Αγωνία στις Κυκλάδες: Πέντε σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ σε μία ώρα στην Αμοργό -Κύμα φυγής από τη Σαντορίνη - iefimerida.gr

Αγωνία στις Κυκλάδες: Πέντε σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ σε μία ώρα στην Αμοργό -Κύμα φυγής από τη Σαντορίνη

Στο λιμάνι της Σαντορίνης κάτοικοι περιμένουν να επιβιβαστούν σε πλοίο για να φύγουν απλό το νησί
Στο λιμάνι της Σαντορίνης κάτοικοι περιμένουν να επιβιβαστούν σε πλοίο για να φύγουν από το νησί / Φωτογραφία: Stringer / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πέντε σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ εκδηλώθηκαν μέσα σε λιγότερο από μία ώρα στις Κυκλάδες, ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, σήμερα το πρωί.

  • Συγκεκριμένα, στις 11:09 σημειώθηκε σεισμός 4,6 Ρίχτερ σε απόσταση 21 χλμ. ΝΔΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
  • Στις 11:03 σημειώθηκε σεισμός 4,4 Ρίχτερ σε απόσταση 15 χλμ. Ν της Αρκεσίνης Αμοργού.
  • Στις 11:01 σημειώθηκε σεισμός 4 Ρίχτερ σε απόσταση 14 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
  • Στις 10:55 σημειώθηκε σεισμός 4,4 Ρίχτερ σε απόσταση 15 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
  • Στις 10:15 σημειώθηκε σεισμός 4,1 Ρίχτερ σε απόσταση 16 χλμ. ΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εικόνα με το σμήνος σεισμών στις Κυκλάδες τις τελευταίες ώρες. Όπως φαίνεται, το επίκεντρο βρίσκεται ανάμεσα στα νησιά, στη Σαντορίνη και στην Αμοργό.

Κύμα φυγής και αγωνία

Στα νησιά που βρίσκονται πέριξ του επικέντρου, δηλαδή στη Σαντορίνη, στην Αμοργό, στην Ανάφη και στην Ίο, η αγωνία μεγαλώνει καθώς η γη συνεχίζει να σείεται κάτω από τα πόδια τους.

Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί, ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας το πρωί στο iefimerida μίλησε για δύο πιθανά σενάρια για το τι μπορεί να ακολουθήσει «Αυτή τη στιγμή αυτό που εκτιμούμε είναι ή να υπάρξει μια μακρά σεισμική ακολουθία με αυτά τα μεγέθη σεισμών για μερικές ημέρες, ίσως και εβδομάδες, ή να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός μέχρι 5,5 Ρίχτερ -γιατί το να φτάσει στα 6 Ρίχτερ το θεωρούμε αρκετά ακραία περίπτωση- και στη συνέχεια να εκτονωθεί η κατάσταση. Και, φυσικά, δεν μιλάμε για το ρήγμα της Αμοργού που είχε δώσει τον σεισμό του 1956».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού, τόνισε σήμερα στην ΕΡΤ ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες για τους σεισμούς στη Σαντορίνη συγκλίνουν στο ενδεχόμενο σμηνοσειράς.

Μιλώντας για την ενεργή σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, στην Άνυδρο και στην Αμοργό, σημείωσε αρχικά: «Έχουμε σήμερα τα στοιχεία που δείχνουν ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει εντοπιστεί κοντά στη νησίδα Άνυδρο. Έχουμε ακόμα μια πολύ ενεργή ακολουθία σεισμών» (διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Ο Άκης Τσελέντης, από την πλευρά του, σε ανάρτησή του σημείωσε ότι δεν αποκλιμακώνεται η σεισμική δραστηριότητα, αλλά, αντίθετα, εντείνει τους ρυθμούς της. «Μόνο μέσα σε αυτές τις λίγες μέρες του Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τους 40 οι σεισμοί μεγαλύτεροι των 4R. Ο σεισμογόνος χώρος επεκτείνεται προς τα ΒΑ και είναι φανερό πως το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί. Η όλη δραστηριότητα έχει ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ακολουθίας, και δυστυχώς, όσο δεν γίνεται ο κύριος σεισμός, τόσο θα ΑΥΞΑΝΕΙ και το αναμενόμενο μέγεθός του» ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, το πρωί πραγματοποιήθηκε νέα διυπουργική σύσκεψη, ενώ σε ισχύ βρίσκονται τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα, χιλιάδες είναι αυτοί που έχουν αναχωρήσει από τη Σαντορίνη υπό τον φόβο των σεισμών που δεν σταματούν καθόλου.

Η είδηση στα διεθνή μέσα

Daily Mail: Ο φόβος κυριεύει τη Σαντορίνη καθώς σεισμοί χτυπούν κάθε δέκα λεπτά και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος «ενός μεγάλου επικείμενου γεγονότος», καθώς εκατοντάδες εγκαταλείπουν το ηφαιστειογενές νησί των διακοπών.

Στο δημοσίευμα της Daily Mail αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Ο διακεκριμένος Έλληνας σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος προειδοποίησε ότι η τρέχουσα σεισμική ακολουθία -που εμφανίζεται σε ζωντανούς σεισμικούς χάρτες ως ένα αυξανόμενο σύμπλεγμα σημείων μεταξύ των νησιών Σαντορίνη, Ίος, Αμοργός και Ανάφη- θα μπορούσε να υποδηλώνει ένα μεγαλύτερο επικείμενο γεγονός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Δεν έχω ξανανιώσει ποτέ κάτι τέτοιο και με τέτοια συχνότητα - ένας σεισμός κάθε 10 ή 20 λεπτά. Όλοι είναι ανήσυχοι, αν και κάποιοι το κρύβουν για να μην προκαλέσουν πανικό, αλλά όλοι ανησυχούν", δήλωσε ο κάτοικος της Σαντορίνης Μιχάλης Γεροντάκης».

