Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσει κάποιος τα περιττά κιλά είναι η άσκηση και η σωστή διατροφή, δηλαδή η αποφυγή συγκεκριμένων επεξεργασμένων τροφών και η κατανάλωση πιο υγιεινών.
Γνωρίζουμε ήδη ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε, όπως είναι τα λιπαρά, τα junk food και η ζάχαρη (πίτσες, πατατάκια, γλυκά κ.λπ.).
Ωστόσο, σύμφωνα με διαιτολόγους, ακόμη και οι πιο υγιεινές τροφές μπορεί να αποτελέσουν «θερμιδικές βόμβες», προκαλώντας εύκολη και γρήγορη αύξηση βάρους.
Σε μια νέα έκθεση, οι nutrition experts από τον ιστότοπο αναλυτών διατροφής, Eat This Not That, αναφέρθηκαν σε ένα σύνολο «ύπουλων» τροφών που, αν καταναλωθούν αλόγιστα, ενδέχεται να σαμποτάρουν την απώλεια βάρους ή τα σχέδια για διατήρησή του.
Καθώς ορισμένες από αυτές τις τροφές εμφανίζονται ως υγιεινές, όσοι κάνουν δίαιτα πιστεύουν ότι η άφθονη κατανάλωσή τους θα προκαλέσει μικρή έως μηδαμινή διαφορά στη σιλουέτα τους. Ωστόσο, κάνουν λάθος.
Στις τροφές που συχνά θεωρούνται «συνήθεις ύποπτοι» περιλαμβάνονται χυμοί φρούτων, γιαούρτια, ενεργειακές μπάρες και αποξηραμένα φρούτα, σύμφωνα με την Yelena Wheeler, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο της εταιρείας παροχής συμβουλών φυσικής κατάστασης Endomondo.
Οι 6 υγιεινές τροφές που πιθανότατα συσσωρεύονται σε κιλά χωρίς να το γνωρίζετε:
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί είναι πολύ καλύτερο σνακ από τις εξαιρετικά επεξεργασμένες επιλογές όπως τα πατατάκια και η σοκολάτα. Ωστόσο, από άποψη απώλειας βάρους, αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια.
Ενώ οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι με μικροθρεπτικά συστατικά, το μέτρο είναι πάντα το κλειδί, είπε στο Yahoo η Kimberley Gomer, κλινική διαιτολόγος που διευθύνει ιδιωτικό γραφείο. Και -το πιο σημαντικό- είναι πολύ εύκολο να καταναλωθούν αλόγιστα, τόνισε.
Για παράδειγμα, «υπάρχουν 826 θερμίδες σε ένα φλιτζάνι αμύγδαλα και είναι πολύ εύκολο να καταναλώσεις ένα φλιτζάνι αμύγδαλα». Εν συγκρίσει, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 156 θερμίδες σε ένα σακουλάκι πατατάκια. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να φάτε περίπου πεντέμισι σακουλάκια από το κλασικό σνακ για να φτάσετε τις θερμίδες που περιλαμβάνει ένα φλιτζάνι αμύγδαλα.
Τα... υγιεινά λιπαρά των βουτύρων ξηρών καρπών
Οι γκουρού της ευεξίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λατρεύουν να τα προσθέτουν στα όμορφα φτιαγμένα μπολ πρωινού τους και ισχυρίζονται ότι είναι γεμάτα με «υγιεινά» λιπαρά.
«Ωστόσο, η κρεμώδης σύσταση των βουτύρων ξηρών καρπών σημαίνει ότι είναι εύκολο να τρώτε μεγάλες ποσότητες, κι αυτό σημαίνει πληθώρα θερμίδων. Πολλοί άνθρωποι υπερβαίνουν τις συστάσεις», σημείωσε η Gomer.
«Υπάρχουν 188 θερμίδες σε δύο κουταλιές της σούπας φιστικοβούτυρο και πιθανότατα θα φάτε διπλάσια ή τριπλάσια ποσότητα μόνο βουτώντας ένα μήλο σε αυτό», πρόσθεσε.
