Με τα έντονα γεωμετρικά σχήματα που χαρακτηρίζουν το design του και μια πρωτότυπη διάταξη σαν σπιράλ, το μοντέρνο υπόσκαφο κτίσμα που θα φιλοξενήσει ένα ξενοδοχείο στον Ορνό της Μυκόνου, κάνει το γύρο του κόσμου.
H Μύκονος αφού έγινε πεδίο πειραματισμού και και πρωτοπορίας στη διασκέδαση, τη γαστρονομία και τον τουρισμό, έχει αρχίσει να γίνεται ο καμβάς και για μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που παίζει με παραδοσιακές φόρμες και διαχρονικά υλικά, τα οποία απαντώνται στις Κυκλάδες, αλλά με έναν πιο σύγχρονο και φουτουριστικό τρόπο που δεν στερείται ούτε χιούμορ ούτε οράματος. Με μια δημιουργική ματιά, μακριά από τις αγκυλώσεις μιας στείρας μιμητικής παραδοσιακής ματιάς στη δόμηση, οι γλυπτές καμπύλες της αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής αποκτούν φουτουριστικό χαρακτήρα σε δημιουργίες που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει μια αρχιτεκτονική οπτική που διαταράσσει το φυσικό περιβάλλον. Αντιθέτως, σημαίνει κτίσματα που υπακούν στο παρόν σεβόμενα τις σύγχρονες ανάγκες των ενοίκων τους για ιδιωτικότητα και άνεση, που κοιτούν στο μέλλον, αλλά με έναν σεβασμό στο παρελθόν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτή η ιδιαίτερη δημιουργία του αρχιτεκτονικού γραφείου gnb architects. Το έργο «Curved Line Residence» του αρχιτεκτονικού γραφείου gnb architects που αποτελεί μια πολυσυζητημένη διεθνώς πρόταση για τη φιλοξενία στη Μύκονο, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε το κτίσμα να εναρμονίζεται μεν μέσα στις κυκλαδίτικες ξερολιθιές, σε μια άγονη πλαγιά στον Ορνό, αλλά παράλληλα να κάνει ένα δυνατό statement.
Μια ελικοειδής πρόσοψη σαν σπιράλ
Χρησιμοποιώντας το τέχνασμα μιας ελικοειδούς γραμμής από σκυρόδεμα που είναι βαμμένο λευκό, οι αρχιτέκτονες δημιουργούν μια εντυπωσιακή πρόσοψη σε ένα υπόσκαφο συγκρότημα που αποτελείται από πολυτελείς σουίτες. Αν δει κανείς το σχέδιο είτε από την όψη είτε από την κάτοψη, θα διακρίνει ένα φουτουριστικό λευκό σπιράλ, το οποίο δημιουργεί μικρές καμπύλες που φιλοξενούν τις βεράντες και τον πριβέ περιβάλλοντα χώρο σε μια ενιαία πισίνα. Έτσι, με αυτό το δημιουργικό τέχνασμα, οι διαφορετικές, αυτόνομες σουίτες αν και βρίσκονται πλάι πλάι, απομονώνονται πλήρως, προσφέροντας στους ενοίκους του ξενοδοχείου μια απολαυστική αίσθηση ηρεμίας, γαλήνης και ιδιωτικότητας.
Αυτό το σπιράλ παράλληλα λειτουργεί ως αρχιτεκτονικό statement σε μια κατά τ' άλλα πολύ λιτή υπόσκαφη κατασκευή που βυθίζεται μέσα στην άγονη γη και γίνεται μέρος της. Με αυτόν τον τρόπο οι αρχιτέκτονες παίζουν με την εντυπωσιακή πρόσοψη, αφήνοντας στο υπόλοιπο οικόπεδο τον πρώτο λόγο στην άγρια φυσική ομορφιά που χαρακτηρίζει το νησί.
