Έντεκα δυνατές επιλογές ξένης λογοτεχνίας και ένα σημαντικό non fiction βιβλίο που αξίζει την προσοχή μας.
Μπορεί το φθινόπωρο να ήρθε, τα σχολεία να άνοιξαν, όμως η τριλογία «θάλασσα, σεζ λονγκ, βιβλίο» ακόμα αποτελεί την καλύτερη ιδέα για τα weekends αυτής της μεταβατικής περιόδου. Το iefimerida ξεχωρίζει από την πλούσια, πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή τους πιο δυνατούς τίτλους που θα μας φτιάξουν τη μέρα με την υπέροχη γραφή ή τη συναρπαστική πλοκή τους και θα μας συντροφεύσουν στην παραλία -στα τελευταία μπάνια του φετινού καλοκαιριού-, στα café, στον κήπο ή στη βεράντα, στον καναπέ ή στο κρεβάτι μας λίγο πριν κοιμηθούμε.
Σας προτείνουμε λογοτεχνικά βιβλία -μυθιστορήματα, διηγήματα και νουβέλες- από top συγγραφείς, σύγχρονους και κλασικούς, φημισμένους και πρωτοεμφανιζόμενους, τα οποία έχουν συζητηθεί πολύ από τους βιβλιόφιλους στα social media, τα book blogs και τις πιο ενημερωμένες λέσχες ανάγνωσης. Παράλληλα, επιλέξαμε και ένα σημαντικό ιστορικό βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά και αποτελεί μια σημαντική άφιξη για τους λάτρεις των non fiction βιβλίων.
Το αίνιγμα του δωματίου 622, Ζοέλ Ντικέρ, εκδ. Πατάκη
Ο Ζοέλ Ντικέρ, αυτός ο «κολασμένος» συγγραφέας-φαινόμενο που έκανε τους πάντες να παραμιλούν με το page turner μυθιστόρημά του «Η αλήθεια για την υπόθεση Χάρυ Κέμπερτ», επιστρέφει με μια συναρπαστική ιστορία μυστηρίου καθηλώνοντας για μία ακόμη φορά το φανατικό κοινό του. Ο νεαρός Ελβετός σε αυτό το βιβλίο εξιστορεί την περιπέτεια ενός φημισμένου συγγραφέα που πάει διακοπές σε ένα ξενοδοχείο των ελβετικών Άλπεων και μπλέκει σε μια παλιά υπόθεση δολοφονίας που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ. Τι κρύβεται πίσω από τις κλειστές πόρτες του δωματίου 622; Ένα επικίνδυνο ερωτικό τρίγωνο, ίντριγκες και παιχνίδια εξουσίας που σπάνε την εικόνα που πιθανόν έχουμε για την αποστειρωμένη Γενεύη.
Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νεκρών, Όλγκα Τοκάρτσουκ, εκδ. Καστανιώτη
Το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2018 μάς σύστησε μια σπουδαία συγγραφέα, η οποία έχει τόσο ιδιαίτερη φωνή που είναι αδύνατον να διαβάσεις βιβλίο της και να μη θυμάσαι για καιρό τις ιστορίες της, αλλά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει να τις αφηγηθεί. Σε αυτό το μυθιστόρημα η Πολωνή Όλγκα Τοκάρτσουκ αφηγείται την ιστορία μιας μοναχικής γυναίκας η οποία αγαπά την αστρολογία και την ποίηση του Μπλέικ, αλλά που οι περισσότεροι θεωρούν εκκεντρική, αφού προτιμά τα ζώα από τους ανθρώπους. Όταν αρχίζει να μαστίζει την Κοιλάδα του Κλότζκο -στην οποία η Γιανίδα Ντουσέικο ζει- ένας κύκλος φόνων με θύματα κυνηγούς, η γυναίκα μπλέκεται σε μια ιστορία μυστηρίου που μέσα από την αφηγηματική δεινότητα της νομπελίστριας συγγραφέα παίρνει φιλοσοφικές και μεταφυσικές διαστάσεις.
