Προσωπικότητες που διαμορφώνουν αυτή τη στιγμή τη διεθνή αγορά με επιλογές για τον σχεδιασμό, την ηθική μόδα και την προστασία του περιβάλλοντος θα βρεθούν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε ένα συνέδριο για το πιο καυτό θέμα της μόδας. Διευθυντές και δημιουργοί, από το V&A Museum ως τη Saint Martins θα μιλήσουν στο Circular Cultures.
Η έννοια της ηθικής μόδας αποτελεί παγκοσμίως αυτή τη στιγμή το πιο επείγον θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει η συγκεκριμένη βιομηχανία και ταυτόχρονα βέβαια μια τάση που αναπαράγεται και εξαπλώνεται - για πολλούς ίσως μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Το γεγονός είναι ό,τι τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης ως αιχμή και οι οίκοι μόδας και οι δημιουργοί ως πραγματική δύναμη, καλούνται να αντιμετωπίσουν το ζήτημα κατάματα, γενναιόδωρα και ταυτόχρονα να μην κάνουν εκπτώσεις στην ιδέα της δημιουργίας και στην αισθητική.
To σύνθημα της ανακύκλωσης και η ηθική μόδα
Ως τώρα, μια διαφαινόμενη αμηχανία, ή μια περισσή ορμή χωρίς καλά παγιωμένη γνώση και φιλοσοφία διατρέχει τη βιομηχανία της μόδας – οι πρόσφατες εβδομάδες μόδας σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη το μαρτυρούν αυτό. Λίγοι το κάνουν με τον αβίαστο και βιωμένο τρόπο που το κάνει για παράδειγμα η πρωτοπόρος σε θέματα ηθικής μόδας Stella McCartney. Η λογική είναι απλή: νέα, ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά μάς παρέχουν καινούριους τρόπους για να μειώσουμε τα απόβλητα και τη χρήση πρώτων υλών.
Τα ερωτήματα που έχουν σχέση με την εφαρμογή αυτής της λογικής είναι πολλά. Και ακόμα αναζητούν απαντήσεις. Η Αθήνα, στις 27 και 28 Φεβρουαρίου θα γίνει η πρωτεύουσα της ηθικής μόδας και θα κληθεί να δώσει απαντήσεις μέσα από το Circular Cultures που διοργανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο.
Oι πρωτοπόροι της ηθικής μόδας από τη Μεγάλη Βρετανία
Τα ονόματα που έχουν προσκληθεί να μιλήσουν είναι πραγματικά της πρώτης γραμμής -δεν είναι τυχαίο ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι πρωτοπόρος σε ζητήματα ηθικού design και μόδας. Ερευνητές, σχεδιαστές, καθηγητές πανεπιστημίου, καλλιτέχνες, επικοινωνιολόγοι από οργανισμούς, όπως το University of the Arts του Λονδίνου, το Royal College of Art του Λονδίνου, το περίφημο μουσείο V&A του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Brighton, το Συμβούλιο Αποβλήτων και Ανακύκλωσης του Λονδίνου, το European Fashion Heritage Association, την σχολή Central Saint Martins του University of Arts (εκεί μεταξύ άλλων είχαν φοιτήσει ο Αlexander McQueen, η Μαίρη Κατράντζου, η Σοφία Κοκοσολάκη) κ.α..
Την πρώτη μέρα θα εξεταστούν οι πιο σύγχρονες πρακτικές σε οτιδήποτε αφορά την κυκλικότητα, μέσω μιας σειράς ομιλιών, πάνελ συζητήσεων, εκθέσεων και επιδείξεων πρωτοποριακών υλικών και πρακτικών. Τη δεύτερη μέρα, η πρακτική εξάσκηση μέσα από εργαστήρια θα παράσχει πολύτιμη τεχνογνωσία σε ανερχόμενους και καθιερωμένους σχεδιαστές, επιχειρηματίες από τους χώρους του design και της μόδας, επαγγελματίες του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας, καθώς επίσης και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών. Θα γίνει εισαγωγή στον βιώσιμο σχεδιασμό, την καινοτομία και τα νέα υλικά στην κυκλική οικονομία, μέσα από ομιλίες από ειδικούς που θα εξετάσουν τις νέες κατευθύνσεις πάνω στα φυσικά, συνθετικά, και μικτά υλικά, πώς τα αρχεία μάς βοηθούν να δούμε το μέλλον εξετάζοντας προσεκτικά το παρελθόν, νέα μοντέλα δημιουργικών επιχειρήσεων, παραγωγής και κατασκευής, κοινωνικά και επιχειρηματικά μοντέλα, καθώς και ποιες αλλαγές περιμένουν τους σχεδιαστές, τις επιχειρήσεις, τους εκπαιδευτικούς, και τους καταναλωτές, ενώ κινούνται προς τα νέα πλαίσια που θέτει η κυκλική οικονομία.
Το πρόγραμμα ομιλιών θα ακολουθήσει μικρή συγκέντρωση δικτύωσης, καθώς και η έκθεση Tactile Circular Pop Up!, μια μορφή διαδραστικής απτικής εγκατάστασης από υφάσματα και υλικά, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει και να επεξεργαστεί από κοντά τη δουλειά κάποιων από τους ομιλητές του συνεδρίου.
Η έννοια της κυκλικότητας στην ηθική μόδα
Και τις δύο μέρες, η κυκλικότητα προσεγγίζεται μέσα από τρεις διακριτές πτυχές: υλικά, μοντέλα, νοοτροπίες. Τα νέα κυκλικά υλικά θα αλλάξουν τον τρόπο που σχεδιάζουμε, κατασκευάζουμε, χρησιμοποιούμε και διαθέτουμε όλα τα αγαθά. Στην πρώτη ενότητα, οι ομιλητές θα διερευνήσουν νέα βιομηχανικά και παραγωγικά συστήματα, από συνθετικά και καινούρια φυσικά υλικά, καθώς και κάποια «περίεργα μείγματα» που ανατρέπουν τα καθιερωμένα. Η γκαρνταρόμπα μας προσεχώς μπορεί να περιλαμβάνει ρούχα φτιαγμένα με υλικά από απόβλητα οργανικά ή από τον ωκεανό και τις παραλίες.
Τα κυκλικά υλικά θα αποτελέσουν μέρος ή ακόμα και θα κατευθύνουν νέα πολιτιστικά και ιστορικά μοντέλα. Πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε κυκλικά συστήματα για υπηρεσίες, επιχειρήσεις, δίκτυα και κοινότητες; Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε νέους τρόπους κατανάλωσης και ρηξικέλευθα επιχειρηματικά μοντέλα; Τι είδους χώρους θα χρειαστούμε για να βοηθήσουμε αυτή τη δημιουργικότητα να ανθίσει;
Στην ενότητα για τις νοοτροπίες, οι ομιλητές θα διερευνήσουν διαφορετικά συστήματα αξιών. Μπορούμε να σχεδιάσουμε μελλοντικές συμπεριφορές; Ποια εργαλεία και βιώματα θα ενισχύσουν και θα υποστηρίξουν την αλλαγή νοοτροπίας; Οι ομιλητές θα παρουσιάσουν σχεδιαστικές προσεγγίσεις ως προς τα απόβλητα, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν την αντίληψή μας για το τι θα έχει αξία μελλοντικά. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστεί η έκθεση “Earth Chronicles”, μια σειρά βίντεο από τη συλλογή του PCAI σε επιμέλεια της Κίκας Κυριακάκου, Artistic Director, PCAI Residency.