Ένας μοναδικός οινικός προορισμός λίγο έξω από το κέντρο της Αθήνας όπου δοκιμάζεις μοναδικά κρασιά μέσα σε μία όαση της φύσης. Το Κτήμα Κοκοτού βρίσκεται στη Σταμάτα, με πανοραμική θέα την Πεντέλη, την Πάρνηθα και την Εύβοια, ένα επισκέψιμο οινοποιείο, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Σύνταγμα.
Tη δεκαετία του '70 ο δημιουργός ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελούντα, Γιώργος Κοκοτός, εντόπισε ένα ευρύ ξέφωτο κι αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα. Να εγκαταλείψει την ζωή της πόλης, το Κολωνάκι όπου ζούσε μέχρι τότε, και να εγκατασταθεί εκεί χτίζοντας το σπίτι του κι ασχολούμενος, παράλληλα με το κύριο επάγγελμά του πολιτικού μηχανικού, με την καλλιέργεια της γης και την παραγωγή κρασιού.
Κάπως έτσι, με μεράκι, έμπνευση και διάθεση, δημιουργήθηκε το Κτήμα Κοκοτού στη Σταμάτα Αττικής, με σημαντικές ετικέτες στη φαρέτρα των ελληνικών κρασιών και κορυφαίο το διάσημο Kokotos Estate, ένα πληθωρικό, στιβαρό κρασί, μία σύνθεση Cabernet Sauvignon 90% – Merlot 10% που παλαιώνει 20 μήνες σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια.
Οινοδιαδρομή στη φύση
Το οινοποιείο διαθέτει τον αρτιότερο εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας που παίρνει τα καλύτερα στοιχεία του σταφυλιού και δίνει κρασιά εξαιρετικής ποιότητας. Τα κρασιά παίρνουν το όνομά τους από την πανίδα της περιοχής, όποτε και παραγγέλνουμε μία Κίσσα, ή μία Πέρδικα και την απολαμβάνουμε δροσερή, ένα καλοκαιρινό απόγευμα.
Μάλιστα σκοπός των ανθρώπων του κτήματος να συντηρήσουν και να επαυξήσουν- στα δασικά του τμήματα- τόσο την χλωρίδα του, με φυτεύσεις αλεξίπυρων φυτών, όπως σπάρτα, κουμαριές, βελανιδιές, καστανιές, κουτσουπιές, δάφνες, κυπαρίσσια, φλαμουριές, λιγούστρα, κουμαριές.
Αξιομνημόνευτο είναι το γεγονός ότι τα πετούμενα είδη της πανίδας, αντιλαμβανόμενα την προστασία που είχαν, βρήκαν καταφύγιο μέσα στην θαλπωρή του κτήματος. Αλεπούδες, Ασβοί, χελώνες, λαγοί αλλά και πέρδικες, ορτύκια, κοτσίφια, Κίσσες, κρασοπούλια, χελιδόνια, αγριοπερίστερα κι ένα σωρό άλλα ζωντανά, που έδωσαν και το όνομά τους στα κρασιά του Κτηματος Κοκοτού, μπορεί κάποιος να δει στη βόλτα του στο κτήμα.
Ο Μεγάλος περίπατος του κτήματος, η χαρά των παιδιών
Προκειμένου οι επισκέπτες του κτήματος να γνωρίσουν, όλες τις δραστηριότητές του, οι άνθρωποί του οργάνωσαν τον «Μεγάλο περίπατο του κτήματος», συνολικού μήκους χιλίων οκτακοσίων μέτρων που διατρέχει όλο το κτήμα.
Ο περίπατος ξεκινά από τον ελαιώνα, που το λάδι του καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειας και των φίλων της, πράγμα που συμβαίνει και στις παραγωγές και των υπολοίπων παράλληλων δραστηριοτήτων του κτήματος. Στη συνέχεια στα πόνυ, τον λαχανόκηπο, μέσα από ένα καλά σχεδιασμένο μονοπάτι στο δασικό τμήμα του κτήματος, περνούν από τον μελισσώνα και συνεχίζουν.
Εγκαταλείποντας το δασικό τμήμα οι επισκέπτες διασχίζουν πάλι ένα άλλο μέρος του αμπελώνα και καταλήγουν στο οινοποιείο όπου η οινολόγος του κτήματος τους αναπτύσσει όλη την διαδικασία της οινοποίησης. Αν μάλιστα αυτή η επίσκεψη συμπίπτει με την εποχή του τρύγου, που ξεκινάει άμεσα, τότε ζουν από κοντά την όλη διαδικασία.