Επίσης, αυτά τα βούτυρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Για παράδειγμα, υπάρχουν 16 γραμμάρια λίπους σε μία μερίδα φιστικοβούτυρο και 13 γραμμάρια λίπους σε μία ράβδο σοκολάτας γάλακτος.
Γκρανόλα
Η συνιστώμενη μερίδα δημητριακών είναι περίπου 1 φλιτζάνι, σύμφωνα με την American Heart Association.
Αλλά οι ειδικοί σε θέματα διατροφής επισημαίνουν ότι, σε ορισμένα δημητριακά, είναι απαραίτητο να μειωθεί το μέγεθος της μερίδας για να αποφευχθεί η αύξηση βάρους. Ωστόσο, πολύ λίγοι είναι αυτοί που κάνουν δίαιτα και το γνωρίζουν αυτό.
Αν πρόκειται να καταναλώσετε ένα φλιτζάνι γκρανόλα, θα λάβετε 450 θερμίδες πριν καν προσθέσετε το γάλα.
Πολλές διαφορετικές μάρκες προσπάθησαν να πλασάρουν τα δημητριακά ως μια υγιεινή επιλογή πρωινού, αλλά γενικά τείνουν να στερούνται θρεπτικής αξίας, σχολίασε η Wheeler.
«Πολλά από αυτά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη», πρόσθεσε.
Παγωτά με χαμηλά λιπαρά και ζάχαρη
Ενώ τα low sugar παγωτά, δηλαδή τα «πιο υγιεινά», μπορεί να είναι χαμηλότερα σε θερμίδες ή ζάχαρη, ενδέχεται όμως να σας ξεγελάσουν καταναλώνοντας υπερβολικά άλλα τρόφιμα, είπε η Sheri Berger, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος στο Yahoo Lifestyle.
«Όταν λαχταράτε γλυκά και προσπαθείτε να εκπληρώσετε αυτή τη λαχτάρα με μια "πιο υγιεινή εκδοχή", μπορείτε να φάτε περισσότερο από αυτό για να ικανοποιήσετε τη λαχτάρα σας», εξήγησε.
Μελέτες δείχνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά σε αυτούς τους τύπους προϊόντων μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική λιγούρα για γλυκό.
«Όταν ένα φαγητό που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε είναι χαμηλό σε λιπαρά ή ζάχαρη, αναγνωρίζουμε τη γεύση που έχουμε συνηθίσει να μην υπάρχει και μπορεί να τρώμε περισσότερο, νομίζοντας ότι τελικά θα πάρουμε αυτή τη γεύση», τόνισε η ίδια.
Προτιμήστε αγελαδινό γάλα
Οι διαιτολόγοι λένε ότι τα γάλατα ξηρών καρπών είναι γενικώς καλά, ωστόσο «περιέχουν πολλά συστατικά που τα καθιστούν κατά τα άλλα πρόκληση για τη σιλουέτα», είπε ο Wheeler.
Ορισμένα από αυτά περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και λίπη προκειμένου να ενισχυθεί η γεύση του προϊόντος και να σταματήσει ο διαχωρισμός του με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με το Vox.
Αν και αυτά τα προϊόντα θεωρούνται ασφαλή από τους εθνικούς οργανισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων, ορισμένοι ερευνητές συνδέουν αυτά τα προϊόντα, ιδιαίτερα την καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη και το πολυσορβικό 80, με προβλήματα του εντέρου.
Χωρίς γλουτένη, αλλά με περισσότερες θερμίδες
Μπορεί τα gluten free προϊόντα να θεωρούνται πιο υγιεινά από τα «ξαδέρφια» τους που περιέχουν γλουτένη, «ωστόσο εξακολουθούν να περιέχουν ζάχαρη, λίπος και συστατικά που υποκαθιστούν τη γλουτένη» αναφέρει η Wheeler, κάτι που μπορεί να αυξήσει τον συνολικό αριθμό θερμίδων.
Ανέφερε, ακόμη, ότι ορισμένες εκδοχές προϊόντων χωρίς γλουτένη είναι πιο πυκνές θερμιδικά από τις... κανονικές.