Κυριακή της Μητέρας, Γκράχαμ Σουίφτ, εκδ. Μίνωας
Ο βραβευμένος με Booker Βρετανός συγγραφέας επιστρέφει με μια σύντομη αλλά περιεκτική νουβέλα, η οποία μας ταξιδεύει στην Αγγλία του Μεσοπολέμου. Είναι η εποχή που η λάμψη της αριστοκρατικής τάξης της αγγλικής υπαίθρου, με τις ζοφερές αλλά δεσποτικές επαύλεις τύπου Downton Abbey, αρχίζει να ξεφτίζει. Όλο και περισσότερες δυναστείες πλέον παρακμάζουν και οδηγούνται στο χείλος της καταστροφής, χάνοντας την οικονομική τους αυτάρκεια σε έναν κόσμο που αλλάζει με γοργούς ρυθμούς. Οι αριστοκράτες αδυνατούν να συντηρήσουν τις επαύλεις τους, οι νέοι των τριγύρω χωριών δεν θέλουν να είναι πια υπηρέτες αλλά εργάτες στην αστική βιομηχανία ή υπάλληλοι γραφείου του αναδυόμενου τριτογενούς τομέα υπηρεσιών, που αρχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή των οικονομικών δεδομένων και θα πρωτοστατήσει στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Σε αυτό το μεταβατικό σκηνικό ο Σουίφτ αφηγείται μια ιστορία αγάπης μεταξύ μιας καμαριέρας και του πλούσιου νεαρού κληρονόμου ενός γειτονικού κτήματος. Το βιβλίο έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο με την Ολίβια Κόλμαν και τον Κόλιν Φερθ.
Το άλλο όνομα – Επταλογία Ι-ΙΙ, Jon Fosse, εκδ. Gutenberg
Ο Γιον Φόσε δεν είναι ένας τυχαίος άνδρας. Θεωρείται η σημαντικότερη προσωπικότητα που διαθέτει η Νορβηγία στον χώρο του πολιτισμού και γι' αυτό άλλωστε ζει στην κατοικία Grotten του 19ου αιώνα, την οποία παραχωρεί τιμητικά ο βασιλιάς σε προσωπικότητες με ειδικό βάρος. Σε αυτό το μυθιστόρημα, που περιλαμβάνει τον πρώτο και δεύτερο τόμο μιας επταλογίας, ο συγγραφέας εστιάζει στην καθημερινότητα ενός ηλικιωμένου ζωγράφου, του Άσλε, που μετά τον θάνατο της γυναίκας του ζει αποτραβηγμένος στην εξοχή. Μόνη του ανθρώπινη επαφή ένας αλκοολικός συνονόματός του ζωγράφος, με τον οποίο συζητάει για τη ζωή, την Τέχνη, τον έρωτα, τον θάνατο, τον Θεό.
Μαγεμένος Απρίλης, Elizabeth von Arnim, εκδ. Ποταμός
Οι εκδόσεις Ποταμός τιμούν τη Βρετανίδα συγγραφέα των αρχών του περασμένου αιώνα, Ελίζαμπεθ φον Άρνιμ, με μια καλαίσθητη έκδοση του μυθιστορήματος «Μαγεμένος Απρίλης», που στο εξώφυλλό της έχει έναν συγκλονιστικό πίνακα του Εντουάρ Βιγιάρ. Στο βιβλίο αυτό, το οποίο θεωρείται ένα από τα πρώιμα επαναστατικά έργα με φεμινιστική ματιά, παρακολουθούμε την «απόδραση» τεσσάρων εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους Αγγλίδων από το σκυθρωπό Λονδίνο, με προορισμό την ηλιόλουστη Ιταλία. Η διαμονή τους σε ένα μεσαιωνικό κάστρο στα ιταλικά παράλια θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τη ζωή, τον εαυτό τους και τη θέση τους στον κόσμο.
Επουλωμένες καρδιές, Μαξ Μπλέχερ, εκδ. Loggia
Το σπουδαίο εκδοτικό εγχείρημα του Νίκου Κουφάκη, με τις καλαίσθητες εκδόσεις Loggia, που σκοπός τους είναι να συστήσουν στο ελληνικό κοινό σημαντικούς συγγραφείς οι οποίοι εμφανίζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά γράμματα, εμπλουτίζεται με ένα ακόμα έργο του Μαξ Μπλέχερ, του αποκαλούμενου «Κάφκα της Ρουμανίας». Ο Μπλέχερ, παρά το νεαρό της ηλικίας του (πέθανε από φυματίωση στα 29 του χρόνια), διέθετε μια ώριμη, διαυγή ματιά που τον καθιστούσε ισότιμο συνομιλητή θρυλικών συγγραφέων και διανοητών όπως ο Μπρετόν, ο Ζιντ και ο Χάιντεγκερ, με τους οποίους διατηρούσε πλούσια αλληλογραφία. Στο μυθιστόρημα «Επουλωμένες καρδιές», το δεύτερο μέρος της τριλογίας του μετά το «Περιστατικά στο εγγύς μέλλον», παρακολουθούμε την πορεία, τις σκέψεις, τις διανοητικές και ψυχικές διεργασίες στο μυαλό του Εμμανουήλ -του alter ego του Μπλέχερ-, ενός συγγραφέα που πάσχει από φυματίωση και οδηγείται για θεραπεία σε ένα σανατόριο στις ακτές της Βόρειας Γαλλίας.