AP: Καθώς οι σεισμοί ταρακουνάνε τα ελληνικά νησιά, μερικοί γενναίοι τουρίστες απολαμβάνουν τη Σαντορίνη για τον εαυτό τους.

To AP σε ένα από τα δύο σημερινά του δημοσιεύματα εστιάζει σε μια διαφορετική πτυχή: σε αυτούς που παρά την τρομακτική σεισμική ακολουθία παραμένουν στο νησί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγράφει μεταξύ άλλων: «Στην κύρια πόλη της Σαντορίνης -τα Φηρά- τα στενά, ασβεστωμένα δρομάκια κατά μήκος των κορυφών των βράχων του νησιού ήταν έρημα -ένα σπάνιο θέαμα ακόμη και για την εποχή-, εκτός από μικρές ομάδες τουριστών, πολλές από χώρες της Ασίας.

Ο Joseph Liu, από το Guangzhou της νότιας Κίνας, δήλωσε ότι ήθελε να επισκεφθεί τη Σαντορίνη εδώ και χρόνια αφού την είδε σε ένα ντοκιμαντέρ. Μαζί με την οικογένειά του και τα μέλη της τουριστικής ομάδας βρέθηκαν σε ένα μπαλκόνι που χρησιμοποιείται συνήθως για γαμήλιες δεξιώσεις υψηλών προδιαγραφών.

"Αυτό το μέρος είναι καταπληκτικό, πραγματικά όμορφο. Ακριβώς όπως το είδα στο πρόγραμμα: το μυστήριο, το τοπίο. Ο αρχηγός (της ομάδας) μάς είπε για τους σεισμούς πριν έρθουμε, οπότε δεν ήταν έκπληξη" είπε.

Εν τω μεταξύ, ο συνταξιούχος αστυνομικός και ναυτεργάτης Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, ο οποίος ζει στη Σαντορίνη για περισσότερα από 30 χρόνια, δήλωσε ότι απέρριψε προτάσεις να μείνει σε σπίτια συγγενών του στην Αθήνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι είναι συνηθισμένοι στους σεισμούς (…) Αλλά αυτή τη φορά είναι διαφορετικά. Δεν είναι το ίδιο να έχουμε σεισμούς κάθε 2-3 λεπτά. Το κυριότερο είναι να μην ανησυχείς", είπε και πρόσθεσε γελώντας: "Τώρα μπορούμε να ακούμε μουσική μόνοι μας και να πίνουμε καφέ μόνοι μας".

Στην Αθήνα, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να πραγματοποιούν καθημερινά υψηλού επιπέδου συσκέψεις σχεδιασμού και αξιολόγησης, με ενημερώσεις από αξιωματούχους του νησιού».

ΑΡ: Συνεργεία έκτακτης ανάγκης αναπτύχθηκαν στη Σαντορίνη, καθώς ένα σμήνος σεισμών ανησυχεί τους Έλληνες εμπειρογνώμονες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

CNN: 200 σεισμοί σε τέσσερις ημέρες, οι Έλληνες κάτοικοι περιγράφουν τη δυσκολία να εγκαταλείψουν το «νησί του Instagram».

Le Monde: Χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν το νησί της Σαντορίνης, που πλήττεται από αλλεπάλληλους σεισμούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες απασχολεί και τον διεθνή Τύπο.

Ενδεικτικός είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γαλλικής Le Monde. «Στην Ελλάδα, χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν το νησί της Σαντορίνης, που πλήττεται από αλλεπάλληλους σεισμούς».

Το ρεπορτάζ του γαλλικού μέσου αναφέρει πως περισσότερες από 200 σεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί από την Κυριακή στα ανοικτά της Σαντορίνης. Σχεδόν 6.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Σαντορίνη μέσα σε 48 ώρες λόγω των πολυάριθμων σεισμών που συνεχίζουν να ταρακουνούν το ελληνικό νησί, αλλά και την Αμοργό, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές.

Το ίδιο δημοσίευμα επικαλείται και πληροφορίες από το AFP και κάνει αναφορά στα δρομολόγια των πλοίων, αλλά και στις πτήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τη Σαντορίνη τις προηγούμενες ημέρες. Παράλληλα, σημειώνει πως δύο πλοία αναμένεται να αποπλεύσουν σήμερα από τη Σαντορίνη για τον Πειραιά. Η Aegean Airlines προγραμματίζει οκτώ πτήσεις την Τρίτη με «συνολική χωρητικότητα άνω των 1.400 θέσεων» και σε δελτίο Τύπου ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες θέσεις. Οι ανταποκριτές του AFP στη Σαντορίνη τονίζουν πως τη Δευτέρα είχαν σχηματιστεί ουρές έξω από τα ταξιδιωτικά γραφεία, χωρίς ωστόσο να επικρατήσει πανικός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο άρθρο της Le Monde τονίζεται, επίσης, πως η Σαντορίνη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ηφαιστειακά νησιά των Κυκλάδων, το οποίο κάθε χρόνο προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες από όλον τον κόσμο. Κλείνοντας, γίνεται αναφορά και στον σεισμό του 1956, όταν το νησί χτυπήθηκε από 7,5 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα περίπου πενήντα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ η σεισμική δόνηση είχε προκαλέσει και τσουνάμι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σεισμός Αμοργός Ρίχτερ Σαντορίνη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