«Βόμβα» Γαβρόγλου για μισθοδοσία ιερέων: Μπορεί να βρεθούν στον αέρα 4.000 κληρικοί - iefimerida.gr

«Βόμβα» Γαβρόγλου για μισθοδοσία ιερέων: Μπορεί να βρεθούν στον αέρα 4.000 κληρικοί

Ο Κώστας Γαβρόγλου στη Βουλή
Ο Κώστας Γαβρόγλου στη Βουλή / Φωτογραφία: Eurokinissi (Γιώργος Κονταρίνης)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα δεδομένα δημιουργεί στο θέμα των ιερέων που μισθοδοτούνται από την πολιτεία η αποκάλυψη που έκανε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου για τις οργανικές θέσεις των ιερέων.

Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι από τις 10.400 θέσεις ιερέων που υπάρχουν σήμερα, οι πραγματικές οργανικές θέσεις είναι 6.000 -«ούτε μία παραπάνω», όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο νόμος ο οποίος ορίζει τις οργανικές θέσεις, για να γνωρίζετε, είναι ο αναγκαστικός ν. 536/1945 και οι οργανικές θέσεις ιερέων στην Εκκλησία είναι έξι χιλιάδες, ούτε μία παραπάνω. Είναι έξι χιλιάδες. Δεν είναι δέκα χιλιάδες τετρακόσιες».

Στον αέρα 4.000 ιερείς

Μάλιστα, ο κ. Γαβρόγλου προχώρησε ένα βήμα παραπάνω λέγοντας ότι αν γίνει έλεγχος μπορεί οι επιπλέον 4.000 ιερείς να βρεθούν στον αέρα.

«Διότι δεν έχουν οργανικές θέσεις. Διότι εάν αύριο έρθει το όποιο ελεγκτικό συμβούλιο και πει "γιατί μισθοδοτούνται οι ιερείς οι οποίοι δεν έχουν οργανικές θέσεις;", μπορεί να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Το ξέρετε αυτό;».

Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ακόμη ότι με βάση τον νόμο του 1945 πρέπει να μισθοδοτούνται μόνο οι έγγαμοι ιερείς, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει.

«Ο νόμος του 1945 είναι απολύτως σαφής. Ο νόμος μιλάει για τους έγγαμους κληρικούς. Ξέρετε τι γίνεται σήμερα, άραγε; Θα ήθελα να μου απαντήσετε, αν γνωρίζετε. Διότι ο νόμος του 1945 πήγε να προστατεύσει τους έγγαμους κληρικούς από μια εξευτελιστική καθημερινότητα. Είναι σωστό, κατά τη γνώμη σας, να μισθοδοτούνται ιερομόναχοι; Είναι σωστό να μισθοδοτούνται άγαμοι κληρικοί; Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα», είπε ο Κώστας Γαβρόγλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι ζήτησε από τα κόμματα

Ο κ. Γαβρόγλου ζήτησε από όλα τα κόμματα να πάρουν θέση, λέγοντας πως το γεγονός ότι σήμερα μισθοδοτούνται 10.400 ιερείς, ενώ είναι 6.000 οι οργανικές θέσεις που προέβλεπε ο νόμος, είναι μια απίστευτη παθογένεια.

«Αυτό ακριβώς πήγε να διορθώσει το πλαίσιο συμφωνίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και τον πρωθυπουργό. Το ερώτημα είναι: Ως πολιτικά κόμματα θέλουμε να μπει μια τάξη σε αυτό, ναι ή όχι; Εμείς δεν λέμε να διώξουμε κανέναν. Εμείς δεν λέμε να σταματήσει η μισθοδοσία. Εν πάση περιπτώσει, όμως, όταν υπάρχουν έξι χιλιάδες οργανικές και μέσα από μια απίστευτη παθογένεια, που έγινε σιγά-σιγά από το 1945 και μετά, σήμερα η πολιτεία μισθοδοτεί πάνω από δέκα χιλιάδες, αυτό είναι μια θεσμική ακαταστασία, στην οποία τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πάρουν θέση», σημείωσε ο Κώστας Γαβρόγλου.

Κόντρα με τον Κυριαζίδη της ΝΔ

Η απάντηση του κ. Γαβρόγλου ήταν σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Κυριαζίδη, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου κάτω από το τραπέζι, φράση που προκάλεσε την οργή του υπουργού Παιδείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημήτρης Κυριαζίδης: Να καθίσετε να μιλήστε και να μην πάτε κάτω από το τραπέζι, να κάνετε την όποια «συνέργεια» που λέτε με την Αρχιεπισκοπή ή τον Αρχιεπίσκοπο.

Κώστας Γαβρόγλου: Πώς να νομοθετήσουμε, κ. Κυριαζίδη, λοιπόν, όταν εσείς ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας σήμερα λέτε το απαράδεκτο -και σας ζητώ να το πάρετε πίσω- ότι η συμφωνία ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και στον πρωθυπουργό έγινε κάτω από το τραπέζι; Ντροπή σας! Ντροπή σας! Κάτω από το τραπέζι; Είναι δυνατόν σε μια δημοκρατική χώρα να μιλάτε με αυτόν τον τρόπο; Τα «κάτω από το τραπέζι» είναι επί άλλων κυβερνήσεων. Εχετε εκτεθεί ανεπανόρθωτα και ζητάω να το πάρετε πίσω. Συμφωνία κάτω από το τραπέζι ανάμεσα στον πρωθυπουργό μιας δημοκρατικά εκλεγμένης χώρας και ενός Αρχιεπισκόπου; Αυτά δεν πρέπει να λέγονται!

.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