Σαββατοκύριακο στην «Τοσκάνη» της Ελλάδας -Φύση, μνημεία, γαστρονομία και φυσικά κρασί - iefimerida.gr

Σαββατοκύριακο στην «Τοσκάνη» της Ελλάδας -Φύση, μνημεία, γαστρονομία και φυσικά κρασί

Οι απέραντοι αμπελώνες της Νεμέας
Οι απέραντοι αμπελώνες της Νεμέας / shutterstock

Ένας αρχαιολογικός παράδεισος είναι η Νεμέα με μακραίωνη ιστορική αναδρομή που ξεκινά από τον 6ο αι. π.Χ. περνά στο Βυζάντιο και φτάνει στο σήμερα.

Το ιερό του Δία, το σύμπλεγμα 20 θολωτών τάφων στο χωριό Αηδόνια, ο ναός του Ηρακλή, το Βυζαντινό Μοναστήρι της Παναγίας του Βράχου κρεμασμένο στον λόφο του Πολυφέγγους, αλλά και 17 χωριά που αποτελούν τη ζώνη Νεμέας έχουν να αφηγηθούν το καθένα τη δική του ιστορία και να προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης στους επισκέπτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Νεμέα είναι ανοιχτή σε εξερευνήσεις και το Σαββατοκύριακο 31 Αυγούστου 1 Σεπτεμβρίου τα οινοποιεία της περιοχής γιορτάζουν τις «Μεγάλες Μερες Νεμέας» και τσουγκρίζουν με την ΠΟΠ ποικιλία τους, το Αγιωργίτικο.

Μια επίσκεψη στη Νεμέα αφορά ασφαλώς μια ξενάγηση στα οινοποιεία, αλλά δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά. Είναι μία περιοχή που προσφέρει σπουδαίες επιλογές για μικρές αλλά ενδιαφέρουσες αποδράσεις, με αρχαιολογικό, θρησκευτικό, γαστρονομικό, οινικό, καθώς και φυσιολατρικό ενδιαφέρον.

Η Τοσκάνη της Ελλάδας
Η Τοσκάνη της Ελλάδας

Η Τοσκάνη(;) της Ελλάδας

Περισσότερα από 25.000 στρέμματα φυτεμένα με αμπέλια να σχηματίζουν μια σπάνια πράσινη «θάλασσα». Δύο καταρράκτες μαγεύουν τους επισκέπτες. Στα ορεινα της Νεμέας θα ανακαλύψετε τη λίμνη Στυμφαλίας που ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η λίμνη της Στυμφαλίας και το όρος Ζήρεια έχουν μεγάλη οικολογική αξία. Επικοινωνούν με υπόγειους αλλά και ορατούς δρόμους νερού, ορίζοντας την υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας, τη μεγαλύτερη ορεινή υδατική λεκάνη της Πελοποννήσου. Αυτή αποτελεί και τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς
Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς

Εδώ θα βρείτε και το περίφημο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, ακόμα ένα σπουδαίο σημείο που μπορεί να επισκεφτεί κανείς. Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη Λίμνη Στυμφαλία. Εκεί απομάκρυνε ο Ηρακλής τις Στυμφαλίδες όρνιθες, σύμφωνα με τη μυθολογία.

Στη ζώνη εξακολουθούν να υπάρχουν αυτόριζοι αμπελώνες ηλικίας έως και 100 ετών
Στη ζώνη εξακολουθούν να υπάρχουν αυτόριζοι αμπελώνες ηλικίας έως και 100 ετών
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Αγιωργίτικο της Νεμέας

Στη Νεμέα δοκιμάζουμε Αγιωργίτικα και όχι μόνο. Το Αγιωργίτικο είναι πρεσβευτής του ελληνικού αμπελώνα και έχει ταυτιστεί με τη ζώνη ΠΟΠ Νεμέα. Αποτελεί το 80% του αμπελώνα της Νεμέας, καλύπτοντας μια έκταση 25.000 στρεμμάτων.

Μια από τις πιο πλούσιες χρωματικά ποικιλίες που διαθέτουμε στον ελληνικό αμπελώνα.

Ενα Σαββατοκύριακο στη Νεμέα με wine pairing, masterclass, οινογνωσίες, συμμετοχή στη γιορτή του τρύγου, πάρτι στην πλατεία με μουσικές και κρασιά  / shutterstock
Ενα Σαββατοκύριακο στη Νεμέα με wine pairing, masterclass, οινογνωσίες, συμμετοχή στη γιορτή του τρύγου, πάρτι στην πλατεία με μουσικές και κρασιά / shutterstock

food pairing στη Νεμέα

Το Αγιωργίτικο με όλα τα διαφορετικά στυλ κρασιού που μπορεί να δώσει είναι μια από τις ποικιλίες που προσφέρεται για πειραματισμούς σε επίπεδο food pairing.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ροζέ Αγιωργίτικα μπορούν να συνδυαστούν με σαλάτες, πίτσα, ζυμαρικά με ελαφριές κόκκινες σάλτσες, λαδερά ή ακόμα και με λαχταριστές χορτόπιτες.

