«Παράθυρο» αισιοδοξίας από Ατσαλάκη: Τα μέτρα θα κρίνουν την πορεία της Ομικρον στην Ελλάδα [γράφημα] - iefimerida.gr

«Παράθυρο» αισιοδοξίας από Ατσαλάκη: Τα μέτρα θα κρίνουν την πορεία της Ομικρον στην Ελλάδα [γράφημα]

γυναικοκτονία, νοσοκομείο
© INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Τα δυο πιθανά σενάρια εξέλιξης του κύματος της μετάλλαξης «Όμικρον» εξηγεί ο κ.Ατσαλάκης.

Τα στοιχεία αποτυπώνονται σε νέα έκθεση του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης που επιμελήθηκε ο Αναπληρωτής Καθηγητής, Γιώργος Ατσαλάκης και ο ερευνητής Βασίλης Τσουμπρής και λαμβάνουν υπόψη τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο γράφημα που παρουσιάζει το iefimerida.gr απεικονίζεται με την κόκκινη καμπύλη η πορεία των κρουσμάτων όταν αυτά διπλασιάζοντα κάθε δύο ημέρες και με την μπλε καμπύλη όταν διπλασιάζονται κάθε τρεις ημέρες, ενώ στον οριζόντιο άξονα αποτυπώνονται οι ημέρες της εξέλιξης του κύματος.

Τα μέτρα μπορεί να καθυστερήσουν έως και 20 μέρες την ανάπτυξη της «Όμικρον»

Από τη μελέτη των στοιχείων προκύπτει ότι τα πρόσφατα μέτρα της πολιτείας έχουν σκοπό να καθυστερήσουν την εμφάνιση του διπλασιασμού των κρουσμάτων κάθε δυο μέρες. Ο διπλασιασμός των κρουσμάτων κάθε τρεις αντί για δυο ημέρες θα καθυστερήσει την ανάπτυξη του κύματος περίπου 10 ημέρες και θα κατανείμει την πίεση στα νοσοκομεία σε περισσότερες ημέρες.
«Εάν τα μέτρα τηρηθούν ίσως ο διπλασιασμός των κρουσμάτων να γίνεται κάθε τέσσερις μέρες, οπότε η καθυστέρηση ανάπτυξης του κύματος θα είναι περίπου 20 ημέρες. Αυτός ο χρόνος θα είναι πολύτιμος για την επίσπευση των εμβολιασμών. Παρ’ όλα αυτά η απότομη άνοδος το κρουσμάτων θα αντιστοιχεί και σε μειωμένη διάρκεια του κύματος», αναφέρεται στην έκθεση.

Η «Όμικρον» θα μειώσει τους θανάτους από τη «Δέλτα»

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, η αντικατάσταση της μετάλλαξης «Δέλτα» από την επικράτηση της «Όμικρον», υπό την προϋπόθεση ότι η τελευταία θα έχει μικρότερη θνησιμότητα, θα συμβάλει στη μείωση των θανάτων από την Δέλτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με δεδομένο ότι η «Όμικρον» μεταδίδεται 3-4 φορές περισσότερο από τη «Δέλτα» θα πρέπει να δούμε 3-4 φορές λιγότερες νοσηλείες και θανάτους για να αντισταθμιστεί η υψηλή μεταδοτικότητα έναντι της «Δέλτα», σημειώνει ο κ. Ατσαλάκης.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Gauteng της Ν. Αφρικής το κύμα της «Όμικρον», που κορυφώθηκε και ήδη μειώνεται σταθερά, ήταν μικρότερης χρονικής διάρκειας (σε 1,5 μήνα κορυφώθηκε). Έφθασε στο 90% της κορυφής της «Δέλτα», οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν 50% λιγότερες και οι θάνατοι ήταν 85% λιγότεροι σε σχέση με τη «Δέλτα».

Ενθαρρυντικά τα πρώτα δεδομένα για τη θνησιμότητα- Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε

«Παρ’ όλο που αυτά τα δεδομένα είναι πολύ ενθαρρυντικά υπάρχουν αρκετές διαφορές με τη χώρα μας (μικρή μέση ηλικία, καλοκαίρι, κλπ.) και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί έως ότου δούμε τα πραγματικά δεδομένα. Αντίστοιχα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από τη Δανία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Ιταλία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο. ‘Όμως ένα μικρό ποσοστό ενός μεγάλου αριθμού μπορεί να είναι ένας μεγάλος αριθμός και κυρίως για την χώρα μας όπου η «Δέλτα» επιμένει δίνοντας υψηλό επίπεδο θανάτων», σχολιάζει ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Ο κ. Ατσαλάκης, παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι στα προηγούμενα κύματα οι θάνατοι αποκλιμακώνονταν μετά από 10-15 ημέρες, ενώ στο παρόν κύμα έχουν περάσει τριπλάσιες ημέρες (45) από την κορύφωση των κρουσμάτων. «Αυτό υπονοεί κρούσματα που δεν είχαν καταγραφεί. Η πίεση που ήδη υφίσταται το υγειονομικό σύστημα το καθιστά ακόμα πιο ευάλωτο σε επιπλέον νοσηλείες που θα προκύψουν από την «Όμικρον». Επιπλέον, το ποσοστό των νοσηλειών εξακολουθεί να είναι 5-6% των κρουσμάτων το οποίο είναι τριπλάσιο απ’ αυτό των άλλων χωρών που έχουν αρκετό εμβολιασμένο πληθυσμό», τονίζει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μονόδρομος ο εμβολιασμός

Στην έκθεση οι ειδικοί επισημαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερα πραγματικά δεδομένα για να εκτιμηθεί το ακριβές ποσοστό αυτών που θα νοσηλευτούν. Εν τω μεταξύ τα δεδομένα δείχνουν ότι ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση της «Όμικρον».

Έκπληξη, τέλος προκαλεί νέα έρευνα του Αμερικάνικου Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, σύμφωνα με την οποία ο εμβολιασμός προστατεύει και απ΄ άλλες ασθένειες, καθώς εκείνοι που εμβολιάστηκαν με Pfizer ή Moderna διαπιστώθηκε έχουν 1/3 λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν εξ αιτίας άλλων μη covid ασθενειών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