Ο ψαράς, Τζον Λάνγκαν, εκδ. Αίολος
Γεννημένος το 1969, ο Αμερικανός Τζον Λάνγκαν έχει γράψει ένα μυθιστόρημα τρόμου εμπνευσμένο από τη ζοφερή ατμόσφαιρα στα έργα του Χένρι Τζέιμς, του Κάρολου Ντίκενς και του Πίτερ Στράουμπ. Στον φημισμένο «Ψαρά» ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία δύο ανδρών που η κοινή αγάπη τους για το ψάρεμα τους οδηγεί σε έναν χείμαρρο που τον στοιχειώνουν δυσοίωνες ιστορίες και δεισιδαιμονίες. Η θλίψη την οποία κουβαλούν και προσπαθούν να ξορκίσουν με τη γαλήνη που τους προσφέρει το ψάρεμα θα τους φέρει αντιμέτωπους με μια μυστηριώδη μορφή, τον Ψαρά, αλλά και ένα μυστικό που ίσως θα μπορούσε να τους λυτρώσει από τον πόνο που νιώθουν εξαιτίας της απώλειας των πιο αγαπημένων τους προσώπων.
Όταν παύουμε να καταλαβαίνουμε τον κόσμο, Μπενχαμίν Λαμπατούτ, εκδ. Δώμα
Αυτό είναι ίσως το πιο αλλόκοτο και παράλληλα το πιο ενδιαφέρον βιβλίο που κυκλοφόρησε αυτό το καλοκαίρι. Ο γεννημένος το 1980 συγγραφέας του, ένας λογοτεχνικός δυναμίτης από τη Λατινική Αμερική, ο οποίος με αυτό το μυθιστόρημα ήταν φιναλίστ για το βραβείο Booker του 2021, παντρεύει με συναρπαστικό τρόπο την επιστήμη με τη λογοτεχνία, μυώντας μας στον εξωφρενικό κόσμο της κβαντικής φυσικής. Δοκίμιο, μυθοπλασία, βιογραφία γίνονται ένα «κατακίτρινο» κοκτέιλ που μεθά τον αναγνώστη, τόσο που πιθανόν να δει τη γάτα του Σρέντινγκερ διπλή, τριπλή και... τετραπλή.
Ουγκέτσου Μονογκατάρι – Ιστορίες της Σελήνης μετά τη βροχή, Ueda Akinari, εκδ. Άγρα
Μπορεί η ποίηση να συνομιλήσει ευθέως με τη λογοτεχνία του φανταστικού; Στις εννέα ιστορίες του Ιάπωνα κλασικού συγγραφέα Ουέντα Ακινάρι, οι οποίες εκδόθηκαν πρώτη φορά στα τέλη του 18ου αιώνα, πλάσματα ενός παράλληλου κόσμου, δαιμονικά όντα από τον κόσμο των πνευμάτων, αναδύονται στην πραγματικότητα τις βροχερές νύχτες αναζητώντας δικαιοσύνη, λύτρωση, εκδίκηση ή εκπλήρωση ανομολόγητων πόθων. Το καλαίσθητο βιβλίο, μεταφρασμένο απευθείας από τα Ιαπωνικά από τον Στέλιο Παπαλεξανδρόπουλο, περιλαμβάνει μια κατατοπιστική, πλούσια εισαγωγή 45 σελίδων που μας μυεί στο έργο του Ακινάρι και μας βοηθά να κατανοήσουμε τη σπουδαιότητα του έργου του.
Σανταράμ, Γκρέγκορι Ντέιβιντ Ρόμπερτς, εκδ. Κυψέλη
Υπάρχουν βιβλία που γίνονται γνωστά από στόμα με στόμα, χωρίς καμία βοήθεια από τους μηχανισμούς και τα δοκιμασμένα κόλπα του μάρκετινγκ. Ταξιδεύουν από παρέα σε παρέα, γίνονται ποστ στα κοινωνικά δίκτυα, θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια των λογοτεχνικών παρουσιάσεων όπου κυκλοφορούν οι πιο ενημερωμένοι βιβλιοφάγοι της πόλης. Και τελικά καταφέρνουν να γίνουν viral, το must read ενός ολόκληρου καλοκαιριού. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και το ογκώδες μυθιστόρημα «Σανταράμ» του Γκρέγκορι Ντέιβιντ Ρόμπερτς. Ο συγγραφέας, γεννημένος το 1952 στη Μελβούρνη, έγραψε το ημιαυτοβιογραφικό αυτό μυθιστόρημα όσο ήταν στη φυλακή για μια σειρά από εξωφρενικές παράνομες δραστηριότητες. Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα που από μελετητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης μετατρέπεται σε εγκληματία, έμπορο ναρκωτικών και εν τέλει σε έναν από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στην Αυστραλία. Όταν δραπετεύει από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου εκτίει ποινή φυλάκισης είκοσι ετών, καταφεύγει στη Βομβάη, σκαρφαλώνει στα ανώτερα κλιμάκια της μαφίας, παίζει σε ταινίες Μπόλιγουντ, συμμετέχει στον πόλεμο του Αφγανιστάν και καταγράφει την κατάβαση στην κόλαση των παραγκουπόλεων και των φυλακών της Ινδίας, όπου η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία. Το βιβλίο έγινε εκδοτικό φαινόμενο, με τις μεγαλύτερες εφημερίδες σε όλο τον κόσμο, από τους Sunday Times και τους New York Times μέχρι την Daily Telegraph και την Guradian, να το αποθεώνουν ως αριστούργημα.
