Σαμπάνιες, γλυκά κρασιά, Μαυροδάφνες, Vinsanto, αλλά και Moscato d’Asti και Asti Spumante στα ποτήρια μας.
Δεκάδες ελληνικές και ξένες οινοποιίες θα παρουσιάσουν κάθε είδους αφρώδη και γλυκά κρασιά, ιδιαίτερης νοστιμιάς (!) επιλέγοντας εκείνα που θα μάς συντροφεύσουν τις ημέρες των γιορτών.
Η Ελλάδα είναι διεθνώς γνωστή για τα, λόγω κλίματος και παράδοσης, εξαιρετικά γλυκά κρασιά που παράγει, όπως η Μαυροδάφνη από την Πάτρα, το Vinsanto από τη Σαντορίνη, η Μαλβάζια και, βέβαια, τα διάφορα Μοσχάτα από τη Σάμο, τη Λήμνο, τη Ρόδο, το Ρίο και αλλού. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και μία αντίστοιχη ανάπτυξη στην παραγωγή αφρωδών οίνων από διάφορες περιοχές της χώρας, που έρχονται να συμπληρώσουν ήδη γνωστές ετικέτες από τη Ρόδο, τη Ζίτσα, το Αμύνταιο και την Αρκαδία.
200 αφρώδη και γλυκά κρασιά μάς περιμένουν στο ΚΠΙΣΝ
H «Αφρός και Νέκταρ» , η καθιερωμένη έκθεση-ραντεβού των οινόφιλων, είναι μία εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά σε δύο κατηγορίες ελληνικών και ξένων οίνων, τους αφρώδεις και τους γλυκούς. Τις κατηγορίες των κρασιών που συνηθίζεται να καταναλώνονται πριν και μετά από ένα καλό φαγητό.
Η εκδήλωση «Αφρός και Νέκταρ» διοργανώνεται για 4η χρονιά την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και ώρες 12:00-20:30 (χωρισμένη σε δύο χρονικές περιόδους, 12:00-16:00 και 16:30-20:30, για λιγότερο συνωστισμό και πιο άνετες γευστικές δοκιμές). Το ραντεβού είναι στο Φάρο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με πανοραμική θέα σε όλη την Αθήνα.
Η «Αφρός και Νέκταρ» αποτελεί μοναδικό ραντεβού των οινόφιλων με τις μαγευτικές φυσαλίδες των αφρωδών και τη βελούδινη ζεστασιά των γλυκών κρασιών. Περισσότερα από 200 αφρώδη και γλυκά κρασιά, ελληνικά και ξένα, θα είναι διαθέσιμα προς γευστική δοκιμή στην εκδήλωση γευσιγνωσίας την Κυριακή στο ΚΠΙΣΝ.
Προδόρπιοι και επιδόρπιοι οίνοι
Η εκδήλωση «Αφρός & Νέκταρ» αφορά αποκλειστικά αφρώδη και γλυκά κρασιά, δηλαδή δύο κορυφαίες κατηγορίες κρασιού που ιδανικά καθορίζουν την αρχή και το τέλος ενός δείπνου, προδόρπιοι και επιδόρπιοι οίνοι. Όχι τυχαία, διεξάγεται λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, περίοδος που οι οινόφιλοι καταναλωτές παραδοσιακά στρέφονται προς αυτά.
Σαμπάνια και γλυκά κρασιά
Ανάμεσα στους αφρώδεις οίνους ξεχωριστό ρόλο είχε και διατηρεί η σαμπάνια, ο γαλλικός αφρώδης οίνος αποκλειστικά από την περιοχή της Καμπανίας (Champagne), που παραμένει η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα των οινικών φυσαλίδων.
Δεν μπορεί, ωστόσο, να μην σημειωθεί πως οι ελληνικοί αφρώδεις οίνοι συνεχίζουν εδώ και χρόνια να βρίσκονται σε άνθιση. Ενώ στα γλυκά κρασιά η Ελλάδα παίζει σε παγκόσμια κλάση, αυτά καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της κατηγορίας «επιδόρπιοι οίνοι», αλλά σε αυτήν εντάσσονται και τα ενισχυμένα κρασιά, τα οποία δεν είναι απαραιτήτως γλυκά.
Ο σκοπός της «Αφρός & Νέκταρ»
- Να δοκιμαστούν σαμπάνιες και άλλοι αφρώδεις οίνοι, καθώς και επιδόρπια κρασιά (γλυκά και ενισχυμένα) λίγο πριν την περίοδο που η κατανάλωσή τους κορυφώνεται (εορτές Χριστουγέννων), ώστε να επιλεγούν ετικέτες που θα καταναλωθούν κατά τη διάρκειά της και
- Να μυηθεί το οινόφιλο κοινό στην κατανάλωση αφρωδών και επιδόρπιων οίνων όλο το χρόνο, χωρίς ή με φαγητό, πριν ή και μετά από αυτό, δηλαδή σε κάθε περίπτωση και όχι απαραίτητα με αφορμή κάποιο ιδιαίτερο γεγονός ή συγκεκριμένη συνοδεία.
Moscato d’Asti και Asti Spumante
Φέτος, τιμώμενη περιοχή της εκδήλωσης είναι το Asti της βόρειας Ιταλίας, πατρίδα των περίφημων κρασιών Moscato d’Asti και Asti Spumante. Τα ημιαφρώδη κρασιά Moscato d’Asti παράγονται στις γραφικές λοφοπλαγιές της επαρχίας Άστι του Πιεμόντε από την αρωματική ποικιλία αμπέλου μοσχάτο λευκό. Είναι τόσο δημοφιλή στην Ελλάδα που είμαστε πλέον η 3η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο για τα συγκεκριμένα κρασιά.
Οι επισκέπτες της «Αφρός & Νέκταρ» θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και ετικέτες που δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας στο περίπτερο του Consorzio per la Tutela dell'Asti DOCG, δηλαδή της διεπαγγελματικής οργάνωσης οίνων ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης «Asti», που θα έχει επίσημη παρουσία στην «Αφρός & Νέκταρ».
Πέρα από τα ελληνικά και ξένα κρασιά των εκθετών της «Αφρός & Νέκταρ» καθώς και εκείνων της τιμώμενης περιοχής, οι επισκέπτες της εκδήλωσης θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουν και 60 γλυκά και αφρώδη κρασιά από διάφορες χώρες του κόσμου, κρασιά που διακρίθηκαν στον πρόσφατο διεθνή διαγωνισμό οίνων Concours Mondial de Bruxelles και που δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας.
Ο Concours Mondial de Bruxelles είναι ένας από τους κορυφαίους και μεγαλύτερους διαγωνισμούς του κόσμου. Τον εν λόγω διαγωνισμό αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα η εταιρεία Vinetum, διοργανώτρια της εκδήλωσης.
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος/ Φάρος / 24 Νοεμβρίου 12:00-20:30