Ελλάδα τα θεατρικά έργα χωρίζονταν σε πράξεις έτσι και το οινοποιείο Χαραλαμπάκη θεωρεί ξεχωριστή και ιδιαίτερη κάθε πράξη μέχρι την εμφιάλωση της κάθε ετικέτας κρασιού.
Ηπιαμε Μοσχάτο Σπίνας, μοναδική ποικιλία. Ένας μικρόρογος κλώνος του Μοσχάτου. Χρώμα άγουρου λεμονιού. Αρώματα φρεσκοστυμμένου ροδάκινου και βερίκοκου. Αρώματα από λευκά λουλούδια και βότανα.
Στο στόμα κυριαρχεί το πλούσιο σώμα και μια ανεπιτήδευτη φρεσκάδα.
Ταιριάζει με σαλάτες, χόρτα, όσπρια, ζυμαρικά, ριζότα, μια κολοκυθόσουπα, ασιατικά πιάτα και φυσικά θαλασσινά.
Vorinos Λευκό, Silva Daskalaki
Η καλλιέργεια των αμπελώνων γίνεται με την αποκλειστική μέθοδο βιολογικής καλλιέργειας και τα τελευταία 12 χρόνια. Ηπιαμε το λευκό Vorinos. Κρασί με πώμα 100% ανακυκλώσιμο, φυτικής προέλευσης από ζαχαροκάλαμο!! Βιδανό 100%.
Φωτεινό λεμονί χρώμα με κύρια αρώματα πυρηνόκαρπων αλλά και νότες εσπεριδοειδών παράλληλα όμως με λουλουδωτά αρώματα που δίνουν τη θέση τους σε ένα πιο περίπλοκο και ορυκτό χαρακτήρα.
Εξαιρετική ισορροπία μεταξύ φινέτσας και οξύτητας. Μακαρονάδες, λευκές σάλτσες, ψητές παντσέτες και σουτζουκάκια στη σχάρα, αλλά και ένα ψητό λαυράκι τού ταιριάζουν απόλυτα.
Στην οινική δοκιμή συμμετείχαν 28 οινοποιεία της Κρήτης
Τα οινοποιεία που συμμετείχαν στα ΟιΝοτικά:
1. Οινοποιείο Αλεξάκη 2. Οινοποιείο Αμαργιωτάκη 3. Οινοποιείο Silva – Δασκαλάκη 4. Οινοποιείο Διαμαντάκη 5. Οινοποιείο Δουλουφάκη 6. Οινοποιείο DAF Wines by Δουλουφάκη Φερενίκη 7. Οινοποιείο της ΕΑΣΗ 8. Οινοποιείο Ευφροσύνη 9. Κτήμα Ζαχαριουδάκη 10. Οινοποιείο Ζουμπεράκη 11. Οινοποιείο Ιδαία Οινοποιητική 12. Οινοποιείο Καραβιτάκη 13. Οινοποιείο Κουρκουλού 14. Οινοποιείο Λυραράκη 15. Οινοποιία Μανουσάκη 16. Οινοποιείο Μαραγκάκη 17. Κτήμα Μενεξέ 18. Οινοποιείο Μεταξάρη 19. Οινοποιείο Μιχαλάκη 20. Οινοποιείο Ντουράκη 21. Οινοποιείο Παρασκευάς 22. Κτήμα Πατεριανάκη 23. Κτήμα Σκαλαρέα 24. Οινοποιείο ΑΦΟΙ Στραταριδάκη 25. Οινοποιείο Τιτάκη 26. Κτήμα Τοπλού 27. Οινοποιείο Φραγκόσπιτο 28. Οινοποιείο Χαραλαμπάκη