Η πυρά, György Dragomán, εκδ. Κλειδάριθμος
Ο γεννημένος το 1973 στην Τρανσυλβανία, Ούγγρος συγγραφέας Γκιόργκι Ντραγκομάν, σε αυτό το μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία ενός δεκατριάχρονου κοριτσιού, της Έμα, που μεγαλώνει σε μια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, την οποία διοικεί ένα σκληρό δικτατορικό καθεστώς. Όταν οι γονείς της σκοτώνονται, η Έμα μπαίνει σε ορφανοτροφείο, από το οποίο φεύγει λίγο αργότερα χάρη στη μεσολάβηση της γιαγιάς της, που έχει ένα μεταφυσικό χάρισμα να διαβάζει το μέλλον. Το ορφανό κορίτσι μεγαλώνει σε ένα νοσηρό περιβάλλον με μια αλλόκοτη γυναίκα που συνομιλεί με τον νεκρό άντρα της, μια μάγισσα που χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της είτε για να βοηθά είτε για να πληγώνει τους άλλους. Η κατάβαση της μικρής Έμας στον ζοφερό κόσμο της γιαγιάς της θα τη φέρει αντιμέτωπη με αλήθειες που θα τη βοηθήσουν να κατανοήσει γιατί η οικογένειά της ήταν και παραμένει στόχος της μυστικής αστυνομίας του καθεστώτος.
Η αυτοκρατορία του βαμβακιού: Μια παγκόσμια ιστορία, Sven Beckert, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Πώς ένας καρπός ενός πανάρχαιου φυτού, όπως το βαμβάκι, κατάφερε να αλλάξει τον κόσμο και να ορίσει τους κανόνες της διεθνούς οικονομίας από τον 18ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας; Πώς οι Ευρωπαίοι έμποροι, οι δαιμόνιοι και ευρηματικοί επιχειρηματίες και οι κρατικοί λειτουργοί κατάφεραν να συμμαχήσουν και να κινητοποιήσουν τα γρανάζια ενός πολύπλοκου μηχανισμού που μέσα σε τρεις αιώνες ανέτρεψε το παιχνίδι του χρήματος, της επιρροής και του πλούτου σε παγκόσμιο επίπεδο; Πώς η Ασία, η Αφρική, η Βόρεια και Νότια Αμερική έγιναν οι πυλώνες για να δημιουργηθεί στην Ευρώπη η λεγόμενη «Οικονομία του Βαμβακιού»; Ποια είναι τα σκοτεινά σημεία και ποιες οι παγίδες που δημιουργήθηκαν εντός αυτού του δικτύου και πώς το ίδιο αυτό δίκτυο τελικά μέσα στον 20ό αιώνα αφύπνισε τις δυνάμεις που θα βοηθούσαν τον μεταπολεμικό κόσμο να κατανοήσει καλύτερα τον σκοτεινό εαυτό του;
Σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντά με ενδελεχή έρευνα ο Γερμανός καθηγητής Αμερικανικής Ιστορίας στην έδρα Laird Bell του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Σβεν Μπέκερτ. To πολυβραβευμένο ιστορικό έργο του, το οποίο οι New York Times συμπεριέλαβαν στα δέκα πιο σημαντικά βιβλία του 2015 (της χρονιάς δηλαδή που πρωτοκυκλοφόρησε στην Αμερική), μεταφράστηκε μόλις στα ελληνικά από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, σε μετάφραση Πελαγίας Μαρκέτου. Το ογκώδες βιβλίο, 815 σελίδων με σκληρόδετο εξώφυλλο, περιλαμβάνει μια αφήγηση παγκόσμιας Ιστορίας εμπλουτισμένης με 109 εικόνες και 7 χάρτες.