Τα φρέσκα Αγιωργίτικα δεξαμενής αναδεικνύουν ορεκτικά, πιάτα κρεατικών ή ψαρικών με πιο ανάλαφρες σάλτσες αλλά και τα μακαρόνια με κιμά.

Μια παλαιωμένη Νεμέα χρειάζεται περισσότερο πληθωρικές σάλτσες και κρεατικά όπως το κοκκινιστό μοσχαράκι, τα λουκάνικα, μουσακά, ακόμα και τα burger.

Τα γλυκά κρασιά από Αγιωργίτικο λατρεύουν τη σοκολάτα. Ένα σουφλέ με μαύρη σοκολάτα, μια σοκολατόπιτα, μια σοκολατίνα ή σοκολατάκια με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό με ένα γλυκό κρασί από Αγιωργίτικο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
τρυγος
H εμπειρία του τρύγου της Νεμέας / .shutterstock

20 χρόνια Μεγάλες Μέρες Νεμέας

Ενα Σαββατοκύριακο με wine pairing, masterclass, οινογνωσίες, συμμετοχή στη γιορτή του τρύγου, πάρτι στην πλατεία με μουσικές και κρασιά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/8 • 20:30: Εγκαίνια των Μεγάλων Ημερών της Νεμέας στην Αθήνα. Εκδήλωση «NEMEA LION – ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΥΘΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Παρουσίαση του προτύπου NEMEA LION από τους Δρ. Στέφανο Κουνδουρά και Γιάννη Καρακάση MW.

ΣΑΒΒΑΤΟ 31/8 • 11:00 - 18:00: Ανοιχτή δοκιμή κρασιών στα γραφεία του Σ.Ο.Ν. (Walk around tasting).
• 10:30 - 12:00: Wine & Food Pairing στο εστιατόριο ΣΟΦΟΣ, με τον Στέφανο Κόγια DipWSET. • 12:00 - 13:30: Γευσιγνωσία «Νεμέες τεσσάρων εποχών» στο Ξενοδοχείο NAIAS, με την Γιοβάννα Λύκου, Sommelier – wine & spirits director House of wine. • 13:45 – 15:15: Γευσιγνωσία «Ροζέ Αγιωργίτικο» στο Ξενοδοχείο KeraNeme με την Χρύσα Γιατρά-Μπατζή, οινολόγος MSc O.I.V.-εκπαιδευτικός. • 19:00 – 20:30: Masterclass “ΝΕΜΕΑ, η νέα εποχή: Από τη Νεμέα Classic στη Νεμέα Lions”. με τον Γιάννη Καρακάση MW, τοποθεσία Φλιάσιο Μέλαθρο, Νεμέα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

(Στην κορύφωση των φετινών εκδηλώσεων ο Γιάννης Καρακάσης MW παρουσιάζει σε ένα ξεχωριστό Masterclass τη νέα κατεύθυνση που χαράσσει η ΝΕΜΕΑ με την καινοτόμο πιστοποίηση NEMEA LIONS που αφορά σε single vineyard κρασιά της Νεμέας. • 21:00 : Wine Festival με μουσικά σχήματα επί της οδού Δερβενακίων με υπαίθρια Bar που θα προσφέρουν κρασί στους επισκέπτες.

ΚΥΡΙΑΚΗ 1/9 • 11:00 - 18:00: Ανοιχτή δοκιμή κρασιών στα γραφεία του Σ.Ο.Ν. (Walk around tasting).
• 10:30 - 12:00: Wine & Food Pairing στο εστιατόριο 17 ΧΩΡΙΑ, με τον Στέφανο Κόγια DipWSET. • 12:00 - 13:30: Γευσιγνωσία «Παλαιωμένες Νεμέες πριν το 2018» στο Ξενοδοχείο KeraNeme με την Χρύσα Γιατρά-Μπατζή, οινολόγος MSc O.I.V.-εκπαιδευτικός. • 13:45 – 15:15: Γευσιγνωσία «Τα λευκά της Νεμέας» στο Ξενοδοχείο NAIAS, με την Γιοβάννα Λύκου, Sommelier – wine & spirits director House of wine.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΕΜΕΑΣ, Σάββατο 31 Αυγούστου, Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