Mαύρα και άσπρα, φτιαγμένα στο Ηράκλειο από έναν 23χρονο Κρητικό που ακολουθεί πιστά παράδοση στην κατασκευή τους, με μοναδική φινέτσα και μητροπολιτική απεύθυνση, τα κρητικά στιβάνια κάνουν επέλαση στην Αθήνα και από εδώ στη μόδα σε όλο τον κόσμο μέσα από τα Ancient Greek Sandals.
Tρεις μέρες χρειάζονται για να δημιουργηθεί κάθε ένα από στιβάνια, αυστηρά σε μαύρο και άσπρο χρώμα που αυτόν τον χειμώνα έγιναν από τα πιο ποθητά υποδήματα για τις γυναίκες. Στιβαρά, με χαρακτήρα, προσδίδουν δυναμισμό, έχουν μια ελκυστική μινιμαλιστική φόρμα και ταυτόχρονα φορώντας τα ξέρεις ότι φέρουν πάνω τους δημιουργικούς κώδικες αιώνων. Τα συναντήσαμε στην βιτρίνα του flagship των Αncient Greek Sandals στην καρδιά της Αθήνας και ήταν μια όαση στιλ, άποψης και αυθεντικότητας.
Στιβάνια, διαχρονικά και fashion items
«Θαύμαζα τα στιβάνια εδώ και καιρό, πάντα ήθελα να παραγγείλω ένα ζευγάρι» μας λέει η Χριστίνα Μαρτίνη, που μαζί με τον Νικόλα Μίνογλου ίδρυσαν τη διεθνή φίρμα Αncient Greek Sandals. «Είναι πολύ ξεχωριστές μπότες, ο τρόπος κατασκευής τους είναι μοναδικός, το design τους διαχρονικό. Μπορούν να φορεθούν όπως οι μπότες ιππασίας οι οποίες έχουν υιοθετηθεί από τους περισσότερους οίκους μόδας και είναι ένα από τα staples της σύγχρονης γκαρνταρόμπας. Πιστεύω πως τα στιβάνια θα μπορούσαν άνετα να φοριούνται στην πόλη, πάνω από τζιν ή και κάτω από μάξι φούστες. Δεν τα θεωρώ απλά μέρος μιας παραδοσιακής φορεσιάς, αλλά και ένα fashion item στο οποίο μπορείς να επενδύσεις για πολλές σεζόν».
Τη γοητεύει η διαδικασία της κατασκευής τους και λέει ότι δεν έχει κάνει πολλά πράγματα στον σχεδιασμό αφού «τα στιβάνια είναι τέλεια χωρίς σχεδιαστικές παρεμβάσεις. Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι οι πτυχώσεις του δέρματος. Βασίστηκα στο πρώτο δείγμα του τεχνίτη και έκανα κάποιες αλλαγές στις αναλογίες και στα υλικά –χρησιμοποιήσαμε δέρμα από την Ιταλία. Για τις σόλες και το τακούνι προτίμησα δέρμα αντί για λάστιχο» εξηγεί η Χριστίνα Μαρτίνη στο iefimerida.
Mαθαίνοντας την προεδρική φρουρά να φτιάχνει στιβάνια
Η έκπληξη είναι ότι ο κατασκευαστής τους είναι ένας 23χρονος που ζει στο Ηράκλειο της Κρήτης. «Τον λένε Κωστή Τσικνάκη. Εμαθε την τέχνη της κατασκευής στιβανιών από τον παππού του ο οποίος ήταν ο μάστορας της εποχής από το 1949», μου λέει η κυρία Μαρτίνη. «Ενώ πήγαινε ακόμα σχολείο, στον ελεύθερο χρόνο του έφτιαχνε στιβάνια προσπαθώντας να βελτιώνεται συνεχώς. Είχε πάθος με την υποδηματοποιία και ήρθε στην Αθήνα να κάνει σχετικές σπουδές. Οταν ήρθε η στιγμή να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, ενημέρωσε τους ανωτέρους του για το ταλέντο του. Ετσι, μεταφέρθηκε στην προεδρική φρουρά όπου δούλεψε με τους κατασκευαστές τσαρουχιών, μαθαίνοντάς τους την κατασκευή στιβανιών και αυτοί την κατασκευή τσαρουχιών. Ετσι σήμερα υπάρχουν στιβάνια στην Προεδρική Φρουρά με τα δικά του πατρόν» αφηγείται η Χριστίνα Μαρτίνη.
Η διαδικασία κατασκευής στιβανιών έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον: Κόβεται το δέρμα σύμφωνα με τα πατρόν, ράβονται και παράλληλα διαμορφώνονται οι χαρακτηριστικές πτυχώσεις στο ύψος του αστραγάλου. Κατόπιν φορμάρονται και μοντάρονται πάνω στα καλαπόδια και είναι έτοιμα για να μπει η δερμάτινη σόλα και το τακούνι. Μόλις μπει η σόλα και αφού κολληθεί καλά, βγαίνουν τα καλαπόδια για να ραφτεί από κάτω το φοντί με τη σόλα. Σιδερώνονται στο γαμπάλι (καλαπόδι γάμπας) για να αποφευχθεί το ζάρωμα του δέρματος. Επειτα, γυαλίζονται με τον παραδοσιακό τρόπο για να μην υπάρχει ίχνος ατέλειας.
30 ζευγάρια χειροποίητα στιβάνια
Τα στιβάνια των Ancient Greek Sandals έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. «Είναι λίγο πιο θηλυκά, το καλαπόδι είναι λιγότερο στρογγυλό και το κόψιμο πιο slim, έχει πιο στενή εφαρμογή στη γάμπα» εξηγεί η Χριστίνα Μαρτίνη. «Το δέρμα έρχεται από την Ιταλία -είναι μαλακό και ανθεκτικό στη βροχή. Αρχικά κάναμε μαύρο και άσπρο στιβάνι και έχουμε βάλει στο πίσω μέρος το χρυσό νόμισμα με το λογότυπο των Αncient Greek Sandals».
Η τεχνική και η κατασκευή είναι ιδιαίτερα, απαιτούν πολύ χρόνο και εργασία. Ως σήμερα έχουν κατασκευαστεί 30 ζευγάρια που διατίθενται αποκλειστικά στο flagship store της Αθήνας. «Αρχικά σκεφτήκαμε τα στιβάνια ως μια χειμερινή πρόταση του μαγαζιού, αλλά θα εξακολουθήσουμε να τα πουλάμε και το καλοκαίρι έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αυτό το παραδοσιακό ελληνικό υπόδημα και οι επισκέπτες της Αθήνας από όλο τον κόσμο. Παράλληλα ετοιμάζουμε μια συλλογή γύρω από τα στιβάνια που θα διατεθεί και στην χονδρική».
Ρωτώ την Χριστίνα Μαρτίνη πώς θα νιώθει μια γυναίκα που φοράει αυτά τα στιβάνια. «Δυνατή! Μεταμορφώνεται σε μια αμαζόνα της πόλης». Είναι γεγονός ότι η φιλοσοφία και το DNA των Ancient Greek Sandals βασίζεται στη χρήση και αναβίωση παραδοσιακών τεχνικών «έτσι ώστε να κατασκευαστεί κάτι μοντέρνο που να καλύπτει τις ανάγκες του σήμερα».