Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Σαντορίνης μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στη θαλάσσια περιοχή του νησιού.
Η αγωνία και ο φόβος κυριαρχούν, καθώς δεκάδες σεισμοί σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες, μερικοί εξ αυτών μεγαλύτεροι των 4 Ρίχτερ, ενώ, παράλληλα, πριν λίγη ώρα ήχησε το 112 στους κατοίκους της Σαντορίνης, προειδοποιώντας τους ότι απαγορεύεται η πρόσβαση σε τρεις περιοχές του νησιού -και συγκεκριμένα σε Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών- λόγω φόβου κατολισθήσεων.
Ένα νεότερο 112 στους κατοίκους Ίου, Αμοργού, Σαντορίνης και Ανάφης ενημέρωνε τους κατοίκους και τους επισκέπτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα, λόγω των συνεχών σεισμών.
Οι κάτοικοι έχουν χάσει τον ύπνο τους τις τελευταίες ημέρες, καθώς σημειώνονται σεισμοί περίπου ανά 10-20 λεπτά, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας, εντείνοντας έτσι τον φόβο και την ανησυχία.
Έβαλαν έξτρα αεροπορικές πτήσεις από τη Σαντορίνη
Έτσι, παρότι δεν έχει δοθεί σχετική οδηγία, και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, που βρίσκεται στη Σαντορίνη, ανέφερε πως βρίσκει κάπως υπερβολικό να φεύγει κάποιος από το νησί, το πρωί της Δευτέρας περίπου 200 άτομα από τη Σαντορίνη κατέφθασαν με το πλοίο της γραμμής στον Πειραιά, ενώ και τα επόμενα δρομολόγια των πλοίων αναμένεται να είναι γεμάτα με κατοίκους του νησιού.
Παράλληλα, αρκετοί είναι αυτοί που έκλεισαν το πρώτο αεροπλάνο για να φτάσουν στην Αθήνα, καθώς οι αεροπορικές πτήσεις είναι γεμάτες. Για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των κατοίκων να φύγουν από το νησί, η AEGEAN ανακοίνωσε σήμερα ότι προσθέτει τρεις έξτρα πτήσεις από και προς τη Σαντορίνη με κατεύθυνση την Αθήνα για σήμερα και αύριο. Η προσθήκη των επιπλέων πτήσεων έγινε σε συνέχεια του αιτήματος του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ κι άλλες εταιρείες έβαλαν πρόσθετα δρομολόγια.
Να σημειωθεί βέβαια ότι, από την αντίθετη πλευρά, τουρίστες, που προφανώς είχαν προγραμματίσει πριν από μήνες τις διακοπές τους στη Σαντορίνη, απτόητοι, κατέφθασαν σήμερα με την πρωινή πτήση στο νησί (δείτε και σχετικά βίντεο εδώ).
Ουρές στα ταξιδιωτικά πρακτορεία
Η ανησυχία των κατοίκων και των εργαζομένων στο νησί για τη σεισμική δραστηριότητα, που είναι αρκετά έντονη στα βορειοανατολικά της Σαντορίνης, είναι τέτοια, που έχουν σχηματίσει ουρές στα ταξιδιωτικά πρακτορεία ώστε να βγάλουν εισιτήρια για να φύγουν από το νησί.
«Κάθε ένα λεπτό γίνονται σεισμοί» λέει κάτοικος του νησιού
Την ίδια ώρα, κάποιοι επέλεξαν να περάσουν τη νύχτα τους στο αυτοκίνητό τους.
Χαρακτηριστική η περίπτωση της κυρίας Ελένη Ρούσσου, κατοίκου της Σαντορίνης, η οποία μίλησε στο iefimerida.gr για την κατάσταση που βιώνει τις τελευταίες ημέρες λόγω της σεισμικής δραστηριότητας. Η ίδια αμφιταλαντεύεται για το αν θα πρέπει να φύγει ή όχι από το νησί. «Το σκέφτομαι πολύ σοβαρά πραγματικά να φύγω, διότι ο τελευταίος σεισμός ήταν λίγο δυνατός και όντως έχουμε τρομάξει λιγάκι», ανέφερε αρχικά η γυναίκα.
