Νέος σεισμός 4,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αμοργό, ο δεύτερος αυτού του μεγέθους που καταγράφεται σήμερα ανοιχτά του νησιού.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 14:17, 18 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού, με εστιακό βάθος 10,9 χιλιομέτρων.
Οι σεισμογράφοι είχαν καταγράψει σεισμική δόνηση 4,9 Ρίχτερ στις 11:29. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 25 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού σε βάθος 16,4 χλμ., σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Συνεχείς σεισμικές δονήσεις σε Σαντορίνη και Αμοργό
Συνεχείς είναι οι σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Μέσα σε λίγα λεπτά, από τις 9:36 έως τις 10:26, καταγράφηκαν πέντε σεισμικές δονήσεις μεγέθους άνω των 4 βαθμών, με μεγαλύτερη αυτή στις 10:26 με μέγεθος 4,7 Ρίχτερ και επίκεντρο 20 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν, επίσης, δεκάδες σεισμικές δονήσεις, με σημαντικότερη αυτή που σημειώθηκε στη 01:54, μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 23 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
«Η ακολουθία που είναι σε εξέλιξη βόρεια της Σαντορίνης έχει τεκτονική προέλευση, ξεκίνησε από ηφαιστειακή διέγερση, η οποία ξεκίνησε 2 Αυγούστου 2024 με μια αργή διαστολή του ηφαιστείου. Υπάρχει σε εξέλιξη μια σεισμοηφαιστειακή κρίση στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα Θήρας-Κολούμπο, η οποία παρακολουθείται, και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τα πιθανά σενάρια», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς.