Ερημιά σήμερα στη Σαντορίνη, απ' όπου πλήθος κόσμου έχει αναχωρήσει τις τελευταίες ημέρες λόγω των συνεχών σεισμών στην περιοχή.
Είναι χαρακτηριστικές οι παρακάτω φωτογραφίες και βίντεο, από το πιο πολυσύχναστο δρομάκι της Σαντορίνης με θέα την καλντέρα, το οποίο είναι έρημο. Εκεί που τέτοια ώρα ακόμη και αυτή την εποχή έσφυζε από ζωή, τώρα επικρατεί η απόλυτη σιωπή. Υπολογίζεται ότι πάνω από 6.000 άτομα, αεροπορικώς και με πλοία, έχουν εγκαταλείψει το νησί τα τελευταία 24ωρα λόγω της σεισμικής διέγερσης.
Έρημα σοκάκια και άδειοι δρόμοι στη Σαντορίνη
Σταμάτησαν οι εργασίες
Αυτή την εποχή, πολύ πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν, βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες είτε κατασκευής είτε ανακαίνισης σε ξενοδοχεία, καταλύματα και σπίτια, όμως και οι εργασίες σταμάτησαν λόγω της αναπάντεχης σεισμικής ακολουθίας.
Σεισμική «καταιγίδα» στις Κυκλάδες
Τα τελευταία 24ωρα το νησί πραγματικά σείεται, προκαλώντας τρόμο στους κατοίκους και στους εργαζομένους που μαζικά έχουν αποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες. Τα σχολεία έτσι κι αλλιώς μέχρι την Παρασκευή θα είναι κλειστά και άνθρωποι κάθε ηλικίας, νέοι, μεγαλύτεροι, γηραιότεροι, οικογένειες με μικρά παιδιά που είχαν εναλλακτικές διαμονής εκτός νησιού, πήραν την απόφαση να φύγουν μέχρι να ηρεμήσουν τα φαινόμενα και να επανέλθει η κανονικότητα στο νησί.
Οι σεισμοί συνεχίζονται αμείωτοι, τόσο στην κλίμακα μεταξύ 3 και 4 Ρίχτερ, αλλά και μεταξύ 4 και 5, με τον μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα να φθάνει τα 4,9 Ρίχτερ.
Οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί για το τι μπορεί να γίνει, με τα κύρια πιθανά σενάρια που εξετάζουν οι επιστήμονες να είναι δύο, όπως εξήγησε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας στο iefimerida το πρωί. «Αυτή τη στιγμή, αυτό που εκτιμούμε είναι ή να υπάρξει μια μακρά σεισμική ακολουθία με αυτά τα μεγέθη σεισμών για μερικές ημέρες, ίσως και εβδομάδες, ή να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός μέχρι 5,5 Ρίχτερ -γιατί το να φτάσει στα 6 Ρίχτερ το θεωρούμε αρκετά ακραία περίπτωση- και στη συνέχεια να εκτονωθεί η κατάσταση. Και φυσικά, δεν μιλάμε για το ρήγμα της Αμοργού που είχε δώσει τον σεισμό του 1956», επεσήμανε.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο κρατικός μηχανισμός όσο και οι ντόπιοι στη Σαντορίνη, στην Αμοργό και στα γειτονικά νησιά βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής και εγρήγορσης με το εν εξελίξει φαινόμενο και με την αγωνία για το τι μπορεί να ακολουθήσει.