Για το αν έχει βιώσει κάτι παρόμοιο, η κ. Ρούσσου τόνισε: «Εγώ εργάζομαι και ζω εδώ τα τελευταία 30 χρόνια, δεν έχω ξανανιώσει αυτή τη σεισμική διέγερση. Κάθε ένα λεπτό γίνονται σεισμοί, δεν μπορούμε ούτε τη νύχτα να ηρεμήσουμε. Το βράδυ κοιμήθηκα στο γκαράζ, μέσα στο αυτοκίνητο».
Λέκκας: Υπερβολικές οι κινήσεις να φεύγουν από το νησί
Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας το πρωί στο Action 24, ανέφερε ότι βρίσκει υπερβολικό να φύγει κάποιος από το νησί, λέγοντας ότι ωστόσο ότι υπάρχουν άνθρωποι που απλώς δεν αντέχουν τους σεισμούς.
«Και θεωρώ υπερβολικές τις κινήσεις των κατοίκων αλλά και των εργαζομένων να φεύγουν από το νησί. Βεβαίως, αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιοι έχουν κάποιο πρόβλημα με τους σεισμούς, σε αυτούς δεν μπορούμε να κάνουν κάτι. Πάντως, αυτό το κλίμα που περιγράφουν, δεν ξέρω αν ισχύει, της ομαδικής φυγής, δεν νομίζω ότι έχει κάποια βάση, κάποιον τεκμηριωμένο λόγο για να γίνει αυτή η διαδικασία».
Στη σημείωση των δημοσιογράφων ότι το Bluestar που ήρθε τη νύχτα πήρε καμιά 200αριά άτομα, ο κ. Λέκκας σημείωσε: «Δεν είναι πάρα πολλοί, μπορεί να μην είναι το συνηθισμένο, αλλά δεν υπάρχει ομαδική φυγή, αυτό δεν ισχύει».
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ο καθηγητής, που βρίσκεται από χθες στη Σαντορίνη, σημείωσε: «Η επιτροπή που συνεδριάζει σήμερα θα εισηγηθεί στους αρμόδιους φορείς τι πρέπει να γίνει με τα σχολεία».
Για το τι πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι στη Σαντορίνη, ο κ. Λέκκας ανέφερε:
«Αν ο κάθε κάτοικος ακολουθήσει τις οδηγίες του ΟΑΣΘ, της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, θεωρώ ότι δεν κινδυνεύει στη Σαντορίνη. Αυτό πρέπει να το διαβεβαιώσω, δεν υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους της περιοχής αν ακολουθούν αυτές τις οδηγίες, τις απλές οδηγίες που υπάρχουν: Να μην είμαστε σε παλιά ερειπωμένα σπίτια, να μην καθόμαστε στο χείλος της Καλντέρας, όταν αισθανθούμε κάποιον σεισμό να απομακρυνθούμε από τον παράκτιο χώρο, αυτές είναι οι βασικές οδηγίες».
«Έχουμε τονίσει ότι δεν πρέπει να παραμένουμε στις περιοχές στις οποίες θα μπορούν να εκδηλωθούν κατολισθήσεις, αυτή είναι πάγια οδηγία. Είναι λίγοι οι κάτοικοι που είναι πάνω στην Καλντέρα, τα περισσότερα είναι τουριστικές κατασκευές. Νομίζω ότι ο κάθε κάτοικος μπορεί να εκτιμήσει τον κίνδυνο και να απομακρυνθεί από έναν ογκόλιθο που είναι πάνω από το σπίτι του ή όταν είναι σε μια περιοχή με αυξημένη κλίση. Νομίζω περιγράψαμε πολύ καλά πώς μπορεί να προφυλαχθεί κάποιος εδώ στη Σαντορίνη αυτή την περίοδο για να μην κινδυνεύει».
Συνεδριάζουν οι αρμόδιες επιτροπές
Εν τω μεταξύ, αυτή την ώρα συνεδριάζουν οι αρμόδιες επιτροπές για τους σεισμούς όπου αναμένεται να αποφασίσουν τι θα γίνει με τα σχολεία και αν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα.
Μπαράζ σεισμών άνω των 4 Ρίχτερ
Παράλληλα, και σήμερα το πρωί συνεχίστηκε το μπαράζ σεισμών άνω των 4 Ρίχτερ. Κανένας σεισμός πάντως δεν ξεπέρασε τους 5 βαθμούς.