Στη συνέχεια, μέσω ενός τρίτου μέρους του αμπελώνα, οι επισκέπτες μπαίνουν στο άλλο δασικό τμήμα του κτήματος και διασχίζοντας ένα μονοπάτι κατά μήκος του οποίου μπορούν να μελετήσουν την μεγάλη ποικιλία της χλωρίδας που έχει με τα χρόνια αναπτυχθεί. Οικογένειες στέκονται για ώρες στις λιμνούλες με τα χρυσόψαρα και τον παλιό Λινό, το αγαπημένο στέκι των μικρών παιδιών.
Συνεχίζοντας διασχίζουν τον ευρύ καταπράσινο χώρο των πολλαπλών χρήσεων, όπου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις του κτήματος, το ετήσιο μπαζάρ, το Summer camp, και καταλήγουν στον Άι Γιώργη τον Μεθυστή, το εκκλησάκι του Κτήματος, και τις «Οινοδιαδρομές» για ανάπαυση, σνακ και σεμινάριο γευσιγνωσίας.
Oινογευσία στο Κτήμα Κοκοτού
Η γευσιγνωσία των κρασιών στο φυσικό τους περιβάλλον είναι ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψεις τα προϊόντα και να μάθεις περισσότερα για το κρασί.
Το Κτήμα οργανώνει οινικές δοκιμές στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο-δοκιμαστήριο, ανάμεσα στ’ αμπέλια, με θέα τα βουνά της Πεντέλης και της Πάρνηθας.
Γύρω από τα μοναστηριακά τραπέζια, δοκιμάζουμε τα κρασιά, συνοδεία γαστρονομικών απολαύσεων, για μια ολοκληρωμένη οινική εμπειρία.
«Μία ροζέ “Κλέφτρα Κίσσα”, ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι» λέει ο Γιώργος Κοκοτός
3+1 κρασιά του Κτήματος Κοκοτού για το καλοκαίρι
Κλέφτρα Κίσσα
«Τι προτιμάτε εσείς», ρωτάω τον Γιώργο Κοκοτό, που απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη «μία ροζέ “Κλέφτρα Κίσσα”», ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι. Ενα απο τα κρασιά με τρύγο το 1ο δεκαήμερο του Αυγούστου για το Merlot και 3o δεκαήμερο του Αυγούστου για το Cabernet Sauvignon, κρασί με ΠΓΕ την Αττική. Ενα πικάντικο, λαμπερό, φινετσάτο ροζέ, που πίνεται ως απεριτίφ και συνοδεύει λαδερά, γεμιστά, ριζότα και μακαρονάδες θαλασσινών.
Η κουβέντα μας πέρα από τα κρασιά, περιστρέφεται γύρω και από την συγγραφική του ιδιότητα και το τελευταίο του βιβλίο, που μόλις κυκλοφόρησε, «Το κορίτσι της οδού Σκουφα» από τις εκδόσεις KAKTOΣ.
Πέρδικα στ’Aμπέλι
Στις επιλογές μας το Ασύρτικο του Κτήματος “Πέρδικα στ’Aμπέλι” λεμονένιο, με οξύτητα και μακρά επίγευση, σαφώς με διαφορές από τον αμπελώνα της Σαντορίνης, με καλοδομημένο στομα, σπάνια μεταλλικότητα και νότες αχλαδιού.
Gewürztraminer Τρείς Παράδες
Ακόμα ένα κρασί του Κτήματος Κοκοτού ιδανικό για απεριτίφ από Gewürztraminer 100% για τους φανατικούς της ποικιλίας. Φρουτώδες, με ισορροπημένο σώμα και μακρά επίγευση από μέλι. Συνοδεύει φινετσάτες σάλτσες, σαλάτες, θαλασσινά, μία πιατέλα με φρούτα, αλλά και μία πάβλοβα!
Σαββατιανό
Αττικός αμπελώνας σημαίνει Σαββατιανό, βασική ποικιλία της περιοχής. Λαμπερό, βοτανικό, με νότες λουλουδιών και χαμομηλιού. Συνοδεύει ψαράκια ψητά, ένα κοτόπουλο λεμονάτο αλλά και ένα καλοκαιρινό σαβόρο.
Προγραμμάτισε την επίσκεψη σου ΕΔΩ