«Η μεταγραφή των χαρακτηριστικών μορφών της μυκονιάτικης αρχιτεκτονικής σε συνδυασμό με τον σεβασμό στη φυσική κληρονομιά του νησιού, αποτελούν το κλειδί μιας σύγχρονης κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Το έργο «Curved Line Residence» αποτελεί προϊόν των παραπάνω αντιλήψεων», μάς εξηγεί η ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου gnb architects.
Υπόσκαφη αρχιτεκτονική με τριγωνικούς μοντέρνους φωταγωγούς
Ο σχεδιασμός, ακολουθώντας τις ιδιαιτερότητες ενός επικλινούς οικοπέδου που βρίσκεται πιο ψηλά από τον οικισμό του Ορνού, έχοντας μια μοναδική θέα στο Αιγαίο πέλαγος, προσφέρεται για την εφαρμογή μιας υπόσκαφης φιλοσοφίας που σέβεται το περιβάλλον και εξασφαλίζει μια βιώσιμη διαβίωση σε συνθήκες φυσικής δροσιάς.
«Σε επικλινές γήπεδο με υφιστάμενα κτίσματα προτείνεται η κατοίκιση κάτω από το έδαφος, πίσω από μια καμπύλη μονοκονδυλιά, με θέα τον οικισμό του Ορνού και το Αιγαίο. Η μονοκονδυλιά καμπυλώνει διαμορφώνοντας εσοχές πλήρους ιδιωτικότητας για τους επισκέπτες και εξοχές (πλοκάμια) στον άξονα τις θέας που περικλείονται από υγρό στοιχείο», εξηγούν οι αρχιτέκτονες του γραφείου gnb architects.
Στο εσωτερικό, εκτός από τα μεγάλα ανοίγματα στην πρόσοψη, το φυσικό φως εισέρχεται άπλετο στις υπόσκαφες κατοικίες, μέσω μιας σειράς από «φωταγωγούς καμπύλης μορφολογίας», που αν τους δει κανείς από ψηλά κάνουν το οικόπεδο να μοιάζει με έναν κήπο γεμάτο μοντέρνα γλυπτά σαν γεωμετρικά σχήματα: τρίγωνα που άλλοτε λειτουργούν ως αγωγοί φωτός και άλλοτε ως είσοδοι με σκάλες που βυθίζονται μέσα στη γη, οδηγώντας στα πιο πίσω δωμάτια των σουιτών.
Τέλος, η επιλογή όλων των υλικών έχει γίνει με έναν βασικό γνώμονα: το έργο να συνομιλεί με το περιβάλλον του, αλλά και με την παράδοση που χαρακτηρίζει την κυρίαρχη μορφή κυκλαδίτικης δόμησης.
«Βασικό υλικό το σκυρόδεμα με τελική επιφάνεια από αδρό επίχρισμα λευκής απόχρωσης, ως μια αναφορά στον τόπο, ο επεξεργασμένος βράχος και το χυτό βοτσαλωτό δάπεδο στους υπαίθριους χώρους», εξηγεί η ομάδα των gnb architect.
Το «Curved Line Residence», αν και είναι ένα εν εξελίξει έργο που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της υλοποίησης, έχει ήδη δημοσιευθεί στον ξένο Τύπο, κλέβοντας τις εντυπώσεις και προκαλώντας τον ενδιαφέρον του κοινού στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως μια βιώσιμη αρχιτεκτονική πρόταση για υπόσκαφη διαβίωση, μπορεί να έχει φουτουριστικό χαρακτήρα χάρη σε μια εντυπωσιακή πρόσοψη.
Info: gnb-architects.com
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Ένα σπίτι απόμερο σαν φάρος μέσα στην καρδιά του Αιγαίου -Minimal design στoν γκρεμό, στη μέση του πουθενά
- Στη Μύκονο φτιάχνουν ξενοδοχείο σε σχήμα φάλαινας! Φουτουριστικές καμπύλες, αναπάντεχη αρχιτεκτονική
- To πολύχρωμο σπίτι-ατελιέ της ντιζάινερ Camille Walala έχει βγει από κόμικ -Μοιάζει σαν να είναι φτιαγμένο από Lego